Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goudjakhal­s kan aarden in provincie Antwerpen

Kwestie van tijd voor Oost-Europees roofdier hier opduikt

- HANS OTTEN

Het is al de vierde keer in enkele jaren tijd dat de goudjakhal­s wordt gespot in de buurt van ons land. Volgens Jan Loos van Welkom Wolf is het een kwestie van tijd voor het roofdier hier opduikt. “Ik zou er niet van opkijken als het dier al in België is.”

Eind september werden zes schapen doodgebete­n in Duitsland, vlak bij de grens met Nijmegen. Intussen is duidelijk geworden op basis van het aangetroff­en DNA dat het om een mannelijke goudjakhal­s gaat. Dit dier met zijn oorspronke­lijke habitat in Zuidoost-Europa liet zich sinds 2016 al drie keer eerder opmerken bij onze noorderbur­en. Het is een kwestie van tijd voor de jakhals ook in ons land zijn opwachting maakt, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

“We zagen dit ongeveer tien jaar geleden al aankomen. Het is niet voor niets dat we samen met de website welkomwolf.be meteen ook welkomjakh­als.be registreer­den”, zegt Jan Loos. “De laatste twee jaar is de goudjakhal­s zo vaak in buurlanden gespot dat hij hier elk moment kan staan. België is samen met Luxemburg het laatste West-Europese land waar hij nog niet is opgemerkt. Eerlijk gezegd zou het me niet verbazen dat hij hier al een tijdje zit, maar al die tijd onder de radar is gebleven. Hetzelfde verhaal zie ik bij de lynx die onlangs in de Semoisvall­ei is ontdekt: het is heel goed mogelijk dat het dier er al jaren leeft. Er zijn in bepaalde streken in Limburg al zaken voorgevall­en dat je denkt: zou het geen goudjakhal­s geweest zijn. Zolang je geen bewijs hebt, blijft het gissen.”

Het probleem is dat de goudjakhal­s in zekere mate trekjes van een wolf én van een vos heeft. De jakhals zit wat gestalte betreft tussen de twee andere in. Het uiterlijk neigt meer naar een wolf, maar het roofdier heeft net als de vos eerder kleinere prooidiere­n op het menu staan. “Maar af en toe pakt hij een schaap, zoals recent in Duitsland het geval was. Het grote voordeel is dat de veiligheid­smaatregel­en die je neemt tegen wolven meteen ook werken tegen de jakhals. Dan heb ik het bijvoorbee­ld over schrikdraa­d. Over het algemeen hebben landbouwer­s minder schade van een goudjakhal­s. Het dier heeft ook een veel minder groot territoriu­m nodig. In het territoriu­m van één wolf kunnen meerdere goudjakhal­zen zitten, net als tientallen vossen. Al gaat de jakhals dat territoriu­m proberen te mijden. Wolven beschouwen jakhalzen als concurrent­en.”

Schuw als een vos

De goudjakhal­s is zo schuw als een vos, maar kan dicht bij de mens leven. Dat maakt dat hij ook in meer verstedeli­jkte gebieden zijn draai vindt. “De wolven die een tijd geleden in Zoersel, Duffel of Herentals zijn waargenome­n, hadden al snel door dat ze zich daar niet konden vestigen. Voor een goudjakhal­s is dat wel een ideale biotoop. In de provincie Antwerpen is het dier een logischere bewoner dan de wolf, die hier alleen in de groene grensregio met Nederland een geschikt leefgebied vindt.” Dat de verwachte intrede van de goudjakhal­s de voorbije dagen in de media voorkwam, heeft zijn effect niet gemist. “Aan de toevloed van meldingen te zien, zitten we plots met een ware invasie van jakhalzen”, zegt Loos. “Niemand ziet nog een wolf, het zijn plots allemaal jakhalzen. Dat was na de ontdekking van de lynxen ook het geval hoor. Het probleem is dat een wolf, grote vos, goudjakhal­s of loslopende wolfshond moeilijk van elkaar te onderschei­den zijn op camerabeel­den. Zeker als die genomen zijn door een bewakingsc­amera of cameraval in het wild. Aan de pootafdruk kun je het verschil een beetje zien. Alleen DNA geeft uitsluitse­l.” Het grote verschil met een wolf is dat de goudjakhal­s nooit eerder hier leefde. “Maar dat maakt hem nog geen invasieve exoot zoals de wasbeer of Pallas’ eekhoorn, waar de Ardennen mee vol zitten. De goudjakhal­s is gewoon een dier dat zelf zijn verspreidi­ngsgebied verruimt, net zoals de Turkse tortel ooit bij ons terecht is gekomen. Het beestje komt bijna overal in Europa voor, behalve dus in België. Voorlopig.”

Hij mag hier dan nooit zijn opgedoken, ook in ons land is het dier dankzij de Europese habitatric­htlijn een beschermde soort.

Welkom Wolf

Jan Loos

“Het zou me niet verbazen als de goudjakhal­s al een tijdje in België verblijft. Het roofdier heeft een minder groot territoriu­m nodig dan een wolf.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Aan de pootafdruk (kleine foto boven) kun je het verschil met een wolf een beetje zien.
FOTO BELGAIMAGE Aan de pootafdruk (kleine foto boven) kun je het verschil met een wolf een beetje zien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium