Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen vreest wraak van ‘The Donald’

Trump heeft alle wapens in de hand om op politiek te blijven doorwegen

- PETER MIJLEMANS

Donald Trump is de pedalen kwijt, nu hij definitief op weg is naar de uitgang van het Witte Huis. De vraag is wanneer hij dat zal beseffen en wat hij dan zal doen. Volgens intimi zal hij niet zonder slag of stoot vertrekken. En hij heeft nog wel wat troefkaart­en in zijn mouw voor zijn toekomst.

Het was nooit gezien. Televisiez­enders die een livestream van een korte speech van Trump over de kiesfraude afbraken. De kritiek van commentato­ren op een zittend president was ongehoord. De strafste uitspraak kwam van CNN-commentato­r Anderson Cooper. “Dat is de machtigste man van de wereld en we zien hem als een obese schildpad op haar rug spartelen in de hete zon, wetende dat het voorbij is.” Ook enkele prominente Republikei­nen spaarden de kritiek niet. Maar het grootste deel van hen bleef zwijgen uit schrik voor de wraak van ‘The Donald’. Lindsey Graham, de senator die wel eens het schoothond­je van de president wordt genoemd, ging wel vol mee in het fraudeverh­aal. Hij weet hoe machtig Trump is en dat die dat ook nog lang zal blijven. Hij weet ook hoe ongenadig de wraak van Trump kan zijn tegen iedereen die hem in zijn ogen in de weg liep of loopt.

Of Trump nu wint of verliest, hij blijft hoe dan ook tot 19 januari in het Witte Huis zitten. In de tijd tussen nu en dat moment kan hij nog veel doen.

“You’re fired”

Volgens zijn voormalige raadgevers zal hij beginnen met de overgangsf­ase voor Joe Biden, that

guy – zoals hij hem noemt –, zo lastig mogelijk te maken. Daar zal zijn wraak volgens de campagneme­dewerkers van vier jaar geleden mogelijk niet stoppen. De “schuldigen” voor de nederlaag – die trouwens altijd voornameli­jk aan fraude te wijten zal zijn – riskeren gestraft te worden. Met op kop viroloog Fauci en FBI-baas Christophe­r Wray, omdat die geen onderzoeke­n instelde naar de zoon van Joe Biden. Zijn stafchef Mark Meadows voor de aanpak van de campagne. Zelfs zijn medestande­rs minister van Justitie William Barr en minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo zijn niet honderd procent veilig voor “you’re fired”. Trump had zich de voorbije weken boos gemaakt dat ze niet genoeg deden om de mails van Hillary Clinton openbaar te maken. Ze beloofden dat te doen voor 3 november maar het gebeurde niet.

Politieke megafoon

Ook nadat op 20 januari Joe Biden wordt ingezworen, lijkt de rol van Trump nog niet uitgespeel­d. Hij heeft de voorbije vier jaar een politiek gewicht ontwikkeld dat elke Republikei­n kan verpletter­en. Mensen als senator Graham weten dat hij dat durft in te zetten om mensen te kraken, zelfs al heeft het een hoge prijs. Bij de tussentijd­se verkiezing­en voor het Congres in 2018 bepaalde hij wie zijn steun kreeg en wie niet. Daar hing vaak ook veel campagnege­ld vanaf. Het kostte een aantal Afgevaardi­gden die zich niet blind achter Trump hadden geschaard hun zetel. Het kostte de Republikei­nen de meerderhei­d in het Huis. Trumps zonen Donald Jr. en Eric waarschuwd­en de mandataris­sen die in de toekomst verkiesbaa­r zullen zijn al dat ze afgerekend zullen worden op de steun die ze nu wel of niet aan de president geven.

Trump zelf stelde trouwens dat hij, als hij ooit zijn verlies moet toegeven, dat zal doen door aan te kondigen dat hij in 2024, als hij

78 is, weer presidents­kandidaat zal zijn. Zijn politieke gewicht is makkelijk te berekenen. Hij kreeg zowat 70 miljoen stemmen, meer dan 5 miljoen bovenop die van

2016. Met 88 miljoen volgers op Twitter heeft hij een politieke megafoon die hij zal gebruiken om politiek te leunen op de senatoren om “that guy Biden” zo veel mogelijk tegen te werken.

En dan is er nog zijn masterplan waarvan hij de fundamente­n al legde voor hij president werd: Trump TV. Een mediamachi­ne die rechts van Fox geposition­eerd zou worden. Er was enige twijfel of hij dat plan zou uitwerken. Nu Fox hem – toch in zijn ogen – als een baksteen heeft laten vallen, zal hij de zender met plezier kapotmaken.

Vlucht naar het buitenland

Er is maar een ding dat die plannen flink kan verstoren. Naast zijn onwaarschi­jnlijke narcisme is er nog een reden waarom Trump niet wilde verliezen. Hij verliest ook zijn immuniteit en vreest vroeg of laat een zware veroordeli­ng op te lopen. Er lopen al een aantal klachten tegen hem, er dreigen nog meer te komen over de uitgelekte financiële nota’s die wijzen op belastingf­raude en malversati­es. Niet alleen Trump zal een paar rekeningen willen vereffenen. Niet voor niets zei hij tijdens een speech: “Wat moet ik doen als ik verlies? Misschien wel het land verlaten.”

 ?? FOTO AP ?? Donald Trump na zijn opruiende toespraak van donderdag. “Als een obese schildpad die op haar rug spartelt”, luidde een commentaar.
FOTO AP Donald Trump na zijn opruiende toespraak van donderdag. “Als een obese schildpad die op haar rug spartelt”, luidde een commentaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium