Gazet van Antwerpen Stad en Rand

SINT-NIKLAAS

Goedheilig man mag niet lijfelijk op bezoek, maar komt wel digitaal huiskamer binnen

- STIJN JANSSEN

Het bekende Sint-Nicolaasge­nootschap, uiteraard gevestigd in de stad Sint-Niklaas, zag zich door corona genoodzaak­t zijn immens populaire bezoeken aan het Huis van de Sint een digitale turn-over te geven. Tijdens de voorbije jaren bezochten in de periode rond Sint-Nicolaas tussen de vijfendert­ig- en veertigdui­zend bezoekers (vooral kinderen en scholen) het SintNiklaa­shuis. Dat is een statig herenhuis waar de Sint logeert tijdens zijn verblijf in Vlaanderen. In het huis konden ze kennismake­n met de manier waarop de Sint en zijn gezelschap leven. “Maar zowel de Spaanse als Vlaamse virologen hebben de Sint aangeraden om toch geen bezoekers thuis te ontvangen”, zegt Geert Vandenhend­e, voorzitter van het genootscha­p. “We gaan nu een volledig digitaal Huis van de Sint aanbieden. Kinderen kunnen via onze website vijf ruimtes bezoeken waar de Sint leeft. We hebben er een educatief project aan gekoppeld zodat een bezoek interessan­t blijft voor scholen. Ook lanceren we iedere dag een filmpje dat we samen opgenomen hebben met de plaatselij­ke theatergro­ep Tieret.”

Het genootscha­p, dat de oude tradities rond de Sint in ere wil houden, ziet geen gevaar in deze digitale beleving van de Sint. “Wij zijn geen sintpoliti­e of vakbond van Sint-Niklaas”, beweert Geert Vandenhend­e. “De Sint is altijd al meegegaan met zijn tijd. In de negentiend­e eeuw reisde hij al met een stoomboot, toen al het modernste vervoermid­del. In mijn kindertijd kwam hij zelfs per helikopter aan.”

“Nu met corona de commercie wat op de achtergron­d is geraakt, kan het feest er alleen maar magischer op worden”, stelt de sintkenner nog. “Sint-Niklaas is altijd meer het feest geweest van geven dan van nemen. Je zult mij niet horen beweren dat het goed is dat de speelgoedw­inkels vandaag dicht zijn. Uiteraard niet. We kunnen alleen maar hopen dat de Sint zijn snoep en speelgoed lokaal gaat aankopen. Het feest zal ook meer in familiekri­ng gevierd gaan worden. Het schoentje zal meer aan de eigen haard staan. Maar de Sint zal wel komen! Hij kan over de daken lopen en anderhalve meter afstand houden. En gezien het een profession­ele bezigheid is, is hij niet gehouden aan de avondklok.”

Het Huis van de

Sint kan vanaf 12 november tot 6 december online worden bezocht via www.huisvandes­int.be

 ??  ??
 ?? FOTO BFS ?? Hier slaapt Sinterklaa­s als hij in ons land is. Deze slaapkamer kun je nu virtueel bezoeken.
FOTO BFS Hier slaapt Sinterklaa­s als hij in ons land is. Deze slaapkamer kun je nu virtueel bezoeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium