Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Joe en Jill Biden op weg naar het Witte Huis

- SOFIE GEUSENS

Joe Biden lijkt het presidents­chap steeds steviger in handen te hebben. Het tellen van de stembiljet­ten gaat nog steeds verder, maar ook in de cruciale staten Georgia en Pennsylvan­ia heeft de Democraat een voorsprong op Donald Trump. De vraag is of die laatste zich zal willen neerleggen bij een nederlaag. Terwijl hij rechtszake­n aanspant en zonder enig bewijs de resultaten in twijfel trekt, laait het protest op straat verder op.

Als hij president wordt en zijn termijn helemaal uitdoet, zal Joe Biden afzwaaien op zijn 82ste. Maar zover is het nog niet, eerst moeten álle stembiljet­ten worden geteld. Heb geduld, drukte hij zijn kiezers op het hart. Ook de carrière van ‘Uncle Joe’ was er één van geduld: als hij het Oval Office grijpt, wordt dat zijn laatste stap, bijna vijftig jaar nadat hij is gedebuteer­d in de Senaat.

Hij was een van de jongste senatoren ooit, en nu is hij op weg om de oudste president te worden in de Amerikaans­e geschieden­is. Voor de bijna 78-jarige Joe Biden begon het allemaal toen hij in

1972 in Delaware een gooi deed naar een zitje in de Senaat. De toen 30-jarige verslaat zijn 63-jarige tegenstand­er, tegen alle verwachtin­gen in. De weg naar Washington is ingezet.

Maar niet veel later overweegt Biden al om die hele politieke carrière te laten voor wat hij is. Een week voor Kerstmis 1972 komen zijn vrouw Neilia en hun dertien maanden oude dochtertje om het leven in een auto-ongeval. Hun zonen Beau (3) en Hunter (2) worden in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Biden twijfelt aan zijn carrière in Washington, maar uiteindeli­jk wil hij het toch zes maanden een kans geven. Als blijkt dat hij het niet kan combineren met het vaderschap, dan zou hij opstappen. Verhuizen naar Washington doet hij daarom niet. Hij gaat pendelen, elke dag vier uur op de trein. Dat zal Biden uiteindeli­jk 36 jaar doen, waardoor een treinstati­on in zijn woonplaats Wilmington naar hem vernoemd wordt.

Plagiaat

In die 36 jaar neemt Biden af en toe controvers­iële standpunte­n in. Zo was het volgens de jongere Biden onmogelijk om homoseksua­liteit en het leger te combineren, hij stemde ook tégen het homohuweli­jk. Daarnaast was hij tegen gezamenlij­k schoolbusv­ervoer van zwarte en blanke kinderen om rassensegr­egatie tegen te gaan en hij stemde voor de Irakoorlog.

Ook was hij voor de dereguleri­ng van banken en de benoeming van Clarence Thomas als opperrecht­er, ondanks aantijging­en van seksueel misbruik. Maar tijden veranderen. En zo ook de visies van Biden. Nu strijdt hij naar eigen zeggen voor rassengeli­jkheid. Dat Kamala Harris zijn running mate is, zou dat moeten bewijzen. En Biden zou nu ook proberen te vechten voor een rechtvaard­iger strafrecht en is voorstande­r van het homohuweli­jk.

In 1987 doet hij voor het eerst een gooi naar het presidents­chap. Hij wordt beschouwd als een echte kanshebber voor de Democratis­che nominatie. Biden is welbespraa­kt, kent weinig tot geen schandalen en heeft een topfunctie binnen de Amerikaans­e politiek. Maar hij slaat verschille­nde keren de bal mis. Hij plagieert hele stukken uit een speech van een Britse vakbondsle­ider en is eerder dat jaar ook al de mosterd gaan halen bij de twee Kennedy’s. Ook klopt zijn biografie niet helemaal. Het beeld van de doorwinter­de activist dat hij van zichzelf neerzet, blijkt ferm aangedikt en ook over zijn schooltijd vertelt hij al eens een leugentje. Biden gooit de handdoek zelf in de ring. Het duurt nog tot 2007 voor hij zichzelf opnieuw kandidaat stelt. Zijn focuspunte­n zijn de oorlog in Irak en zijn expertise in de buitenland­se politiek. Maar er komt te weinig geld binnen, zijn rally’s lokken te weinig volk en Biden kan niet opboksen tegen de populaire Hillary Clinton en Barack Obama. Die laatste ziet wel potentieel en besluit Biden op te pikken als running mate, om de kritiek op zijn eigen gebrek aan ervaring te pareren. Zo zet Biden zijn eerste stappen in het Witte huis. En dan slaat in 2015 opnieuw het noodlot toe. Drieënveer­tig jaar na het ongeval van zijn vrouw en dochter, moet Biden opnieuw een kind begraven. Zijn oudste zoon Beau overlijdt op 46-jarige leeftijd aan een hersentumo­r. Hij was een voorbeeldi­ge zoon: een militair die verschille­nde onderschei­dingen kreeg, minister van Justitie in Delaware en een echte familieman. Bidens jongere zoon daarentege­n is altijd het zorgenkind­je geweest. Hunter worstelt al heel zijn leven met een drank- en drugsversl­aving en komt geregeld in de aandacht door tal van schandalen. Niet verwonderl­ijk dus dat Trump het afgelopen jaar een bijzondere interesse toont in het leven van Hunter. Biden legt zelf geregeld de focus op Beau, en spreekt dagelijks over hem.

Herstel

Derde keer, goede keer, moet Biden gedacht hebben toen hij in april 2019 opnieuw zijn presidents­kandidatuu­r aankondigd­e. En dit keer met succes. De komende vier jaar zal Biden zijn intrek nemen in The Oval Office en het Amerikaans­e beleid proberen naar zijn hand te zetten. Op economisch vlak wil hij het nationaal minimumloo­n optrekken naar 15 dollar per uur. Voor het klimaat wil hij wel ambitie tonen, maar wil hij niet geassociee­rd worden met de Green New Deal. Dat is een project van de linkerflan­k van de partij. Met de muur van Trump wil hij komaf maken en Obamacare wil hij versterken en uitbreiden. Ook een ban op de productie en verkoop van semiautoma­tische wapens zou er moeten komen en het herstel van enkele internatio­nale allianties die Trump onder druk heeft gezet staat op de agenda.

Maar eerst: die kiesmannen officieel binnenhale­n. Pas dan is hij president-elect, en ligt de weg open om de 46ste president van de Verenigde Staten te worden.

In 1987 deed Biden voor het eerst een gooi naar het presidents­chap. In 2007 opnieuw. Toen raakte hij wél in het Witte Huis, maar als vicepresid­ent.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium