Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WAT ALS TRUMP WEIGERT TE VERTREKKEN?

- GUY STEVENS

Het antwoord op die vraag is niet duidelijk, simpelweg omdat die situatie nooit eerder in de geschieden­is is voorgekome­n en ook de grondwet geen uitkomst biedt. Wat wel zeker is, is dat een ex-president levenslang beschermin­g krijgt van de Secret Service. Maar zijn presidenti­ële macht valt wel weg, en dus wordt Trump bij verlies weer een ‘gewone’ Amerikaan. Dat betekent dat de nieuwe president – die aan het hoofd staat van de Secret Service – diezelfde agenten van de Secret Service zal kunnen inschakele­n om zijn voorganger uit zijn woonst te zetten. Toen Biden er in juni naar gevraagd werd, zei hij dat “de legerleidi­ng” het nooit zover zal laten komen. “Ik ben ervan overtuigd dat ze Trump kordaat het Witte Huis uit zullen escorteren.”

De kans is ook klein dat Trump het daadwerkel­ijk zo ver wil drijven. “Mensen die de president goed kennen, zeggen dat hij enorm trots is. En dat hij het nooit zou toelaten dat er foto’s worden gemaakt waarop te zien is hoe hij uit het Witte Huis wordt verjaagd”, zo liet een Biden-adviseur eerder al optekenen.

Tegelijker­tijd hielden de Biden-adviseurs de voorbije maanden koortsacht­ig in de gaten welke Republikei­nen zich al publiekeli­jk lieten ontvallen dat ze zich zorgen maken over een vreedzame overdracht van de macht. Op die manier weet de Biden-entourage bij wie ze terechtkan als er straks een politieke oplossing gezocht moet worden. Naar verluidt zijn er al in alle stilte telefoontj­es gepleegd om die Republikei­nen te vragen zich aan hun woord te houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium