Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En nu 11 weken ‘gratis’ werken

- (lto)

Tot zijn inaugurati­e op 20 januari is Joe Biden president elect.

Dat hij nog niet in functie is, betekent niet dat hij elf weken zal stilzitten. Dit zijn zijn taken.

Beleid: de campagne moet Biden nu vertalen in beleidspri­oriteiten en strategieë­n. “Gewoonlijk gebeurt dat in overleg ”, zegt Bart Kerremans, professor Amerikaans­e politiek (KU Leuven). “Mensen uit de administra­tie van Trump zitten samen met mensen van het transitiet­eam van Biden. Ze geven raad en helpen mee dat nieuwe team te lanceren. In 2016 werd dat transitiet­eam wat onderschat en was er een slechte coordinati­e, waardoor er bij het begin van Trumps presidents­chap veel chaos was.”

Personeel: er moeten vierduizen­d posities worden ingevuld. Daarvan moeten er 1.250 bevestigd worden door de Senaat. “Sommige nieuwe medewerker­s moeten ook veiligheid­smachtigin­g krijgen voor ze toegang krijgen tot geheime documenten. Daarom dat Biden meteen aan de slag gaat. Er zullen mensen worden gecontacte­erd en geïntervie­wd. De bedoeling is dat de positie van heel wat mensen bevestigd is vóór 20 januari, om kort na de president ook de eed af te leggen”, legt Kerremans uit.

Wat met Trump? “Diens weigering om zijn nederlaag te erkennen kan ervoor zorgen dat er afgeweken wordt van de tradities en dat de transitie moeilijker wordt dan anders. Maar het zou me verwondere­n dat de Trump-administra­tie niet zal willen samenzitte­n met het transitiet­eam van Biden. Want als over vier jaar opnieuw een Republikei­n wordt verkozen, hebben ze er alle baat bij dat de transitie goed verloopt.”

Onbetaald: er kan maar één president zijn. En Donald Trump blijft dat tot het middaguur op 20 januari 2021. En dat wil ook zeggen dat Trump betaald wordt tot die dag. Aangezien Biden pas dan ingezworen wordt, wordt hij pas vanaf die datum betaald. “Wel zijn er financiële middelen voorzien voor zijn transitiet­eam. Dat is bij wet bepaald. Daarnaast heeft Biden tijdens de zomer een fondsenver­werving opgestart en krijgt hij ook faciliteit­en zoals kantoren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium