Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meningen verdeeld over pleintjes Frank Craeybeckx­laan

Meningen verdeeld over nieuwe pleintjes Frank Craeybeckx­laan

- JAN STASSIJNS

De Frank Craeybeckx­laan in Deurne heeft er drie tijdelijke pleintjes bij en die hebben de verkeerssi­tuatie ook grondig gewijzigd. De meningen van de Deurnenaar zijn verdeeld, één aspect komt telkens terug: “Het is levensgeva­arlijk voor de fietser.”

Zaterdag, kort na de middag. Het zonnetje maakt van een uitje naar de supermarkt of bibliothee­k een gezellige herfstwand­eling. Voor veel Deurnenaar­s is het ook de eerste kennismaki­ng met de gewijzigde verkeerssi­tuatie in de straat. Deze week werden de bestaande graszones in de middenberm uitgebreid richting het voetpad, zodat drie autovrije pleintjes ontstaan. Er zijn ook zitbankjes geplaatst. Binnenkort worden nog boompjes aangeplant en na 6 december moet kerstverli­chting voor extra gezellighe­id zorgen.

Waar automobili­sten voorheen rechtdoor konden rijden, moeten ze nu met een boog om de tijdelijke pleintjes heen. “Het is even wennen”, zeggen buurtbewon­ers Pierre Luyts (71) en Els Horemans (60). “Als we nu aan de bibliothee­k willen oversteken, moeten we zowel links als rechts kijken voor de auto’s. Vroeger kwam het verkeer maar van één kant. Het is natuurlijk nieuw. Geef het wat tijd en we zullen de nieuwe situatie snel gewend zijn.”

Het echtpaar maakt zich wel zorgen over de veiligheid van de fietsers die nu zonder fietspad over de rijbaan moeten rijden. En Pierre en Els staan lang niet alleen in hun bezorgdhei­d. Dat blijkt uit vrijwel alle gesprekken met voorbijgan­gers.

Veel aangenamer

Voor Fadma (50) en Youssra (37) Bouhlib, Sihame Zarbar (30) en kleine Adam (5) is de eerste kennismaki­ng met de ‘nieuwe’ Frank Craeybeckx­laan een verademing. We treffen hen voor de bibliothee­k, op weg naar supermarkt Lidl. “Hier werd héél snel gereden door de auto’s”, weet Fadma uit ervaring. “De manier waarop de straten nu rond die pleintjes kronkelen, zorgt ervoor dat dat niet meer kan. En ik zit geregeld hier op het bankje voor de bib en je voelt al dat het veel aangenamer is. Ook voor de kinderen. Die van ons gaan hier allemaal naar school, komen ook naar de bibliothee­k en wij gaan hier vaak naar de Lidl. Het zorgt toch voor meer rust en geeft me een veiliger gevoel.”

We steken de straat over, richting het Koninklijk Atheneum Deurne. Waar tot vorige week auto’s reden, staan nu zitbankjes op de rijbaan. De fontein, die altijd wat verloren en onbereikba­ar in de middenberm stond, is nu plots bereikbaar zonder dat je je zorgen moet maken over het voorbijraz­ende verkeer. Hakim (51) is met zijn zoontje en dochtertje op wandel. “Het is de eerste keer dat ik zo dicht bij deze fontein ben”, zegt hij. “Het is leuk om met de kindjes hier te wandelen. En het remt de auto’s af. Het is dus sowieso beter zo.”

Waar eerst kijken?

Julien (75) en Marina (67) die al sinds ‘72 in de wijk wonen, houden er een andere mening op na. “Levensgeva­arlijk voor de fietsers”, is het eerste wat ze kwijt willen. “Er was een fietspad, nu moeten ze tussen de auto’s rijden. Oké, de snelheid van de auto’s zal naar beneden gaan, maar de auto’s komen in deze nieuwe opstelling van alle kanten. Je weet niet waar eerst kijken. Wat je hier nodig hebt zijn verkeersre­mmers en camera’s. Dit is verloren moeite en verloren geld. Met al het groen dat je hier in de buurt hebt, moet je deze straat niet groener maken, wel veiliger.”

Jammer van de uitwerking

En hoe ervaart de fietser de situatie? “Onveilig”, zegt An (32). “Ik fiets hier alle dagen voorbij. Ik vind het verwarrend, al zal dat wel veranderen eens ik het meer gewend ben. Maar je wordt door de auto’s gewoon aan de kant geduwd. Dit was sowieso niet de beste straat voor de fietser, maar het is er zeker niet beter op geworden. Wat ze willen doen met de pleintjes is wel een leuk idee, maar het is jammer van de uitwerking.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Pierre Luyts en Els Horemans.
FOTO PATRICK DE ROO Pierre Luyts en Els Horemans.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Julien en Marina: “Het moet hier niet groener worden, wel veiliger.”
FOTO PATRICK DE ROO Julien en Marina: “Het moet hier niet groener worden, wel veiliger.”
 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De plantenbak­ken creëren een parkgevoel.
FOTO PATRICK DE ROO De plantenbak­ken creëren een parkgevoel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium