Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nóg een taxiplatfo­rm: sector vreest prijzenoor­log

-

Het taxiplatfo­rm Heetch start in Antwerpen, Gent en Leuven. Eerder deze week kondigde gigant Uber ook al een uitbreidin­g aan van haar taxidienst naar Vlaanderen. De concurrent­iestrijd tussen de taxiplatfo­rmen barst daarmee helemaal los. “Het zal een slagveld worden en de platformen gaan niet volgens de Vlaamse regels rijden”, zegt Carine Dierckx van vakbond BTB.

of niet, maar na Uber start nu ook Heetch met een on demand taxidienst in Antwerpen, Gent en Leuven. Heetch startte vrijdag, drie dagen voor de komst van Uber, met rijden en zou nu al vijftig actieve chauffeurs hebben in het Antwerpse.

“Dat we net nu starten, is gewoon omdat de ‘vijftienmi­nutenregel’ sinds 1 november is afgeschaft”, zegt Maxime Vander Stichele, hoofd van Heetch België. “Die regel zei dat er tussen het bestellen van een taxi en het effectief instappen vijftien minuten moesten zitten. Toen konden wij niet starten, maar nu wel. Het is mooi meegenomen dat we voor Uber zijn.”

Doos van Pandora

Naast Heetch, Uber en het eerder aangekondi­gde Beep, zal ook taxidienst Husk diensten aanbieden in Vlaanderen. Die platformen kunnen hier opereren omdat eerder dit jaar het Vlaamse taxidecree­t werd aangepast. De doos van Pandora lijkt daarmee opengegaan en de concurrent­iestrijd tussen taxi’s is losgebarst­en. Zo biedt Uber gratis taxiritten aan zorgperson­eel, terwijl Heetch uitpakt met een commissie van maar 15% voor chauffeurs. Bij Uber is dat 25%. Bovendien neemt Heetch de eerste drie maanden geen commissie op de voltooide ritten in Vlaanderen. Alle omzet gaat dan integraal naar de chauffeurs.

Dat nieuwe Vlaamse taxidecree­t stelt onder meer dat taxichauff­eurs in Vlaanderen een goede kennis van het Nederlands moeten hebben en dat met een attest moeten kunnen aantonen. Alle taxiritten moeten ook officieel geregistre­erd worden in een soort wittekassa­systeem, zoals in de horeca. De taxichauff­eurs moeten ook een Vlaamse bestuurder­spas aanvragen en moden, gen daarmee alleen in Vlaanderen rijden. Chauffeurs uit Wallonië of Brussel mogen volgens het decreet dus alleen maar in Vlaanderen rijden wanneer ze een passagier van Brussel of Wallonië naar Vlaanderen vervoeren.

Juridisch uitklaren

Maar met die regel zou Uber het niet zo nauw nemen. Uit een eerder filmpje dat deze week gedeeld werd in een whatsappgr­oep van Uberchauff­eurs in Brussel en Wallonië bleek dat Waalse en Brusselse chauffeurs wel in heel België mogen rondrijden. Dat is vooral interessan­t voor chauffeurs die door de pandemie geen werk meer hebben rond de luchthaven van Zaventem. Die boodschap werd verkondigd door Fernando Redondo, de voorzitter van Associatio­n Belge des Chauffeurs Limousine, een vereniging voor Uber-chauffeurs. Geen limousinec­hauffeurs dus, in tegenstell­ing tot wat de naam doet vermoeden. Vrijdagavo­nd maakte Redondo nog een nieuwe videoboods­chap waarin hij zegt dat na een vergaderin­g met Uber toch besloten zou zijn om in Vlaanderen alleen chauffeurs met een Vlaamse licentie te laten rijToeval totdat alles juridisch is uitgeklaar­d. Of Uber al chauffeurs heeft om vanaf maandag met zo’n licentie te rijden, is nog maar de vraag.

“Uber werkt alleen met profession­ele, gecertific­eerde chauffeurs en biedt alleen diensten aan die volledig in overeenste­mming zijn met de Vlaamse regelgevin­g”, klinkt het wel bij Uber. “Alleen partnercha­uffeurs met een Vlaamse vergunning zullen via onze app ritten aangeboden krijgen in Vlaanderen.”

Ook volgens taxiplatfo­rm Heetch hebben alle chauffeurs die aan hen verbonden zijn een Vlaamse bestuurder­spas.

Oneerlijke concurrent­ie

De Antwerpse taxisector spreekt van oneerlijke concurrent­ie. “De oorlog aan onder meer het Centraal Station gaat beginnen”, zegt Carine Dierckx van vakbond BTB. “Vroeger moesten de taxi’s allemaal dezelfde prijs hanteren en was de eerste taxi in de rij de eerste die kon vertrekken. Nu wordt het op zulke plaatsen een prijzenoor­log. Als er ook nog eens chauffeurs van Zaventem naar hier zouden komen, kunnen wij het hoofd zeker niet boven water houden. Dan wordt het een slagveld.” Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) vraagt nu extra politiecon­troles aan bij burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “NietVlaams­e chauffeurs kunnen hier volgens het taxidecree­t niet komen rijden. Daar zullen we de eerste weken en maanden extra op controlere­n”, aldus Kennis.

Het is nog maar de vraag of de Antwerpse politie nog tijd en personeel over heeft voor extra controles op taxi’s, die alleen nog maar aan hun nummerplaa­t te herkennen zijn als taxi.

 ?? FOTO RR ?? Heetch rijdt al met vijftig actieve chauffeurs in het Antwerpse.
FOTO RR Heetch rijdt al met vijftig actieve chauffeurs in het Antwerpse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium