Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waar nodig Politie klaar om in te grijpen

- ERIK VANDEWALLE

dagen met lekker herfstweer stelden we al vast dat de massa opnieuw naar Kalmthout afzakte. Dat is goed en De Vroente zal altijd een van de meest geliefde startplekk­en blijven voor een natuurwand­eling. Toch wil ik erop wijzen dat het Grenspark ook bereikbaar is via andere natuurpoor­ten. Een natuurtrip kan je ook starten aan het Moretuskas­teel in Putte-Stabroek, in Essen aan de Kiekenhoev­e of aan natuurpoor­t de Volksabdij in Ossendrech­t.”

Toeristisc­h centrum

Op de volgepropt­e parking stonden twee agenten van Grenszone Noord alert toe te kijken. Met mondmasker. “Het gebeurt inderdaad vrij zelden dat we op deze manier toezicht moeten houden. Maar het is nodig. Eenmaal de wandelaars wat verder in het natuurgebi­ed zijn, is het veel minder druk. Iedereen moet wel een masker bij zich hebben en wanneer het te druk wordt en de anderhalve meter niet kan worden gerespecte­erd, moeten ze dat ook dragen”, onderstrep­en de twee agenten.

In het toeristisc­h centrum in het gebouw van De Vroente is het ook veel drukker dan gewoonlijk. Omdat de horeca verplicht gesloten is, zijn de toiletten in het gebouw daar toegankeli­jk voor iedereen. Op de echte trekpleist­ers van het Grenspark, zoals parking De Vroente, de brandtoren en de nieuwe toeristisc­he uitkijktor­en De Stappe in de Verbinding­sstraat, was het bij momenten heel erg druk. De social distancing houden, was er dan ook niet altijd mogelijk. De meesten droegen daar wel een mondmasker. OIiva en broer Filip Maes ruilden in de voormiddag woonplaats Kapellen voor een stevige wandeling met de kinderen. “Nu het vakantie is, proberen we elke dag iets anders te doen met de kinderen en vandaag stond de Kalmthouts­e Heide op het programma.”

Mondmasker

Ook Emelie De Bruyne en Ayla Van den Bosch trokken met de kinderen de heide in. “We wonen eigenlijk vlakbij en gaan wandelen is zowat het enige wat nog toegelaten is. Maar we schrikken wel van de drukte.”

Voor Lou en Brigitte Van Den Bergh was het dan alweer jaren geleden dat ze nog eens in het Grenspark waren geweest. Het koppel draagt wel consequent en overal een mondmasker. “Ik ben dat gewend van op het werk. Het valt me trouwens op dat er maar weinig mensen zijn die een mondmasker dragen. Dat is ook zo op drukke plekken en dat vind ik jammer.”

Ook in Antwerpen wordt verwacht dat heel wat mensen dit weekend een herfstwand­eling zullen maken. Parken zoals het Rivierenho­f trekken dan veel bezoekers, al blijft de vraag of de social distancing voldoende gegarandee­rd zal kunnen worden. De Antwerpse politie laat weten niet specifiek ergens verhoogd toezicht te houden, maar houdt wel de vinger aan de pols.

“Wij hebben verschille­nde ploegen die patrouille­ren op het naleven van de coronamaat­regelen op plaatsen waar veel volk samenkomt. Indien we zouden vaststelle­n dat het ergens echt te druk wordt, kunnen we ingrijpen. Net als tijdens de eerste coronagolf hebben we er natuurlijk alle begrip voor dat mensen een groene omgeving opzoeken in hun vrije tijd, zolang dat op een veilige manier kan verlopen met aandacht voor de maatregele­n”, aldus woordvoerd­er Willem Migom van de Antwerpse politie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium