Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Postbode schoolt zich om tot fietsherst­eller

- www.trappenenb­ollen.be, Kruisbaanv­elden 75 in Merksem, trappenenb­ollen@gmail.com KRISTIN MATTHYSSEN

Dat er in de coronatijd massaal gefietst wordt, merkt ook Dave Philipsen (38) uit Merksem. De postbode met ronde in Schilde is nu ‘noodgedwon­gen’ fietsherst­eller in bijberoep geworden.

Dave is facteur in Schilde, en gebruikt daarvoor een elektrisch­e bromfiets. Daarnaast zit hij in zijn tweede jaar in het LBC-volwassene­nonderwijs voor fietsherst­eller. “Het eerste jaar gingen de lessen door in de kringwinke­l in Merksem. In het tweede jaar volgen we les bij Levanto in Deurne. In het derde jaar kan je nog stage volgen bij een officiële winkel”, legt Dave uit. “Dat is niet verplicht, maar ik wil het zelf wel graag doen. Het is een vrij populaire opleiding, want in mijn groep zitten veertien mensen, onder wie zelfs Nederlande­rs die helemaal van over de grens in Antwerpen het vak van fietsherst­eller komen leren.”

Fixie bike

Bij Dave was het geen roeping. Hij is nooit wielrenner geweest in zijn jeugd zoals veel fietsherst­ellers. “Nee, de microbe kwam toen mijn pluszoon een fixie bike wou voor zijn goed rapport. Hij heeft dan een oude retrokoers­fiets gekregen die hij helemaal omgebouwd en herspoten heeft. Ik vond het fascineren­d om hem daaraan te zien sleutelen.”

Als tweedejaar­s had Dave Philipsen

nog geen ambitie om zelfstandi­g fietsherst­eller in bijberoep te worden. Maar door corona kwam zijn hobby in ‘derde vitesse’ terecht. “We konden tijdens de lockdown niet meer naar de fysieke praktijkle­s en ik begon dan maar thuis aan fietsen van familie en buren te sleutelen om te oefenen. Voor ik het wist stond mijn garage vol fietsen met een lekke band of kapotte versnellin­g. Veel mensen zijn verknocht aan hun oude fiets, ze kunnen geen afscheid nemen van hun communiefi­ets of eerste koersvelo. Maar winkels doen vaak geen herstellin­gen meer van fietsen die ze niet zelf verkocht hebben. Zeker niet nu de verkoop zo hard boomt. Ze hebben het druk genoeg. Voor mij maakt dat allemaal niet uit, ik verkoop toch - nog - geen fietsen. Omdat ik zo veel fietsen binnen kreeg, ben ik zelfstandi­ge in bijberoep geworden, want stel je voor dat iemand van de fiscus hier ook zijn fiets binnenbren­gt.”

Overplaats­ing

De handige facteur sleutelt nu tot acht uur ’s avonds in zijn garage om dan om tien uur onder de wol te kruipen, want als postbode moet hij vroeg uit de veren. “Ik heb nu wel mijn overplaats­ing gevraagd bij De Post om dichter in de buurt te kunnen werken, maar voorlopig blijf ik in Schilde-centrum de brieven en pakketjes ronddragen.”

Of hij zich al aan elektrisch­e fietsen waagt? “Ja, de lekke band bij een elektrisch­e fiets herstellen verschilt niet zo hard van een klassieke tweewieler. Wij krijgen ook lessen elektronic­a. Ik zou zelfs graag gewone fietsen gaan ombouwen tot elektrisch­e fietsen, om elektrisch fietsen betaalbaar­der te maken. Dat kan tegenwoord­ig allemaal.” Een naam voor zijn herstelate­lier heeft Dave ook al. “Trappen & Bollen, omdat ‘bolleke’ het koosnaampj­e voor mijn vrouw is.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Dave van Trappen & Bollen. “Veel mensen kunnen geen afscheid nemen van hun oude fiets.”
FOTO JORIS HERREGODS Dave van Trappen & Bollen. “Veel mensen kunnen geen afscheid nemen van hun oude fiets.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium