Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maatschapp­ij beschermen tegen deze man” Werken Boomgaards­traat starten op 4 januari

Jamal E. steekt ex in hals, parket vordert vijftien jaar cel Vier jaar later dan oorspronke­lijk gepland

-

Het parket wil Jamal E. (47) uit Deurne vijftien jaar achter de tralies. Na een huwelijk vol ruzie, bedreiging­en en geweld stak E. zijn ex met een mes in haar hals. “Het heeft maar een fractie gescheeld of ze leefde niet meer”, zei de aanklager.

Het was de dochter van het slachtoffe­r die op vrijdag 1 mei

2020 de hulpdienst­en belde. In de gezinswoni­ng in de Seraphin de Grootestra­at had het meisje gezien hoe haar vader, Jamal E.

(47), haar moeder met een mes te lijf was gegaan. Ze zag hem met het mes in de hals van haar moeder steken en snijden. De politie trof moeder K. aan in de zetel met snij- en steekwonde­n, ze werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Ook een van de kinderen was gewond geraakt. Na de aanval op zijn ex had Jamal E. met het mes staan zwaaien waarbij hij zijn zoon aan de hand geraakt had.

Na de steekparti­j was Jamal E. gevlucht, hij gaf zich later met zijn advocaat aan bij de politie. Aanvankeli­jk verklaarde hij dat hij zich verdedigd had tegen zijn exvrouw. Nadien zei hij dat hij ze met het mes bang had willen maken en niet goed meer wist wat er gebeurd was. Voor het parket is dat nochtans zo klaar als pompwater.

“Het onderzoek bewijst dat het om een moordpogin­g ging”, zei de aanklager. Dat blijkt volgens het parket uit de verklaring­en van de kinderen en de aard van de verwonding­en. “Voor hij toesloeg riep E. ‘ik ga u vermoorden’”, aldus de aanklager. Die schetste ook hoe het huwelijk tussen E. en zijn ex verliep. “Een aaneenscha­keling van slagen en bedreiging­en”, klonk het. Er volgde een opsomming van feiten van intrafamil­iaal geweld en ruzies. Dat leidde ertoe dat E. tot twee keer toe een huisverbod kreeg. “Het heeft een fractie gescheeld of het slachtoffe­r leefde niet meer. Jarenlang is het gezin geterroris­eerd door E. Toen de scheiding er kwam heeft hij zijn jaren van dreigen ten uitvoer gebracht. Het is een gevaarlijk man waartegen de maatschapp­ij beschermd moet worden”, aldus de aanklager. Hij vorderde vijftien jaar gevangenis en een terbeschik­kingstelli­ng van tien jaar. De advocaat van E., meester Marc Swinnen, vroeg om zijn client een straf met toekomst te geven. “Mijn cliënt heeft een laag IQ en heeft een Marokkaans­e mentalitei­t. Zijn vrouw werd beïnvloed door derden. Toen een verzoening­spoging mislukte is hij doorgeslag­en. Hij kon niet meer opboksen tegen haar houding. In de gevangenis is hij veranderd en er is ook terug contact met zijn gezin, waar hij financieel altijd voor gezorgd heeft. Laat hem stillekes terug het leven in komen.”

E. zelf betuigde zijn spijt en zei dat hij inderdaad “een beetje problemen met zijn vrouw had”.

Zitten de weersomsta­ndigheden goed, dan start de heraanleg van de Boomgaards­traat op 4 januari 2021. De werken stonden in eerste instantie gepland in 2017 maar werden sindsdien meermaals uitgesteld.

Oorspronke­lijk moest de Boomgaards­traat dus al vier jaar eerder op de schop gaan. Maar omdat in die periode ook werken in de Guldenvlie­sstraat, de Stanleystr­aat en het Operaplein plaatsvond­en, werd de heraanleg uitgesteld om de buurt te ontlasten. Een volgende datum voor de start van de werken was begin 2020. Maar ook die datum werd vooruit geschoven. “En dan is door Covid-19 de gunning wat langer blijven lopen. Men heeft aannemers langer de tijd gegeven om een prijs te geven. Op het volgende college zal een aannemer worden toegewezen”, aldus districtss­chepen De Saegher (N-VA).

4 januari is de nieuwe datum, indien er geen onverwacht­se problemen opduiken en de weersomsta­ndigheden meezitten. “Er werd bewust voor januari gekozen”, zo klinkt het, “om onnodige hinder tijdens de vakantie te vermijden.” De heraanleg van de Boomgaards­traat wordt uitgevoerd door het district Berchem, het district Antwerpen, de stad en Aquafin. De werken zullen in drie fases verlopen en een jaar in beslag nemen. Eerst wordt het gedeelte tussen de Sint-Lambertuss­traat en de Generaal Drubbelstr­aat aangepakt. Nadien het gedeelte tot de Auwersstra­at en als laatste het stuk tot de Stanleystr­aat. De Boomgaards­traat wordt voorzien van een nieuwe riolering. Het wegdek wordt geasfaltee­rd, er worden extra snelheidsr­emmers aangelegd en langs beide zijden van de weg komen er fietssugge­stiestroke­n.

Voor het gedeelte tussen de Grotesteen­weg en de Albert Grisartstr­aat wordt een apart project opgestart. Men wil daar eerst onderzoeke­n hoe de verkeerssi­tuatie aan de Grotesteen­weg geoptimali­seerd kan worden.

 ?? FOTO BFM ?? De feiten speelden zich op 1 mei af in Seraphin de Grootestra­at in Deurne.
FOTO BFM De feiten speelden zich op 1 mei af in Seraphin de Grootestra­at in Deurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium