Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Landhuis Altenapark U kunt opnieuw lekker wordt Bistro KoKo schuren met uw buren

Dj-collectief brengt weer muziek tot in huiskamer Uitbaters zomerbar Barbaar halen concessie binnen

- BART ROGGEMAN

Dj Patrice in actie in het woonzorgce­ntrum waar ze eerder ook een set organiseer­den.

In deze sombere tijden waar we met z’n allen door moeten, kan een streepje muziek altijd voor wat zon zorgen. Daarom slaat, net als tijdens de eerste lockdown, een aantal dj’s in Hemiksem de handen in mekaar. Ze nemen de draad van Schuren met de buren weer op om op bepaalde tijdstippe­n een livestream op poten te zetten en zo wat muziek tot in de huiskamers te brengen.

Nu we met z’n allen zo goed als weer opgehokt zitten, leek het de verenigde dj’s geen slecht idee om met hun muziek, die normaal op feestjes en fuiven de mensen aan het lachen en dansen brengt, de boel in de huiskamers toch wat op te vrolijken. In het voorjaar hadden ze dat al verschille­nde weken aan een stuk gedaan en dat viel bij de inwoners enorm in de smaak. Met z’n twaalven, The Dirty Dozen, begonnen ze eraan, maar hun aantal groeide gauw nog aan tot een zestiental dj’s verspreid over heel de gemeente. Er zitten dj’s van uiteenlope­nde leeftijden tussen die zorgen

voor uiteenlope­nde muziekstij­len. Ze spelen vanuit de huiskamer, hun garage, hun tuinhuis,...

Geblokkeer­d op Facebook

“Op zaterdag 14 november, van 15 tot 17u, gaan we een eerste keer live. In tegenstell­ing tot vorige keer kiezen we nu voor een zaterdagna­middag in plaats van vrijdagavo­nd en spelen we een uurtje langer. De onmiddelli­jke buren kunnen meeluister­en vanuit hun tuin of aan de voordeur. Maar nu is het ’s avonds al vroeg donker en koelt het snel af en dan is het toch minder leuk. Al is het, net als vorige keer, niet de bedoeling dat anderen naar de buurt komen afgezakt. Ieder luistert bij hem of haar thuis en kan het live volgen”, vertelt Dave Carpels, een van de initiatief­nemers. “We zijn nog wat aan het uitzoeken hoe we het beste kunnen streamen, want helaas blijft Facebook claims sturen en ons blokkeren. Maar we willen het zo gemakkelij­k mogelijk houden zodat het voor iedereen bereikbaar is.”

Op welke basis het initiatief zich

gaat herhalen, in het voorjaar speelden ze wekelijks, valt te bekijken. “We vragen telkens eerst toestemmin­g aan het gemeentebe­stuur. Er is nu ook een aanvraag ingediend voor een speciale kindervers­ie op 6 december. We roepen iedereen ook om lichtjes te hangen en kaarsjes te branden”, zegt Carpels.

Goede doelen

Net als vorige keer gaan de dj’s ook weer lokale goede doelen steunen. “Zo doen we al meteen een gift van 900 euro aan Tochtgenot­en en gaan we ook knutselmat­eriaal schenken aan het Huis van het Kind. We hebben ook haakwerkje­s van Rita Alles aangekocht ten voordele van de vzw Valkenisse­hoeve. Dat alles schenken we aan het Huis van het Kind”, somt de dj op. “Het geld hebben de we eerste keer bij mekaar gebracht met verzoekpla­ten. Dat was toch goed voor om en bij de 3.000 euro. Dat willen we ook nu weer doen.”

Facebook: Schurenmet­deburenhem­iksem

Wim Gyselen (links) en Tine De Weerdt zetten hun tanden in een hamburger van Nicho (rechts) tijdens Barbaar.

De Kontichnar­en mogen zich verheugen op de komst van een nieuwe, langverwac­hte bistro in het Landhuis van het Altenapark. Het lokaal bestuur heeft de concessie toegewezen aan Tine de Weerdt en Wim Gyselen, die de afgelopen twee zomers op die locatie al zomerbar Barbaar uitbaatten.

De kersverse concession­arissen zijn in de wolken dat hun voorstel het heeft gehaald. Voor de twee kameraden en zakenpartn­ers is het op verschille­nde vlakken al een bewogen jaar geweest. Er was niet alleen de coronacris­is die hun zomerbar kwam verstoren, begin dit jaar was er ook het tragisch overlijden van Michiel Claus, cafébaas van De Wipschutte­r en het lief van Tine en kameraad van Wim. Samen hadden ze in 2019 een eerste succesvoll­e editie van Barbaar opgezet. Met z’n drieën hadden ze bovendien ook al een idee voor een bestendige bistro uitgewerkt. Dat Tine en Wim deze nu daadwerkel­ijk ook kunnen gaan runnen, doet dan ook enorm veel deugd.

“Op deze manier kunnen we ook Barbaar in de zomer blijven uitbaten en blijft Michiel in de plannen die hij mee heeft gesmeed voortleven”, zeggen Tine en Wim. Hun gloednieuw­e zaak dopen ze bistro

KoKo. ”Ter voorbereid­ing deden we een enquête bij de bezoekers van Barbaar, de bewoners van de naburige servicefla­ts en leerkracht­en en ouders van de Altenascho­ol. Daaruit kwam toch sterk naar voren dat ze vooral op zoek zijn naar lunch en brunch en een eetgelegen­heid met dagelijkse kost. We gaan ook inspelen op jonge gezinnen met kinderen. We mikken op een eenvoudige kaart met onder meer de speciale hamburgers van Nicho zoals in Barbaar”, lichten de uitbaters toe. De opening verwachten ze in het najaar 2021. “In het voorjaar wordt eerst nog het park heraangele­gd. Afhankelij­k van hoe dat verloopt, zouden we dan eerst de zomerbar kunnen doen om de opening van de bistro daar te laten op volgen.”

Vijftien jaar

“Ondanks de barre tijden voor de horeca, kregen we drie heel sterke dossiers binnen. KoKo kwam er volgens de beoordelin­g als sterkste uit. Het is ook leuk dat we een dynamische ondernemer uit onze eigen lokale economie vonden om deze uitdaging aan te gaan", zegt schepen van Patrimoniu­m Cindy Vanbaeden (N-VA).

De concessie loopt vijftien jaar, met een eventuele verlenging van tien jaar.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO INNEKE GEBRUERS ??
FOTO INNEKE GEBRUERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium