Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump verovert Antwerp Biden pakt Hoboken

DE VERSCHEURD­E STATEN VAN AMERIKA

-

Na meer dan drie dagen was het voor de Amerikanen nog altijd niet volledig duidelijk wie hun president zou worden. Het land is diep verscheurd. Dat zien we bijvoorbee­ld aan de hand van de verkiezing­sresultate­n in twee gemeentes waarvan de namen wellicht een belletje doen rinkelen: Antwerp en Hoboken.

De laatste keer dat een Amerikaans­e president het dorpje Antwerp, in het noordweste­n van de staat Ohio, bezocht was in het jaar 1912. Toen kwamen er wel ineens twee, die los van elkaar campagne voerden voor een nieuwe termijn: Taft en Roosevelt. Sindsdien laten ze het plaatsje aan de Maumee, de rivier die uitmondt in het Erie meer, links liggen.

Veel kiezers zijn er ook niet meer om te overtuigen op hun campagne. Er zijn op dit moment nog maar 1683 Antwerpena­ars in dit hoekje van Ohio, op drie en een half uur rijden van Chicago en twee uur van Detroit. En de meeste van die Antwerpena­ars stemmen al jaar en dag voor de Republikei­nse Partij. Ook nu weer. In Paulding County, het kiesdistri­ct waar Antwerp deel van uitmaakt, ging 74,8% van de stemmen naar Donald Trump. Joe Biden wist nog geen kwart van de inwoners te begeestere­n.

Agrarisch Antwerpen

Antwerp ligt in een agrarisch gebied van voormalige moerasland­en die halverwege de negentiend­e eeuw werden drooggeleg­d. Veel gebeurt er niet. Het grootste nieuws dit jaar was het overlijden van burgemeest­er Ray DeLong. Hij werd opgevolgd door gemeentera­adslid Jan Reeb, een schoonheid­sspecialis­te en grootmoede­r van drie. Ze houdt van de romans van Danielle Steele en heeft een goede band met de twee politieage­nten die het dorp veilig houden: George en Victoria. Zo’n dorp is het. George en Victoria kijken er onder andere op toe dat minderjari­gen niet na 23 uur op straat komen. Voor hen geldt namelijk een avondklok. Altijd, niet alleen tijdens een pandemie. Alleen op vrijdag en zaterdag moeten ze pas om middernach­t thuis zijn.

Duur is het leven niet in Antwerp. Een mooi, gerieflijk huis met vier slaapkamer­s en een mooie tuin op een enorme lap grond staat er te koop voor 126.000 euro. In de Oasis Bar & Grill, waar ze net hebben geïnvestee­rd in een machine die slushies van bevroren wijn maakt, kost een Morning After Burger, inclusief frieten en een slaatje, amper

5,2 euro. De horeca is nog gewoon open in Antwerp, behalve dan Papa Oley’s Pizzaria (ja, met a) recht tegenover de Oasis op Main Street. Missy, een van de uitbaters, ligt zorgwekken­d genoeg in het hospitaal met Covid19. Haar klanten bidden voor haar, laten ze weten op Facebook. Naast de pizzakeet blijft McDougal Firearms gewoon open. Matt en Ashley McDougal hebben elk nog een andere job; hij bij de sheriff van Paulding County, zij halftijds als gemeenteam­btenaar. Ze zijn ook allebei vrijwillig­er bij de brandweer. Als er een noodoproep komt, gaat de winkel dicht. Maar als je toch dringend een revolver of een shotgun nodig hebt, mag je ook gewoon even bellen.

Helderblau­w Hoboken

Het bucolische Antwerp is een wereld van verschil met Hoboken, een stadje in New Jersey aan de Hudson, de rivier die hen scheidt van de bekendste eilandstad ter wereld, Manhattan. Er wonen

53.211 Hobokenaar­s in welgeteld

48 straten. De uitslag van de presidents­verkiezing­en in Hudson County is een blauwdruk van die in Paulding County in Ohio, alleen zijn de namen verwisseld: Trump haalt er 23,68%, Biden

74,92%. De Hobokenaar­s, waarvan de meesten ’s morgens de metro of de ferry nemen om in New York te gaan werken, stemden ook massaal Cory Booker opnieuw naar de senaat. Booker, een zwarte Amerikaan die bekend staat als überprogre­ssief, was vorig jaar zelf nog kandidaat voor de democratis­che nominatie voor het presidents­chap, maar moest toen al snel de handdoek in de ring gooien.

Mayor Ravinder Bhalla, een sikh en de enige Amerikaans­e burgemeest­er die een tulband draagt, loopt mee in de optochten van Black Lives Matters. Ook in zijn stad is corona nog lang niet uitgeroeid. Vorige week legde hij restaurant­s en cafés het sluitingsu­ur van middernach­t op. Op illegale thuisfeest­jes heft hij boetes tot

1000 dollar.

De kans dat de bestraften evenwel eerder relaxt op die boete zullen reageren is niet gering. Met bijna 67% van de stemmen keurden de inwoners van de staat New Jersey tijdens de verkiezing­en van voorbije dinsdag ook de legaliseri­ng goed van de kweek, de verkoop, het bezit en het gebruik van marihuana.

Of toch maar liever een wine slushie in de Oasis Bar & Grill? PATRICK VINCENT

 ?? FOTO RAMEY LOGAN ?? Hoboken, 53.211 inwoners rijk en gelegen aan de Hudson.
FOTO RAMEY LOGAN Hoboken, 53.211 inwoners rijk en gelegen aan de Hudson.
 ?? FOTO DUSTIN M. RAMSEY ?? Het landelijke Antwerp.
FOTO DUSTIN M. RAMSEY Het landelijke Antwerp.
 ?? FOTO RR ?? Het bruisende Hoboken ligt op een steenworp van het bekende Manhattan.
FOTO RR Het bruisende Hoboken ligt op een steenworp van het bekende Manhattan.
 ?? FOTO RR ?? Antwerp, een dorpje in het noordweste­n van Ohio met slechts 1683 inwoners.
FOTO RR Antwerp, een dorpje in het noordweste­n van Ohio met slechts 1683 inwoners.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium