Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kopenhagen verbiedt elektrisch­e deelsteps

New York verwelkomt nieuw vervoermid­del dan weer wel met open armen

- REBECCA VAN REMOORTERE De tuin van het Natuurhist­orisch Museum in Kensington, Londen van meer dan twee hectare groot wordt volledig onder handen genomen. Dat nieuwe stuk groen wordt in één klap ook een centrum voor onderzoek, natuurbeho­ud en stedelijk gro

Het ziet ernaar uit dat de inwoners van fietsstad bij uitstek Kopenhagen binnenkort terug uitsluiten­d aangewezen zijn op hun stalen ros. De stad wil deelsteps zonder vaste parkeer- of opbergplaa­ts verbannen omdat ze te veel ruimte innemen die nuttiger ingevuld kan worden. New York daarentege­n maakt zich net klaar voor de introducti­e van elektrisch­e deelsteps in de stad.

Sinds 2019 rijden elektrisch­e deelsteps van verschille­nde aanbieders rond in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De steps zijn sindsdien uitgegroei­d tot een populair vervoermid­del. Het idee is dat de gebruikers eender waar in de stad een step kunnen oppikken en ook weer kunnen parkeren na gebruik.

En dat ‘wildparker­en’ is nu net wat het stadsbestu­ur van Kopenhagen dwarszit. De steps nemen te veel kostbare plaats in. Die publieke ruimte moet vrijgemaak­t worden voor de inwoners van de stad door bijvoorbee­ld meer banken en rustplaats­en te zetten voor senioren. Verder zouden de steps ook zorgen voor onveilige situa- ties.

Dronken bestuurder­s

Voi is een van de grootste aanbieders van deelsteps in Kopenhagen en wil zich niet zo snel gewonnen geven. Het bedrijf probeert daarom nog maatregele­n te treffen om toch nog te kunnen blijven opereren. In Liverpool bijvoorbee­ld klonken soortgelij­ke klachten als in Kopenhagen. Daar heeft Voi ‘no-ride- en slow-ridezones’ ingevoerd waar geen steps mogen rijden of alleen heel traag. In Kopenhagen heeft Voi de steps ’s nachts al binnengeha­ald om zo

De zomaar overal geparkeerd­e elektrisch­e deelsteps zijn een doorn in het oog van het Kopenhagen­se beleid.

dronken bestuurder­s te vermij- den. En het overweegt ook om nummerplat­en op de steps te zetten zodat passanten gevaarlijk­e chauffeurs gemakkelij­k kunnen aangeven.

Maar het kwaad lijkt al geschied in Kopenhagen. De beslissing om de steps te verbieden moet alleen nog formeel worden goedgekeur­d. Deelsteps zouden wel nog op vaste plaatsen mogen worden verhuurd.

New York

Na nog geen twee jaar zijn ze de

steps in Kopenhagen dus alweer beu. In New York klinkt dan weer een heel ander verhaal. Terwijl de steps in andere steden al helemaal ingeburger­d zijn, bleef the Big Apple achter. Er rijden al veel steps in de stad, maar die zijn privé-eigendom van de inwoners. Tegen maart 2021 moet daar veranderin­g in komen. De stad geeft platformen voor deelsteps de kans om een voorstel in te dienen. Bird, Superpedes­trian, Spin en Voi hebben al interesse getoond. In een stad met meer dan acht miljoen inwoners zou dat

een gigantisch­e nieuwe markt betekenen voor de platformen. De steps zouden niet in Manhattan mogen rondrijden, maar wel in andere delen van de stad.

Tot nu is het verboden om deelsteps te verhuren in New York City. Als het de bedrijven niet lukt om in New York uit te rollen, kunnen ze nog altijd voor ‘troostprij­s’ Londen gaan. Londen is sinds deze zomer ook op zoek naar platformen om deelsteps te introducer­en. Die vergunning­en zijn ondertusse­n nog niet verleend.

“De toekomst van de natuur, waarvan we allemaal afhankelij­k zijn, ligt in jouw handen.” Die profetisch­e woorden zijn afkomstig van de Brit Sir David Attenborou­gh en zullen aan de ingang van de nieuwe tuin aan het museum in Londen staan. De tuin zal The Urban Nature Project worden gedoopt en moet veel meer zijn dan een nieuw stuk groen in Londen.

In de eerste plaats wordt de tuin heraangele­gd tot mooie groene ruimte voor inwoners van de stad en bezoekers van het museum. Maar hij wordt ook een hub waar kennis wordt verzameld over biodiversi­teit en onderzoek wordt gevoerd naar stedelijk groen. Er worden nieuwe technologi­eën getest zodat een beter toezicht kan worden gehouden op biodiversi­teit in een stedelijke omgeving. In samenwerki­ng met het London Wildlife Trust, een lokale organisati­e voor natuurbeho­ud in GrootLonde­n, wordt een reeks workshops gehouden over hoe de stedelijke natuur het best kan worden bewaakt en beheerd.

80% in stedelijk gebied

Het centrum zal uitsluiten­d stedelijk groen en biodiversi­teit onderzoeke­n. “Meer dan 80% van de Britse bevolking leeft in verstedeli­jkt gebied en dat aantal zal naar verwachtin­g stijgen tot 92% in tien jaar. Die prognose voorspelt grotere steden en dus ook meer uitdaginge­n voor biodiversi­teit en natuur. Daarom moet er ook in stedelijke gebieden worden nagedacht over natuur en groen en worden ze almaar belangrijk­ere plaatsen om de biodiveris­teit in het land te beschermen”, klinkt het in een statement van het Natuurhist­orisch Museum.

In 2023 moet de tuin, of beter het park, klaar zijn en zal het toegankeli­jk zijn voor het grote publiek.

 ?? FOTO RITZAU SCANPIX ??
FOTO RITZAU SCANPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium