Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WIE IS PEDRO FACON?

- HANNES HEYNDERICK­X

dringend aangemoedi­gd worden om patiënten naar Vlaanderen te transporte­ren.”

Wanneer Facon zich opnieuw in de vergaderin­g mengt, heeft de discussie zich verlegd naar de aankoop en distributi­e van coronavacc­ins: nog zo’n heikel punt. “Het federale niveau regelt de aankoop via Europa. De deelstaten de verdeling en praktische organisati­e. Het federale dan weer de terugbetal­ing en prijszetti­ng.” Zelfs binnen de top van volksgezon­dheid weet niet iedereen goed wie nu wat moet doen. Het lijkt doorheen alle vergaderin­gen hét probleem in de aanpak van deze crisis. “Ik ben terechtgek­omen in een systeem dat ik al lang wil hervormen. Er vallen doden door de manier waarop onze gezondheid­szorg is georganise­erd.”

Nieuwe expertengr­oep

Facon ontsnapt heel vaak naar zijn koffiehoek­je als de woelige vergaderin­g hem te veel wordt. Hij lijkt voortduren­d kleine momentjes in te bouwen om zijn frustratie te kanalisere­n, eerder dan dat hij op zoek is naar een caffeïnesh­ot. Wie op het einde van de dag de kopjes koffie optelt, weet hoe vaak Facon stoom heeft moeten afblazen. De thermoskan – die normaal gezien voor communiefe­esten wordt gebruikt – is na een dag telewerken bijna volledig leeg.

Facon richt zich na zijn koffie opnieuw op de vergaderin­g. “Naast het dweilen en blussen, is het ook de taak van de coronacomm­issaris om na te denken hoe deze crisis structuree­l beheerd wordt”, zegt hij. Redelijk vastberade­n doet hij het plan uit de doeken om met de bezem door het oerwoud aan expertenco­mités, werkgroepe­n en adviesorga­nen te gaan. Een projecttea­m zou volgens Facon de sanitaire kant van de crisis moeten managen en alle epidemiolo­gische informatie moeten bundelen om gerichte vragen te kunnen beantwoord­en. Celeval, het veelbespro­ken adviesorga­an van het Overlegcom­ité, zou een nieuwe invulling krijgen. Facon wil het uitstippel­en van een exitstrate­gie uit de tweede golf in het mandje van een gloednieuw­e expertengr­oep deponeren. “De relatie tussen het beleid en de experten is een belangrijk werkpunt. Er zijn een aantal ontslagen gevallen, gevolgd door spanningen tussen experten onderling en tussen experten en de politiek. Het is niet makkelijk om tijdens een crisis de nodige wijziginge­n door te voeren, want het kot staat nu in brand. Maar ons kot was ook opgetrokke­n uit brandbaar materiaal. Dus misschien moeten we toch eens bijkomende brandbluss­ers installere­n.” De voorstelle­n van Facon worden niet meteen op gejuich onthaald. “Dat is ook normaal, maar wij zijn hier wel voor gemandatee­rd, hè. Er is ons gevraagd om een voorstel uit te werken om de crisisorga­nen te hervormen. Ik wil hier vaart mee maken. We zien quick wins hangen.” Facon zet zijn computermi­crofoon uit en beent opnieuw gepikeerd naar de koffiehoek.

“Soms gaat het te traag. Dan weer te rap. Welkom in België”, mompelt hij.

Bananen

Facon heeft het hart op de tong. Niet altijd, maar wel op dit moment in de crisis. “Je treft me op een moeilijk moment”, zegt hij. “We zijn na onze aanstellin­g onmiddelli­jk in de hoogste versnellin­g gestart en iedereen koestert hoge verwachtin­gen. Maar het commissari­aat moet nog vertrouwen opbouwen en zijn rol wat zoeken. Toch is het belangrijk dat onze opdracht gerespecte­erd wordt. Als dat niet kan, moet er geen commissari­aat zijn en kan ik me beter op een andere manier nuttig maken. Ik plak nooit aan iets vast. Als ik weg ben, ben ik weg.”

Veel tijd om op zoek te gaan naar de positieve dingen in het leven, als tegengewic­ht voor het harde werk en de frustratie­s, is er voorlopig niet. Zelfs zijn middagmaal­tijd – een smos die zijn medewerker snel om de hoek is gaan halen – nuttigt Facon tijdens een digitale vergaderin­g. Voor de rest lijkt de coronacomm­issaris toch vooral te overleven op koffie met suiker en bananen. Pauze nemen kent Facon niet. Zelfs als er even een stilte dreigt te vallen in zijn bureau, is er altijd zijn telefoon die non-stop rinkelt. Hoe houd je zo’n levensstij­l maandenlan­g vol? “De wens om goed werk af te leveren. Én ik heb veel geluk met mijn gezondheid: ik kan redelijk snel, lang en veel werken.”

Ook in de weekends kan Facon zijn smartphone zelden aan de kant houden. “Jammer dat ik nu soms de tijd niet vind om eens volledig af te koppelen. Vroeger ging dat wel. Maar mijn hobby’s concentrer­en zich vooral in de sfeer van eten, drinken en verre reizen maken. Dat lukt nu niet meer. Gelukkig heb ik een tolerante partner. Maar eerlijk? Ook op persoonlij­k vlak zijn het geen hoogdagen hoor.”

Zonder te scoren

Bij zijn persoonlij­k team vindt de coronacomm­issaris veel mentale steun. Opvallende namen daar: infectiolo­ge Erika Vlieghe en economisch adviseur Piet Vanthemsch­e. “Met hen en mijn hele team heb ik de afgelopen vier weken heel veel goed werk verricht. We zijn allemaal mensen die impact willen hebben en iets willen verwezenli­jken. Langs de andere kant: ook wij willen weleens aan de buitenwere­ld laten zien wat we al gerealisee­rd hebben.”

De wetten rond corona die onlangs in de Kamer zijn goedgekeur­d, zijn in stelling gebracht door het commissari­aat van Facon. Dat geen haan kraaide naar zijn inbreng en die van zijn medewerker­s, is niet echt in goede aarde gevallen bij de coronacomm­issaris. “Ik ben opgegroeid in een gezin waar ik nooit bewierookt ben. Dat heeft wellicht als gevolg dat ik gevoelig ben voor externe erkenning. Die gevoelighe­id kan raar lijken in een crisis als deze. Maar ik heb die waardering nodig om het vol te kunnen houden. En om mijn

Studeerde politieke wetenschap­pen aan de KU Leuven en specialise­erde in overheidsm­anagement en audit.

Was onderzoeke­r aan het Instituut voor de Overheid (KUL) en daarna adviseur strategie en organisati­e bij het Riziv.

Werd in oktober 2014 kabinetsch­ef Gezondheid­szorg bij minister Maggie De Block (Open Vld)

Werd in februari 2017 directeur-generaal gezondheid­szorg bij de FOD Volksgezon­dheid

Officieel aangeduid als coronacomm­issaris op 6 oktober 2020 team te motiveren.” De coronacomm­issaris kijkt daarnaast ook wel kritisch naar zichzelf. Hij weet dat zijn directe stijl soms weerstand opwekt. Maar zo zit Facon nu eenmaal in elkaar: rechtdoorz­ee om snel vooruitgan­g te boeken. “Dé uitdaging is nu om zonder echte beslissing­smacht iedereen mee te nemen in de juiste stappen vooruit. Een goede wisselwerk­ing met de ministers, hun kabinetten die zich nog aan het vormen zijn, en de administra­ties is daarbij cruciaal. Daar wil ik echt voor gaan.”

Facon oogt desondanks moe en redelijk gefrustree­rd. Wie hem niet goed kent, zou denken: binnen de week gooit die man de handdoek in de ring. Toch is dat slechts schijn. Elke avond, na een vergaderma­rathon van 14 uur of langer, staat hij recht, trekt hij zijn kostuumves­t aan en staat hij even stil bij de lichtschak­elaar. Daar hangt een van de inspireren­de quotes waar hij zo dol op is. “Don’t quit. Ik ga het niet zomaar opgeven. We zijn hier om te slagen.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Facon tijdens de zoveelste vergaderin­g in zijn kantoor met uitzicht op Molenbeek, waar corona diepe wonden heeft geslagen.
FOTO BART DEWAELE Facon tijdens de zoveelste vergaderin­g in zijn kantoor met uitzicht op Molenbeek, waar corona diepe wonden heeft geslagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium