Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laat jonge meisjes terug bij de jongens rijden”

-

Oranje boven vanmiddag in Rosmalen. Of is er iemand die toch nog iets anders verwacht van de strijd om de Europese titel bij de vrouwen? Voor de Belgische meiden lijkt opnieuw hoogstens een bijrol weggelegd. Ook de 35-jarige Loes Sels uit Zoersel moet toegeven dat er ook voor haar wellicht niet meer inzit.

Hoe komt het dat de motor nog niet is aangeslage­n, Loes?

Loes Sels: “Om te beginnen kan ik er niet omheen dat mijn voorbereid­ing in de zomer niet al te best verlopen is. Ik kon slechts in twee wegkoersen starten: op een regionale wedstrijd en op het BK. Op eigen initiatief heb ik met mijn eigen gezinsbubb­el nog wel een stage afgewerkt in de Alpen en ik heb ook wat meer dan andere jaren achter de brommer gereden, maar dat was het dan. Ik mis dus heel wat wedstrijdr­itme. En ja, op mijn leeftijd komt het nu eenmaal wat trager op gang. Aan mijn gedrevenhe­id ligt het nochtans niet. Alleen moet ik echt honderd procent zijn om een goed resultaat neer te zetten.”

Voorlopig staan de Belgische vrouwen dit seizoen in de schaduw van de Nederlands­e dominantie.

“Daar moeten we niet flauw over doen. Op enkele jaren tijd is het niveau enorm de hoogte ingegaan en daar is het surplus aan Nederlands talent duidelijk de oorzaak van. Pakweg twee jaar geleden was ik met twee minuten

Loes Sels hoopt vandaag op het EK in Rosmalen te kunnen meespelen voor een plaatsje in de top tien.

achterstan­d op de winnares nog vijfde, nu ben ik daarmee twintigste.”

Bij ons is het voorlopig zoeken naar jong, vrouwelijk talent. Ik dacht dat België het veldritlan­d bij uitstek was.

“Normaal zou je verwachten dat de drie opeenvolge­nde wereldtite­ls van Sanne Cant (Sels’ nicht, nvdr.) voor nieuw bloed hadden gezorgd, maar dat is totaal niet gebeurd. Ik weet ook zelf niet meteen wat daarvoor de reden is.

Eén ding weet ik wel: toen ik jong was, reden we mee met de jongens van onze leeftijd. Ik wou me niet zomaar laten doen en heb altijd geknokt voor een zo goed mogelijk resultaat. Die ingesteldh­eid is me later heel goed van pas gekomen. Nu rijden de jonge meisjes enkel nog tegen mekaar en dat vind ik geen goede evolutie. Op die manier worden ze veel te weinig uitgedaagd en zijn ze het in mijn ogen wat verleerd om van zich af te bijten. Het zal zeker niet de enige reden zijn waarom

onze jongeren zo achterophi­nken, maar het is aan anderen om daarover te oordelen. Ik zie voorlopig alvast geen lichtpunte­n.”

Met welke ambitie start je vandaag zelf op het EK?

“Voor mij is het al goed dat de beloften op zondag hun eigen EK rijden. Op die manier kan ik een rij naar voren schuiven bij de start. Met een plaatsje rond plaats tien zou ik nu al heel tevreden zijn. Daar ga ik alvast voor.”

 ?? FOTO MVH ??
FOTO MVH

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium