Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In afwachting van terugkeer van Grote Twee

Programma

- WERNER BOURLEZ

ook realistisc­h: ik ben een goede crosser, kan nog groeien en kan er veel in bereiken. Als ik op de weg zou willen focussen, moet ik er mij meer op toeleggen. Wout en Mathieu waren al goed vanaf het moment dat ze het op de weg probeerden. Ze moesten er niet zo veel extra moeite voor doen. Bij mij gaat dat niet.”

Het is een heel apart seizoen door corona: zonder publiek en dus zonder sfeer. Hoe erg is dat?

“Supporters zijn een heel belangrijk deel van de cross. Op de Koppenberg reed ik een superwedst­rijd, ik had dat graag beleefd met een uitzinnig publiek. Maar het belangrijk­ste is dat die wedstrijde­n doorgaan. Tijdens de koers denk je niet: Ik ga niet demarreren omdat er geen volk is.”

De startgelde­n gingen wel naar beneden. Ook voor jou een financiële tegenvalle­r?

“Als je heel veel van geld houdt, dan is dat zo. Maar ik ben daar minder mee bezig. Ik heb natuurlijk een heel mooi contract bij mijn ploeg, dat scheelt. Eentje dat loop tot eind 2024, dus moet ik mij in deze moeilijke tijden ook niet bezighoude­n met een mogelijke contractve­rlenging. Ik kon op het juiste moment bijtekenen, voor corona. Al moet ik zeggen: onze sponsors blijven ons heel hard steunen, we hebben niks moeten inleveren. Ik spreek natuurlijk over mezelf, ik kan niet oordelen over anderen. Natuurlijk had ik drie keer meer startgeld kunnen incasseren, maar dat is nu niet de drijfveer. Het feit dat er nog cross is, dat overheerst. Als corona achter de rug is, zal dat startgeld zich wel normaliser­en.”

Ben je niet bang om besmet te raken?

“Neen. Ik doe er ook alles aan om gezond te blijven: ik volg alle maatregele­n nauwkeurig op en de bubbels in de cross zijn echt wel goed. Maar je bent

Zaterdag

Beloften (m): geen Belgische deelnemers

Vrouwen elite (Sanne Cant, Alicia Franck, Loes Sels, Joyce Vanderbeke­n, Ellen Van Loy, Laura Verdonscho­t, Karen Verhestrae­ten, Suzanne Verhoeven)

Zondag

Beloften (v): geen Belgische deelnemers

Mannen elite (Thijs en Toon Aerts, Vincent Baestaens, Quinten Hermans, Eli Iserbyt, Daan Soete, Laurens Sweeck, Michael Vanthouren­hout) nooit honderd procent veilig, dat is niemand. Als het gebeurt, dan ga ik kalm blijven en uitzieken. Mijn grootste vrees is dat ik iemand anders besmet.”

Profvoetba­llers worden om de drie dagen getest, jullie niet.

“Ik heb mij al zes keer laten testen, puur voor mezelf. Voor deelname aan het EK is het wel verplicht, ook voor de begeleider­s. In de andere crossen rijden ook niet-profs mee en staan veel medewerker­s aan de kant. Je kan niet verwachten dat iedereen zich altijd laat testen, dat kost heel veel geld. Voetballer­s hebben iets meer financiële ruimte. (grijnst) Hoe het nu wordt aangepakt op de crossen, is prima. De maatregele­n zijn duidelijk. Er heeft nog niemand positief getest, laten we hopen dat het zo blijft. Voor ons, voor de sport en ook voor de vele mensen thuis die naar de cross op tv kijken. Het zorgt toch voor wat amusement in deze vervelende tijden.”

45 seconden: dat is het verschil tussen Primoz Roglic en Richard Carapaz voor de allesbesli­ssende bergrit van vandaag zaterdag. De Sloveen spurtte zich gisteren naar de tweede plaats en dat leverde zes seconden bonificati­e op. De zege was voor de Deen Magnus Cort Nielsen.

“Natuurlijk heb ik meegespurt. Er waren veel snelle mannen gelost op de klim en ik ben niet voor niks leider in het puntenklas­sement.”

Primoz Roglic vond het wel leuk dat hij in het mooie centrum van Ciudad Rodrigo in een spurt met een zwaar uitgedund peloton van een man of veertig de tweede plaats meepakte. En de bijhorende zes bonificati­eseconden. De kopman van Jumbo - Visma start vandaag in de beslissend­e bergrit, met aankomst bovenop de Alto de Covatilla (11,4 km aan 7,1%) met 45 seconden voorsprong op

Richard Carapaz en 53 op Hugh Carthy.

Oorlog maken

Team Ineos zette Roglic gisteren al wat onder druk in de afdaling van de twee beklimming­en. Met als resultaat dat de vluchters geen kans maakten op de zege, al hield Rémi Cavagna het vol tot op twee kilometer van de finish, en Carapaz dus het deksel op de neus kreeg aan de finish. Samen met Movistar zullen de mannen van Dave Brailsford het ook zaterdag proberen. “Alles kan nog”, liet ploegleide­r Gabriel Rasch alvast weten. “We rekenen ook op andere teams om oorlog te maken.”

De zege gisteren was voor Magnus Cort Nielsen. (27). Meteen zijn derde ritzege in de Vuelta. Hij won eerder al twee keer in 2016. De Deen kende nochtans een verstoorde voorbereid­ing. “Ik heb maar drie weken kunnen trainen, want ik geraakte besmet met het coronaviru­s.”

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Primoz Roglic (in het rood) spurt naar de tweede plaats en grist zes bonificati­eseconden mee. De ritzege was voor de Deen Magnus Cort Nielsen.
FOTO AFP Primoz Roglic (in het rood) spurt naar de tweede plaats en grist zes bonificati­eseconden mee. De ritzege was voor de Deen Magnus Cort Nielsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium