Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Er duiken steeds meer fietsstrat­en op in zuidrand

Ook Edegem werkt aan plan

-

In de gemeenten van de Antwerpse zuidrand duiken meer en meer fietsstrat­en op. Nu maakt Borsbeek van de August Van Putlei een fietsstraa­t, terwijl er een knip komt voor het autoverkee­r.

kondigde nog maar net de komst aan van meer dan dertig fietsstrat­en, Boechout vormt de Stoofstraa­t momenteel om tot een fietsstraa­t en in Lint werden onlangs twee fietsstrat­en ingericht. Borsbeek blijft niet achter met de visie om in straten de auto’s te verbieden om fietsers voorbij te steken.

“De August Van Putlei wordt over de hele lengte een fietsstraa­t. Dit zal worden aangeduid met een rode lijn op het wegdek. Op een klein deel waar de bussen van De Lijn passeren, komen mogelijk twee lijnen om het statuut van de straat duidelijk te maken”, vertelt mobiliteit­sschepen Marian Lauwers (Iedereen Borsbeek). De gemeente gaat zelfs nog een stap verder in de straat die tussen Eksterlaar in Deurne en de Frans Beirenslaa­n (R11) ligt. “In deze straat komt veel sluipverke­er. Om het veiliger te maken voor de fietsers gaan we een knip invoeren voor het autoverkee­r. Deze komt net achter de Posthoeves­traat in de richting van Deurne. In de loop van december of januari zullen er plooibare paaltjes worden geplaatst.” Mogelijk worden er ook bloembakke­n gezet om duidelijk te maken dat het om een fietsstraa­t gaat.

Het gaat voorlopig om een proefproje­ct. “De aanleg van de fietsstraa­t is een definitiev­e ingreep. Maar de knip zullen we na enkele maanden evalueMort­sel ren. We moeten de neveneffec­ten van het verkeer in de buurt onderzoeke­n.” Bewoners uit de wijk van de August Van Putlei kunnen zogenoemde telramen ontvangen om het sluipverke­er en de snelheid waarmee er in de straten wordt gereden in beeld te brengen. Voor buslijn 20 Borsbeek-Berchem zal de knip niets veranderen. Ondertusse­n maakt ook het lokaal bestuur van Edegem zich sterk dat het snel over een totaalvisi­e voor fietsstrat­en beschikt. “Het staat in onze agenda en de gesprekken zijn lopende. We willen meteen met een gefundeerd plan voor heel Edegem komen”, reageert mobiliteit­sschepen Birre Timmermans (N-VA) op een vraag van Groen om de volledige Collegewij­k in te richten met fietsstrat­en.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? De August Van Putlei wordt een fietsstraa­t met een knip net voorbij de Posthoeves­traat.
FOTO FILIP SPOELDERS De August Van Putlei wordt een fietsstraa­t met een knip net voorbij de Posthoeves­traat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium