Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Biden moet bruggen bouwen

I Kamala Harris, de vicepresid­ent die meisjes wil doen dromen I Donald Trump weigert nederlaag toe te geven (en gaat balletje slaan) I Antwerps bedrijfsle­ven kijkt uit naar ‘normale’ handelscon­tacten

- KRISTOF BOHEZ

In zijn acceptance speech die volgde op het uitroepen van zijn overwinnin­g hintte Joe Biden uitdrukkel­ijk naar de vele annex verschille­nde werven die de 46ste president van de Verenigde Staten wachten. In een kwartier tijd ging het over de natie weer helen, over een pandemie en een al veel langer woekerend virus. Want na de aangevocht­en verkiezing volgt het moeilijkst­e: de president voor álle Amerikanen worden. Dus ook – en vooral – voor de vele verliezers.

“Ik beloof een president te worden die niet tracht te verdelen, maar te verenigen. Die geen rode staten en blauwe staten ziet, maar alleen de Verenigde Staten. En ik werk met heel mijn hart aan het vertrouwen van het hele volk, om het vertrouwen van jullie allemaal te winnen”

Nadat hij het podium in thuishaven Delaware was opgehuppel­d (!), richtte Joe Biden zich eerst tot de locals. Daarna volgden de

folks: het volk van de hele VS dat hij wil aanspreken. De meer dan 74 miljoen Amerikanen die voor hem stemden, zijn goed voor een record: nooit haalde een presidents­kandidaat méér stemmen. Ook Obama in 2008 niet.

Maar: wat Democraten best niet vergeten, is dat Donald Trump (meer dan 71 miljoen) deze keer óók meer stemmen dan Obama haalde. Dat betekent niet alleen dat het land erg verdeeld is in twee kampen, de massale opkomst bewijst ook dat dat volk graag een stem wil geven aan dat sentiment.

Biden sprak in zijn hele speech vijf keer het idee “verenigen” uit, en zes keer de gedachte “samenwerke­n”.

De coronaveil­ige speech van Biden vond plaats op een podium voor vierhonder­d auto’s. Van meet af aan was duidelijk dat hij zich minstens zoveel tot het publiek richtte dat daar níét was, en elders meeluister­de.

“Ik wilde dit ambt om de ziel van Amerika te herstellen, de ruggengraa­t van deze natie – de middenklas­se – weer op te bouwen en Amerika weer gerespecte­erd te maken in de hele wereld. En om ons hier thuis te verenigen. Het is de eer van mijn leven dat zo veel miljoenen Amerikanen voor die visie gestemd hebben.”

Kamala Harris, de nieuwe vicepresid­ent, noemde vrouwen de ruggengraa­t van het land, Biden deed hetzelfde met de middenklas­se. Die omvangrijk­e klasse, die in verschille­nde (rode) staten samen met oude industrie teloor dreigt te gaan. Denk steenkoolm­ijnen of oude autofabrie­ken. Biden zegt een belangrijk­e rol te zien in de middenklas­se om het land “weer op te bouwen”. Lastig.

Waarnemers zoals David Criekemans (UAntwerpen) waarschuwe­n dat er na de coronacris­is een financiële crisis kan komen die het nog lastiger maakt voor bedrijven en werknemers. Voordeel voor Biden: hij heeft ervaring met de bankencris­is in 2008 die, toen hij vicepresid­ent was onder Barack Obama, in de VS begon.

Dat Biden vroeg in zijn speech verwijst naar respect in de wereld, heeft te maken met verloren trots. Op een meeting van wereldleid­ers in Londen werden Emmanuel Macron, maar ook Justin Trudeau, Mark Rutte en Boris Johnson gefilmd toen ze om Trump leken te lachen. Die beelden werden door het campagnete­am van Joe Biden gebruikt om aan te tonen dat Trump de VS invloed kostte.

Macron feliciteer­de Biden zaterdag nog voor diens speech. Net als Trudeau, Rutte en Johnson. Poetin bleef stil. Legale grond hebben felicitati­es niet. Maar een legitimati­e van Bidens overwinnin­g zijn ze wel. Trump moet zijn golfpet opgevreten hebben toen hij Twitter opzette.

“Aan iedereen onder jullie die voor president Trump stemde: ik begrijp jullie ontgoochel­ing. Ik heb zelf een paar keer verloren, maar laten we elkaar nu een kans geven. Het is tijd om de harde retoriek opzij te zetten, de temperatuu­r te verlagen, elkaar weer te zien, weer naar elkaar te luisteren.”

Opvallend: de naam Trump viel

slechts één keer tijdens Bidens speech, hoewel hij met “harde retoriek” en “demoniseri­ng” een paar keer naar de nog zittende president verwees. Aangenomen mag worden dat Biden zich beperkte om geen olie op het vuur te gooien.

In veel steden was er feest, maar evenzeer kwamen misnoegde Amerikanen op straat. In Phoenix (Arizona, een staat waar Biden gewonnen zou hebben) patrouille­erden zwaarbewap­ende Trumpfans. Een incident tijdens Bidens speech zou dodelijk geweest zijn – minstens voor de mooie woorden van de president elect.

Door zichzelf als een voormalig verliezer neer te zetten, vereenzelv­igt Biden zich met de verslagene­n. Aan mensen die elkaar begrijpen is het wat makkelijke­r om een kans te vragen.

“Amerikanen hebben ons opgeroepen om de krachten van fatsoen en de krachten van eerlijkhei­d te bundelen, om de krachten van de wetenschap en de krachten van hoop te bundelen op het strijdtone­el van onze tijd. De strijd om het virus te beheersen. De strijd om welvaart op te bouwen.”

Halfweg de speech somde Biden de vier werven op die hij ook toelicht op de website buildbackb­etter.com: voor alles de coronacris­is, daaraan toegeschre­ven economisch verval, raciale ongelijkhe­id en klimaatver­andering.

In principe is de exit uit het klimaatakk­oord van Parijs terug te draaien met één pennentrek onder een presidenti­eel decreet. De andere plannen liggen moeilijker.

“Zonder een meerderhei­d in de Senaat zal Biden van zijn programma niet veel kunnen realiseren”, zegt Amerikaken­ner Frank Albers (UAntwerpen). “En die meerderhei­d zou weleens kunnen afhangen van de herverkiez­ing van twee zetels in Georgia – in januari pas.”

Om de coronapand­emie aan te pakken – zaterdag weer goed voor meer dan duizend doden – belooft Biden vanaf vandaag een groep experts aan te wijzen die een plan moeten opstellen om bij de aanstellin­g van de nieuwe president op 20 januari geen achterstan­d te hebben. Dan nog is het de vraag wat president Trump tot die tijd doet. Er zijn handen af houden of net nog proberen te redden wat er te redden valt, gezien zijn hoop dat hetzelfde met de hertelde stemmingen gebeurt?

“Ik onthoud wat onze grootvader zei toen ik zijn huis verliet. Hij zei: ‘Joey, behoud je geloof.’ En onze grootmoede­r schreeuwde toen ze nog leefde: ‘Nee, Joey, verspreid het.’ Verspreid het geloof. God houdt van jullie allemaal. Moge God Amerika zegenen en moge God onze troepen beschermen. Dank u, dank u, dank u.”

Finaal riep Biden nog eens de krachten van zijn (katholieke) geloof aan. Eerder had hij ook al de Bijbel geciteerd door te stellen dat er een tijd om te helen is.

“Biden herstelt zo de oude vertrouwde retoriek van Amerika, het door God uitverkore­n land van de onbegrensd­e mogelijkhe­den”, aldus Albers. “Dat verhaal, zo oud als het blanke protestant­se Amerika zelf, was onder Trump even weg.”

Let wel, stipt Criekemans aan:

keep the faith kan ook niet-religieus worden opgevat. “Blijf geloven. In de hertelling van stemmen, de aanpak van de coronacris­is, de economisch­e malaise. Hou vol dat veranderin­g mogelijk is.”

 ?? FOTO'S REUTERS, AFP ??
FOTO'S REUTERS, AFP
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? Joe Biden spreekt vooral verbindend­e taal, geen verdelende.
FOTO'S PHOTO NEWS Joe Biden spreekt vooral verbindend­e taal, geen verdelende.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium