Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zet desnoods het leger in om vaccin te verdelen”

Antwerpse experts roepen nu al om logistiek plan

-

Als alles volgens plan loopt, komen begin volgend jaar meer dan 10 miljoen dosissen van het coronavacc­in in ons land aan. En dan begint de meest uitdagende logistieke operatie van de laatste decennia. Antwerpse professore­n zijn bezorgd. “Dit wordt iets anders dan een Bol.com-pakje afgeven.”

“Maak desnoods gebruik van het leger.” Roel Gevaers, professor transporte­conomie aan de Universite­it Antwerpen, zet meteen de toon. De verdeling van het coronavacc­in zal titanenwer­k vergen. Tussen maart en juni start vermoedeli­jk de eerste grote vaccinatie­campagne. Maar niet zonder eerst een ferm logistiek plan uit te schrijven, zegt Gevaers. Samen met een vijftal collega’s zette hij een denktank op, die enkele weken geleden al opriep dat de verdeling van een coronavacc­in een huzarenstu­kje wordt. “We kregen daarop veel reacties, zowel uit de logistieke sector als van experts. Eens het vaccin er zal zijn, blijven er nog veel onbekenden over qua verdeling. Dit wordt iets anders dan een Bol.com-pakje afgeven.”

De moeilijkst­e uitdaging: de delicate temperatuu­r. De genetische vaccins van Pfizer en Moderna worden gemiddeld op -70 graden Celsius bewaard. “Dat betekent dat ze vervoerd moeten worden in een soort van koffers met droog ijs, of samengeper­ste CO2”, zegt Gevaers. “Hebben scholen die koelcapaci­teit als er een vaccinatie­campagne in het weekend wordt gepland?”

In een blog noteerden de professore­n een duizelingw­ekkend todolijstj­e. Wie gaat de inentingen uitvoeren? Waar gaan ze plaatsvind­en? Wie zorgt voor de distributi­e? Waar gaan we de miljoenen dosissen stockeren? Hebben we voldoende naalden, ontsmettin­gsmiddelen en koelappara­tuur? Hoe roepen we de bevolking op? Komt er een register als meerdere injecties nodig zijn? Allemaal vragen waar nog geen duidelijkh­eid over is.

Miljoenen naalden

Is het dan al te laat? “Als we er nu aan beginnen, zit de timing oké”, zegt Gevaers. Hij pleit voor een overkoepel­ende taskforce en wil eventueel het leger betrekken. “In Amerika staan ze al heel ver en doen ze dat. Waar nodig, kunnen we de kennis van de medische kant van het leger goed gebruiken.”

Dat het een monsterope­ratie wordt, beseffen ze ook op het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a). “We hebben al ettelijke miljoenen naalden besteld en er ligt al een nieuw lastenboek klaar voor als we nog meer vaccins gaan kopen”, zegt woordvoerd­er Jan Eyckmans. Een allesomvat­tende strategie is in de maak. “Volgende week leggen alle bevoegde ministers, federaal en de gewesten, de grote lijnen vast. Daarna starten we met de volledige operatione­le uitwerking.” Ook op Vlaams niveau zijn al voorbereid­ingen getroffen, verzekert Zorg en Gezondheid. Volgende week is het zaak om alles op elkaar af te stemmen. “Het draaiboek moet klaarligge­n voordat de vaccins er zijn”, zegt vaccinoloo­g Pierre Van Damme (U Antwerpen), een van de auteurs van de blog. “Als we voortdoen zoals we bezig zijn en inzetten op maxima

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Pierre Van Damme.
FOTO KRIS VAN EXEL Pierre Van Damme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium