Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vrouw die nooit first lady wilde zijn

Rebelse dr. Jill Biden is niet van plan om schuchtere echtgenote te spelen in Witte Huis

- KIM CLEMENS

Ooit verstoorde ze in bikini een vergaderin­g waarop haar man bijna als presidents­kandidaat naar voren werd geschoven. “No”, had ze op haar buik geschreven. En nu wordt Jill Biden (69) misschien toch first lady. Een rol die ze nooit zocht, maar waar ze nu wel op hoopt. “Ik begrijp dat mensen niet enthousias­t zijn over mijn man, maar we moeten Trump verslaan.”

Toen de campagne zich vorig jaar op gang trok, stond Jill Biden aan de zijde van Joe. Of toch een deel van de tijd, want ze had beslist dat ze zelfs dan haar job als professor Engels aan de hogeschool niet zou opgeven. Om maar te zeggen: Jill Biden is niet de typische vrouw van een presidents­kandidaat. Omdat ze altijd is blijven werken, bijvoorbee­ld. Maar ook omdat ze er jarenlang in geslaagd was in de schaduw te blijven, zelfs toen haar man senator was. En dat was ook bewust: Biden timmerde al aan zijn politieke carrière toen het koppel elkaar in 1975 leerde kennen. Dat zij niet van plan was mee in het publieke leven te stappen, had ze hem toen al laten verstaan. Ze hadden allebei al serieus wat bagage. Jill Jacobs, de oudste van vier dochters, was al op haar 15de beginnen te werken. “Ik wilde mijn eigen geld, mijn eigen identiteit”, zei ze daar later over. Ze trouwde jong en scheidde niet veel later. Toen ze Biden op haar 24ste leerde kennen, studeerde ze aan de universite­it. Joe Biden – negen jaar ouder dan Jill – had twee zonen. Zijn eerste vrouw en zijn dochter van 13 maanden waren gestorven in een tragisch auto-ongeval. “Eigenlijk had ik al beslist dat ik alleen zou blijven, toen Joe me kwam oppikken voor een date. Hij had een kostuum aan en lederen instappers. Ik dacht nog: gelukkig is het maar voor één date”, vertelde ze met de glimlach op een campagne-evenement. Joe Biden vroeg haar uiteindeli­jk vijf keer ten huwelijk vooraleer ze “ja” zei.

Zoons mee aan altaar

Toen het in 1977 eindelijk zo ver was, stonden zonen Hunter en Beau Biden mee aan het altaar. De jongens gingen ook mee op huwelijksr­eis. En Jill stopte met lesgeven om te zorgen voor hen en voor hun dochter Ashley, geboren in 1981. Midden jaren 90 begon ze weer te werken én begon ze aan haar doctoraat. Haar echtgenoot steunde haar. Toen haar doctoraat binnen was, zette hij op de oprit een plakkaat met als opschrift “proficiat Dr. JacobsBide­n”. Studenten wisten amper wie ze was.

Nochtans had Joe Biden in 1988 al een eerste keer een gooi naar het presidents­chap gedaan. Voor Jill was het daarmee genoeg geweest. Het koppel verhuisde nooit naar Washington, Joe Biden pendelde elke avond weer naar huis, naar Delaware. Jill Biden hield zich ver weg van het politieke theater. Het interessee­rde haar niet. Ze wilde een goede moeder zijn, zette zich in tegen borstkanke­r, gaf les in moeilijke scholen en liep marathons. “Ik ben apolitiek”, zei ze ooit in een interview. Toen er in 2003 een aantal Democratis­che zwaargewic­hten naar hun huis kwamen om Biden te overtuigen zich kandidaat te stellen, zat Jill in bikini aan het zwembad. Ze was woest, zocht een stift en schreef “No” op haar buik. De boodschap kwam aan.

Nog altijd smoorverli­efd

Maar ze was zo teleurgest­eld dat George W. Bush in 2004 opnieuw verkozen werd, dat ze haar echtgenoot steunde om zich in 2008 kandidaat te stellen. Toen werd Biden uiteindeli­jk vicepresid­ent onder Obama, en Jill Biden second lady. Ze bleef ondertusse­n nog voltijds werken, maar hield van het engagement. In 2015 stierf zoon Beau echter aan een hersentumo­r. Het verdriet van het koppel was te groot om in 2016 opnieuw een gooi te doen naar het presidents­chap.

Deze keer is Jill Biden wel 100% overtuigd. Ze gooit zich vol vuur in de campagne en gaat spreken op evenemente­n. Ze doet dat in geheel eigen stijl. Zo omschreef ze Joe Biden al als de beste van twee mindere opties. “Ik begrijp dat jullie niet enthousias­t over hem zijn, maar we moeten Trump verslaan”, zei ze. Ze is nu een van de belangrijk­ste raadgevers van haar man. “Als ik ooit first lady zou worden, dan zal ik me waarschijn­lijk gedragen als een activist”, zei ze daarover ooit. Voor Joe Biden is dat allicht geen enkel probleem. Hij dweept nog vaak met haar schoonheid en pocht met haar diploma’s. Op evenemente­n stelt hij zich vaak voor als meneer Jill Biden. Intimi zeggen dat ze na 45 jaar samen nog altijd smoorverli­efd zijn. Dat is toch ook al iets, wat het ook wordt op 3 november.

Jill Biden Vrouw van Joe Biden “Hij had een kostuum aan en lederen instappers. Ik dacht nog: gelukkig is het maar voor één date”

 ?? FOTO AFP ?? Na 45 jaar zijn Joe en Jill Biden nog steeds smoorverli­efd.
FOTO AFP Na 45 jaar zijn Joe en Jill Biden nog steeds smoorverli­efd.
 ?? FOTO AFP ?? Jill en Joe Biden, met zijn twee zonen Beau en Hunter.
FOTO AFP Jill en Joe Biden, met zijn twee zonen Beau en Hunter.
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium