Gazet van Antwerpen Stad en Rand

230 miljard verloren lijntjes coke, daar gaat iemand voor bloeden

Joris van der Aa

-

Het Europese record cocaïne verslepen is opnieuw in Antwerpse handen, nadat de Spanjaarde­n het ons in 2018 hadden ontnomen door negen ton coke uit een partij bananen te halen. Dat Spaanse record werd vorige week verpulverd, toen er 11,5 ton zuivere cocaïne uit een container kwam gevallen.

Het was de bende rond de corrupte douanier Tim Deelen die Antwerpen in 2012 écht op de wereldkaar­t zette. Politie en douane vonden toen ruim acht ton cocaïne in containers met bananen. Een monsterlij­k record, dat pas in 2018 door de Spanjaarde­n van de tabellen werd geveegd.

Het Europese record is weer thuis dankzij Tom B., de Tony Montana van Kasterlee, en zijn partner in crime Willy Van Mechelen, de corrupte ex-rijkswacht­er die in

Antwerpen jarenlang over een soort immuniteit leek te beschikken. Hun organisati­e zette een transport van 11,5 ton cocaïne op, dat vorige week in de haven werd onderschep­t.

Het onderzoek naar de bende van Tom B. en Willy Van Mechelen liep opvallend genoeg niet in Antwerpen, maar bij het federaal parket en de federale gerechteli­jke politie in Limburg. De Limburgers zijn terecht trots op hun record, maar tegelijker­tijd houdt iedereen zijn hart vast voor wat er nu gaat komen. De waarde van die berg in beslag genomen drugs benadert de magische kaap van 1 miljard euro. 11.500 kilo cocaïne, dat zijn 230 miljard lijntjes coke die verloren zijn gegaan. Dat die in handen van de politie zijn gevallen, zal niet zonder gevolgen blijven. Hier gaan mensen voor bloeden. Financieel zeker, maar er wordt gevreesd dat er ook letterlijk bloed zal vloeien. Een advocaat: “Dit gaat zo’n enorme shitstorm veroorzake­n.”

De enorme drugsvangs­t in Antwerpen zet het internatio­nale drugsmilie­u nog meer onder hoogspanni­ng, net op het moment dat er al serieuze oorlogen dreigen uit te barsten tussen een aantal aartsgevaa­rlijke bendes in Nederland en Dubai. Die zouden elkaar voor miljoenen bestolen hebben. Daarnaast zorgt het grote EncroChat-dossier, waarbij de Nederlands­e politie erin geslaagd is een PGP-netwerk te kraken, nog altijd voor een enorme onrust in de onderwerel­d. Op dit moment zijn letterlijk honderden zware jongens op de vlucht voor elkaar, of voor politie en justitie. Op een dag vind je de job van je leven: internatio­nale drugscrimi­neel.

Tom B. en zijn sidekick Willy Van Mechelen zullen blij zijn dat ze een tijdje veilig binnen de muren van de gevangenis zitten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium