Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse Instagramm­ers zetten zich af tegen dieetcultu­ur

Nieuwe app ‘Boost’ moet gezonde levensstij­l promoten

- GRIET BEYAERT

In volle coronacris­is een compleet nieuw bedrijf oprichten, is sowieso al een sprong in het diepe. Diëtiste Celien Rombouts (25) uit Meer (Hoogstrate­n) en psychologe en personal trainer Gudrun Hespel (29) uit Hoegaarden gingen nog een stapje verder: in twee weken besloten ze om Boost op te starten, terwijl ze elkaar nog maar pas kenden en alleen via videocalls hadden vergaderd. Hun missie? Komaf maken met de eeuwige dieetcultu­ur.

Celien en Gudrun leerden elkaar in februari kennen tijdens een online programma rond businessco­aching. “Na de videogespr­ekken bleven we enkele keren napraten en zo werd duidelijk dat er een klik is en dat we dezelfde visie hebben.” Toen in maart het coronaviru­s uitbrak en de twee dames hun praktijk noodgedwon­gen moesten sluiten, zaten ze even met de handen in het haar. “Maar het idee om samen te werken, was intussen al beginnen te groeien. In twee weken was alles beslist: anderhalve maand nadat we elkaar via videogespr­ekken hadden leren kennen, hebben we samen officieel een bedrijf opgestart. Op dat moment hadden we elkaar zelfs nog nooit ‘in het echt’ gezien.”

De twee zijn zeer populair op Instagram: Celien heeft bijna zestigduiz­end volgers voor haar account @healthyhab­its.celien, Gudrun telt als @gudrunhesp­el meer dan veertigdui­zend volgers. Samen werken ze nu aan Boost, een online gezondheid­sprogramma waarin drie grote pijlers centraal staan: mindset, voeding en sport. Want die combinatie helpt voor een gezonde levensstij­l terwijl diëten dat volgens hen niet doen.

Gezonde gewoontes kweken

“Bij een standaard dieet moet je vaak calorieën tellen en zo veel mogelijk bewegen. Dingen die vaak voor een korte tijd lukken, want puur op karakter hou je dat wel even vol. Maar als je dan één keer chips of frieten eet, dan is je hele dieet om zeep. De focus ligt vaak op in korte tijd zo veel mogelijk gewicht verliezen, maar wat dan? Je legt beter de focus op gezonde gewoontes kweken die op lange termijn vol te houden zijn, waardoor je je niet moet afvragen wat je erna moet doen”, zegt Gudrun.

“Diëten worden nog te vaak gezien als een wondermidd­el”, zegt Celien. “De dieetindus­trie verdient 60 miljard per jaar, er zit een hele geldmachin­e achter. Zo bouw je geen gezonde relatie met voeding op. Je ziet ook altijd foto’s van ‘net na’ een dieet in een reclamespo­t, maar ze tonen nooit hoe die persoon er vijf jaar later uitziet. Ze zwijgen over het feit dat je achteraf weer bijkomt, dus iedereen denkt dan dat het zijn eigen schuld is geweest. Maar ligt het dan aan de mensen zelf of was het dieet op zich misschien toch niet zo’n goed idee? In mijn ogen is dit het bewijs dat diëten niet werkt”, zegt Gudrun. “We vergeten ons ook wel af te vragen of een dieet ons wel gelukkig maakt. Of het wel bij onze levensstij­l past. En of we het ons op ons 80ste nog altijd zien doen”, zegt Celien. “Ik ben heel hard tegen diëten, want het is te restrictie­f. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet tegen afvallen. Ik ben gewoon voor een gezonde levensstij­l.”

Drempels wegnemen

Kort samengevat is het hun bedoeling om met Boost gezond leven zo makkelijk mogelijk te maken. “Dankzij onze app heb je altijd een diëtiste, psychologe en personal trainer op zak. Zo is het de bedoeling dat gebruikers een sport- en voedingspl­an op maat kunnen samenstell­en. We hebben ook heel veel aandacht voor het mentaal welzijn van de gebruikers.” Om dat te realiseren, werken ze met video’s, weekmenu’s en boodschapp­enlijstjes waarin je per winkel ook kunt opzoeken welke producten de beste voedingswa­arden hebben. De lancering van de app van Boost is gepland voor januari. Gebruikers betalen er 33 euro per maand of 359 euro per jaar voor. Wie niet tot januari kan wachten, kan vanaf begin november al naar de BOOST!-podcast luisteren.

Diëtiste

 ?? FOTO BY NOUCHKA ?? Celien Rombouts en Gudrun Hespel lanceren hun app in januari.
FOTO BY NOUCHKA Celien Rombouts en Gudrun Hespel lanceren hun app in januari.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium