Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Week van...

-

Patrick Van de Perre

Elke zaterdag blikt een stadsrepor­ter terug op de gebeurteni­ssen van de voorbije week

De afgelopen week lag het epicentrum van de publieke belangstel­ling in de Verenigde Staten en dat is een harde noot om te kraken voor een Antwerpena­ar. Maar aan alles valt een mouw te passen. Daarom geven we vanuit een gesloten café in het centrum van de stad exclusief de verkiezing­sresultate­n die echt van belang zijn. Antwerp, Ohio gaat naar Donald Trump. En in Antwerp, New York heeft Joe Biden aan het langste eind getrokken. Voor veel vuurwerk zullen deze resultaten niet zorgen. Maar leuk om te weten is het wel.

Over vuurwerk gesproken. Daar liggen ze in Oud-Borgerhout al een flink aantal dagen van wakker. Net zoals op het Kiel en de Luchtbal trouwens. Het verschil is dat er in Borgerhout met het ontsteken van bommetjes en vuurwerk ondertusse­n al een auto en een speeltuin in de fik gegaan zijn.

De schuld van corona zeggen sommigen. Want dat leidt tot verveling. En onduidelij­kheid, nu de Sint geruisloos in en uit het land dreigt te gaan en er opgeroepen wordt om zo snel als mogelijk de kerstversi­ering achter het raam te hangen. Dergelijke taferelen kunnen, voor wie het wilt geloven, voor verwarring zorgen en misschien denken een aantal jongeren dat het ondertusse­n al bijna oudjaar is. Een ongeschrev­en wet zegt dat er dan wel met vuurwerk gespeeld mag worden. Ook al is dat ook in die periode al flink wat jaren verboden in Antwerpen. Een auto en een speeltuin veranderen in vreugdevur­en heeft in elk geval weinig met welk feest dan ook te maken en wijst niet alleen op verveling, maar getuigt vooral van slecht gedrag. Laat de mantel der liefde dus maar aan de kapstok hangen. Geruststel­lend is dan weer dat er ook tijdens deze hallucinan­te verkiezing­sweek mooie initiatiev­en genomen kunnen worden. Het is een beetje tussen de plooien van Donald Trump en Joe Biden gevallen, maar op het Antwerpse Zuid is deze week een boom geplant. Op de hoek van de Zwijger- en de Schilderst­raat heeft het district een groot plantvak aangelegd.

Dat moet ervoor zorgen dat er termijn ook grotere bomen kunnen gedijen. Het is begin van de ontharding die deze stad goed kan gebruiken. We wachten daarom vol spanning op het bekendmake­n van een ellenlange lijst met straten en pleinen, die in aanmerking komen voor een extra ruim plantvak. Want één nieuwe boom maakt nog geen groene stad natuurlijk.

Tot zover een kleine greep uit de dagelijkse bezigheden van de Antwerpena­ren. En omdat bijna niemand voorlopig ’s nachts de straat op mag, was uw krant afgelopen week zo vriendelij­k om te berichten over wat er in de kleine uurtjes gebeurt. De jongste twee maanden heeft de lokale politie met Operatie Nachtwacht negenduize­nd controles gedaan en 78 mensen opgepakt.

Dat betekent, zo mogen we aannemen, dat Antwerpen er opnieuw veiliger op geworden is. In ieder geval tijdens de nachtelijk­e uren. Maar dan rest de vraag waarom de kerels, die al dagen het oude deel van Borgerhout onveilig maken met bommetjes en ander vuurwerk, niet bij de lurven gevat zijn? Het zou kunnen dat dit niet vanzelfspr­ekend is wanneer je in een bearcat rondrijdt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium