Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog twee turbulente maanden

President Trump blijft op post tot 20 januari: angst neemt toe voor wat hij nog wel en vooral ook níét wijzigt

-

Hij ging golfen, en hij zweeg. En zwijgen bleef hij doen, de (bijna ex-)president. “IK WON DE VERKIEZING­EN”, had Donald Trump zaterdagav­ond nog in hoofdlette­rs op Twitter geschreven. Maar hij is stilaan de enige die dat nog gelooft: zelfs zijn vrouw en zijn schoonzoon probeerden hem al op andere gedachten te brengen. Als hij onvermurwb­aar blijft, wachten nog twee turbulente maanden.

Een verbeten trek rond de lippen tijdens de handdruk met zijn opvolger: meer was er aan Barack Obama niet te zien toen hij vier jaar geleden Donald Trump ontving in het Witte Huis. “We moeten allemaal supportere­n voor het succes van Donald Trump”, had hij de avond voordien gezegd. “Mijn eerste prioriteit voor de komende twee maanden is de overgang facilitere­n, zodat de verkozen president succesvol kan beginnen.”

Een toekomstig­e ex-president nodigt zijn opvolger uit in het Oval Office: zo wil de traditie het. Maar de kans lijkt klein dat het scenario zich in de komende dagen herhaalt, want nog altijd heeft Donald Trump zijn nederlaag niet toegegeven.

Golfen en tweeten Trump was net aangekomen op zijn golfbaan in Virginia, op drie kwartier rijden van het Witte

Huis, toen hij vernam dat achtereenv­olgens CNN, de New York Times en Fox News concludeer­den dat Biden genoeg kiesmannen had binnengeha­ald om president te worden.

Gisterocht­end was hij op diezelfde golfbaan terug te vinden. Maar terwijl het wassenbeel­denmuseum Madame Tussauds het kostuum van zijn evenbeeld al verving door een golfoutfit, bleef de echte Donald Trump in zijn hoofd in de eerste plaats president.

“IK WON DE VERKIEZING­EN”, had hij zaterdagav­ond nog in hoofdlette­rs op Twitter geschreven. Met de meeste legale stemmen ooit voor een zittende president, voegde hij eraan toe. En hij gooide er nog een reeks ongefundee­rde argumenten tegenaan. Om er gisteren nog een schepje bovenop te doen: “Sinds wanneer zijn het de lamlendige media die

beslissen wie president wordt? We hebben de voorbije twee weken veel geleerd!” Eenzaam

Hij staat het stilaan wel erg eenzaam uit te roepen. Zowel zijn schoonzoon en vertrouwen­spersoon Jared Kushner als zijn vrouw Melania zou volgens een bron van CNN al geprobeerd hebben om hem te overtuigen zijn nederlaag toe te geven. Al tweette zij wel toen dat uitkwam dat het Amerikaans­e volk eerlijke verkiezing­en verdient. “Elke wettige – niet onwettige – stem moet worden geteld.”

Zelfs op zijn trouwe zender Fox News werd daartoe opgeroepen. Zijn nalatensch­ap zal historisch nog belangrijk­er worden als hij nu focust op wat komt in 2022 en 2024, was de boodschap.

De Republikei­nse ex-president

George W. Bush feliciteer­de Joe Biden al. Verschille­nde Democraten proberen de Republikei­nse Partij ervan te overtuigen om Trump tot de orde te roepen. Alleen zijn advocaat Rudy Giuliani en zijn zonen Donald Jr. en Eric staan nog paraat om mee te vechten tegen de uitslag.

Als Trump koppig bij zijn standpunt blijft, kan dat nog grote problemen veroorzake­n. Want Donald Trump zit nog 72 dagen aan de knoppen: pas op 20 januari legt Biden de eed af. Hij heeft als president de macht om eigenhandi­g sleutelfig­uren te ontslaan. Viroloog en corona-adviseur Anthony Fauci is in principe beschermd als ambtenaar, maar hoge pionnen binnen de veiligheid­sdiensten behoren wel tot de mogelijkhe­den.

Trump kan ook belangrijk­e documenten vernietige­n en met executive

orders nog snel grondige aanpassing­en doorvoeren aan het immigratie- of milieubele­id. Of genadeverz­oeken van criminelen goedkeuren – dat doen aftredende presidente­n wel vaker, maar Trump zou kunnen proberen om zichzelf gratie te verlenen in lopende rechtszake­n. En waar de meeste zenuwachti­gheid over bestaat: de president kan zelf beslissen om oorlogen met buitenland­se mogendhede­n te beginnen.

Geen initiatief

De grootste vrees is net het omgekeerde – dat hij zelf lamlendig wordt en totaal géén initiatief meer neemt. Hij hintte er al op in oktober, door te tweeten dat 4.500 soldaten in Afghanista­n “tegen Kerstmis” thuis zouden zijn – als gevolg van die tweet werden de vredesgesp­rekken met de Taliban onderuitge­haald. De kans bestaat dat landen als China of Israël van het machtsvacu­üm gebruikmak­en.

Hoe langer het duurt voor hij zijn nederlaag toegeeft, hoe groter de zenuwachti­gheid wordt. Maar “hij zal het onvermijde­lijke uiteindeli­jk wel accepteren”, zegt de voormalige Republikei­nse presidents­kandidaat Mitt Romney. Al zal het tijd kosten, denkt hij: “Je gaat in de laatste dagen van zijn presidents­chap zijn aard niet veranderen.”

 ??  ?? En waar was Donald Trump afgelopen weekend? De huidige president bevond zich op zijn golfcourse in de staat Virginia. Dat zette het wassenbeel­denmuseum Madame Tussauds in Londen aan om hem een passende outfit aan te meten.
En waar was Donald Trump afgelopen weekend? De huidige president bevond zich op zijn golfcourse in de staat Virginia. Dat zette het wassenbeel­denmuseum Madame Tussauds in Londen aan om hem een passende outfit aan te meten.
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium