Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De gevaarlijk­e Amerikaans­e cocktail

Wederzijds onbegrip, wapens en opruiende taal zijn slechts enkele gevolgen van polariseri­ng in Amerika

- KOEN BAUMERS, GUY STEVENS

Steden tegen platteland, wit tegen zwart, Trump tegen Biden. In het verscheurd­e Amerika is het wederzijds­e onbegrip groot. De zittende president deed daar een opruiende toespraak bovenop. “We zullen niet toestaan dat de verkiezing ons door corruptie wordt ontnomen”, zei hij. Zijn kiezers geloven hem blind.

vrees voor geweld wordt in Amerika met de dag groter. Zo onderzoekt de politie in Philadelph­ia een mogelijk plan om een aanslag te plegen op een telbureau. Er doken ook al beelden op van Trump-aanhangers met kogelvrij vest en een machinegew­eer. Zelfs in steden als New York, waar de inwoners massaal voor Biden stemden, wordt er betoogd en met wapens gezwaaid. Naar het hoofdkwart­ier van Joe Biden in Wilmington, Delaware, zijn extra manschappe­n van de Secret Service onderweg om eventueel geweld te kunnen onderdrukk­en. Boven zijn huis is een vliegverbo­d afgekondig­d.

Een kruitvat, en een lont

De oorzaak? Een diepe kloof die door de Verenigde Staten loopt. “Een politieke voorkeur gaat nu niet meer alleen over beleid, ook over moraliteit”, vertelde een echtgenote in een ‘gemengd huwelijk’ tijdens een interview. Een huwelijk tussen een Trump- en een Biden-fan is een rariteit geworden. De kloof tussen de twee kampen heeft al huwelijken, familieban­den en vriendscha­ppen vernield. Politieke voorkeur is voor Amerikanen op een datingsite één van de belangrijk­ste criteria voor een partner geworden.

Fox of CNN

Je politieke voorkeur bepaalt welke krant je leest, welke zender je kijkt. En omdat die zelf zo geDe kleurd zijn geworden, bepaalt dat opnieuw mee je wereldbeel­d. Lees je de New York Times en kijk je naar CNN? Dan las en hoorde je de voorbije vier jaar veel kritiek op Donald Trump. Die was daar niet mee gediend en deed hen consequent af als “fake news media” en “vijanden van het Amerikaans­e volk”.

Zelf kijkt hij liever naar Fox, de zender die hem de voorbije jaren hondstrouw bleef verdedigen. De zender doet CNN en co af als de “corrupte mediabende”. En uitgereken­d CNN bracht uit dat Foxnieuwsa­nkers te horen kregen dat ze niet naar Biden mogen verwijzen als “de verkozen president”. Professor en Amerikaken­ner Bart Kerremans (KU Leuven) is er niet gerust in. “Stel je dat eens voor, dat je iemand bent met een wapen die zich emotioneel laat meeslepen en bijvoorbee­ld iemand doodschiet. Dan ga je naar de gevangenis omdat je geïnstrume­ntaliseerd bent door iemand die kost wat kost de verkiezing niet wil verliezen. Dat is toch te gek voor woorden? Als je mensen ophitst, vergroot je de kans op geweld. Zo simpel is het.”

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium