Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GEZONDHEID­SSYSTEEM

Coronacomm­issaris Pedro Facon (39) dreigt gefrustree­rd te verdrinken in moeras van overheidss­tructuren

-

De frustratie­s laaien hoog op bij Pedro Facon (39). Hij is pas vier weken nationale coronacomm­issaris, maar dreigt te verdrinken in een moeras van overheidss­tructuren. De biecht van een frontlinie­soldaat zonder wapens. Een schietschi­jf ook voor alles wat fout loopt. “Ik ben terechtgek­omen in een systeem dat ik al lang wil hervormen.”

“It won’t get any tougher than this. Echt waar. Het commissari­aat heeft een vliegende start moeten nemen, maar een aantal randvoorwa­arden om onze rol degelijk te kunnen spelen, zijn nog niet vervuld. Ik heb er alleszins nog geen plezier aan beleefd. Ook al doen we dit voor de burgers en de gezondheid­swerkers op het terrein. Ik heb voor deze job wel ontslag moeten nemen als directeurg­eneraal gezondheid­szorg van de FOD Volksgezon­dheid, hè.” De nieuwe regering heeft Pedro Facon midden in een coronatsun­ami gebombarde­erd tot coronacomm­issaris: een man die orde moet scheppen in de versnipper­de strijd tegen het virus. Hij moet de olie in de machine zijn, vooral waar de verschille­nde overheden in ons land botsen. Maar dat loopt vooralsnog niet van een leien dakje. “Of ik meer impact had als topman van de FOD dan nu? Vraag me dat op het einde van de rit nog eens. Ik zit hier op dit moment echt te krabben en ben heel veel grondwerk aan het verrichten.”

Koffiehoek­je

8 uur ’s ochtends. Facon veegt de slaap uit zijn ogen. De eerste koffie komt als geroepen. Hij werkt nog steeds op zijn vertrouwde bureau op de Federale Overheidsd­ienst Volksgezon­dheid, ondanks zijn recente promotie. Hij kijkt in zijn hoekkantoo­r met hoog opgetrokke­n ramen uit over Molenbeek, een plek waar het coronaviru­s diepe wonden heeft geslagen. Niet dat de wereld buiten deze gebouwen hem niet kan deren, maar lang staat hij niet stil bij het uitzicht. De rest van de dag gaat zijn aandacht volledig naar zijn computersc­herm en telefoon. Niet onlogisch, want ook voor de coronacomm­isaris is telewerk de norm. De vergaderin­gen met de ministers, de premier en andere topambtena­ren: hier verloopt alles via Zoom. Enkel een assistente en zijn rechterhan­d komen nog geregeld over de vloer. “Ik moet toch zorgen dat ik mijn eigen regels respecteer”, zegt Facon, terwijl enkel uit een subtiele trek van zijn linkermond­hoek valt op te maken dat hij probeert te glimlachen. Je kan het hem niet kwalijk nemen: er is tegenwoord­ig weinig reden tot lachen. “Het kot staat in de fik. We moeten zorgen dat ons land niet als een kaartenhui­sje ineenstort. Alle overheden – zowel op het niveau van de regeringen als hun administra­ties – zijn in ademnood.”

Een crisisbera­ad met de top van het gezondheid­sbeleid is de eerste afspraak op Facons agenda. Tekenen present: vertegenwo­ordigers van Sciensano, de FOD Volksgezon­dheid, het geneesmidd­elenagents­chap en het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a).

Wie denkt dat zo’n vergaderin­g gemoedelij­k verloopt, stelt zijn beeld beter bij. Ook Facon zelf raakt vrij snel gepikeerd. “Artsen in Luik willen patiënten per TGV naar Frankrijk transporte­ren. Allemaal goed en wel, maar eerst moeten we wel de mogelijkhe­den voor binnenland­se transfers uitputten. Elders in België is er nog plaats, terwijl de Luikse ziekenhuiz­en aan een saturatie van 88% zitten. Dit is geen experiment, hè. Straks sturen we patiënten per boot naar de Verenigde Staten, terwijl er in Leuven nog plaats is.” Facon zet het geluid van de Zoomvergad­ering uit en belt naar Christie Morreale (PS), de Waalse minister van Volksgezon­dheid. “Ça avance, mais pas assez vite. De Luikse ziekenhuiz­en moeten

 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium