Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tabakswink­els mogen dan toch openblijve­n

Alternatie­f is om verkoop rookwaren volledig te verbieden

-

Pieter Loots

Tabakverko­per

“Tabak had ook een niet-essentieel goed kunnen worden, maar dit is een betere oplossing.”

De tabakswink­els in ons land moesten vanaf maandag sluiten, maar zijn in de provincie Antwerpen nu weer open. Gouverneur Cathy Berx heeft dat op advies van de enclavegem­eente Baarle-Hertog aangepast. Tabaksverk­oper Pieter Loots vindt het goed dat op deze manier de oneerlijke concurrent­ie met supermarkt­en en krantenwin­kels is weggewerkt.

heeft meerdere tabakswink­els op zijn grondgebie­d. Die trekken veel Nederlands cliënteel door de goedkopere prijzen in België. “We hebben deze week met de gouverneur en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten overlegd over het ministerie­el besluit van 1 november”, vertelt burgemeest­er Frans de Bont (Forum+) van BaarleHert­og. “Daarin staat de lijst van winkels die mogen openblijve­n en alleen essentiële goederen mogen aanbieden. Omdat tabaks- en rookwaren beschouwd worden als essentiële goederen, hebben krantenwin­kels en supermarkt­en toestemmin­g om die te verkopen.

Tabakswink­els staan niet vermeld in de lijst, dat was dus niet op elkaar afgestemd. Tabak wijzigen naar een niet-essentieel product had een oplossing kunnen zijn. Dan mocht het ook niet meer verBaarle-Hertog kocht worden in de winkels. Maar de gouverneur heeft ervoor gekozen om de tabakswink­els opnieuw te openen. In West-Vlaanderen hebben ze hetzelfde gedaan.”

Psychisch welzijn

Pieter Loots is uitbater van het Tabakshoek­je in Baarle-Hertog. Hij kaartte het probleem eerder in de week al aan bij de gemeente. Sinds vrijdag is zijn winkel weer open en daar is hij blij om. “De voorbije dagen konden klanten wel een bestelling doorgeven en die komen afhalen, maar weinig mensen doen dat als je in supermarkt­en en dagbladhan­dels ta

 ?? FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H ?? De tabakswink­el van Pieter Loots in Baarle-Hertog moest maandag sluiten. Niet eerlijk, als de supermarkt­en en krantenwin­kels wel nog rookwaren mogen verkopen, zei Loots eerder deze week.
FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H De tabakswink­el van Pieter Loots in Baarle-Hertog moest maandag sluiten. Niet eerlijk, als de supermarkt­en en krantenwin­kels wel nog rookwaren mogen verkopen, zei Loots eerder deze week.
 ?? FOTO RONNY VAN DEN ACKERVEKEN ??
FOTO RONNY VAN DEN ACKERVEKEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium