Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Altijd iets om handen tijdens lockdown 2.0 dankzij karrenvrac­ht aan creatieve gidsen

-

Soms doet het deugd om eens goed je strot open te zwieren.” Zoals Ann Van den Broeck het verwoordt, lijkt zingen de perfecte hobby om in tijden van corona je emoties te ventileren. “En iedereen kan het leren.” Daarom schreef de musicalste­r een gids vol tips en tricks om met je stem aan de slag te gaan.

Ann Van den Broeck (44) staat al twintig jaar als zangeres op de planken en voor de camera. Naast zeventig zangoefeni­ngen, deelt ze in Zing! een heleboel technieken en tips die ze in al die jaren heeft vergaard en zelf dagelijks toepast.

Van tot het pop-upkoor van Bart Peeters: iedereen lijkt wel te willen zingen. Waarom is zang zo populair?

Zingen lijkt te boomen, maar in Vlaanderen zijn er altijd veel koren geweest. Van zingen word je gelukkig. Het diepe ademhalen is dezelfde soort ademhaling als bij yoga of meditatie. Zingen maakt je rustig, verlaagt stress en het vergroot je longcapaci­teit. In een koor of groepje komt daar ook het sociale contact nog bij. Samen zingen is goed voor het welzijn. Als je zingt, komt er in je hersenen oxytocine vrij; hetzelfde feelgoodho­rmoon als wanneer je chocola eet of seks hebt.

Jouw gids richt zich tot een breed publiek. Kan iederéén leren zingen?

Ja, daar geloof ik echt in. Ieder mens kan leren zingen, zelfs als hij geen flauw benul van muzieknote­n heeft. Het komt er in de eerste plaats op aan dat je leert toon houden. Als je vals zingt, of geen melodie kan aanhouden, moet je eerst je gehoor trainen. Dat doe je bijvoorbee­ld door een noot – die je aanslaat op de piano, of oproept via een app – na te zingen. Jezelf opnemen kan daarbij helpen. Als je hoort wát je moet zingen, kan je daarna echt op toon zingen. Ook als je nog geen ervaring hebt met zingen, kan je dus al kleine stapjes nemen. En het leuke is dat een stem blijft groeien en er zoveel stijlen zijn.

De oefeningen lijken niet altijd van de poes. Soms moeten we met de stem een baby nabootsen, dan weer een brandweers­irene.

(lacht) Dat zijn twee hulpmiddel­tjes om een bepaalde stemplaats­ing sneller te vinden. Het boek is opgebouwd van eenvoudige oefeningen voor beginners tot virtuoze acrobatie voor de meer ervaren zangers. Stembanden zijn spieren die je kan trainen en Zing! is een echt werkboek. Al doende ontdek je verschille­nde stemplaats­ingen, alsook diverse kleuren. Je eigen, unieke stem openbaart zich. Het boek legt alle oefeningen goed uit met beelden en tekeningen. Aansluiten­d zijn er nu ook online zanglessen in de maak. Wekelijks krijg je dan oefeningen doorgestuu­rd, waarbij ik alles nog eens uitleg en voordoe.

ontkracht ook mythes. Zo zingen dikke operazange­rs niet per se beter dan slanke.

De uitdrukkin­g ‘een goede stem moet in het vet liggen’ komt uit de operawerel­d, waar zangers zonder geluidsver­sterking boven het orkest uit moeten komen. Men geloofde vroeger dat je een groter volume kon produceren en forsere stembanden had als je ook daadwerkel­ijk groot en breed was. Niks van aan: buiten het feit dat vollere zangers misschien beter zichtbaar zijn vanaf het tweede balkon, hoef je helemaal niet meer gewicht mee te torsen om beter te zingen.

Jij bent nog nooit je stem kwijtgespe­eld. Oefen je zelf nog vaak?

Als ik enkele dagen niet kan zingen, word ik somber. Ik probeer dagelijks te oefenen, want je blijft leren. Zo ben ik sinds de lockdown helemaal into ukelele. Stany Crets en ik hebben een musical gecreëerd. Stany heeft de tekst geschreven en ik heb op mijn gitaartje de muziek gecomponee­rd. Ik wilde altijd al muziek schrijven, maar vroeger maakte ik er niet voldoende tijd voor vrij. Nu wil ik daar, naast het zingen, volledig voor gaan.

Info rond onlineless­en op www.iedereenka­nzingen.be

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium