Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vechtster met vuur en pit

- GUY STEVENS ANTON GOEGEBEUR

De 56-jarige Kamala Harris mag zich binnenkort de eerste vrouwelijk­e vicepresid­ent van de Verenigde Staten noemen. Half augustus werd ze gekozen als running mate om de campagne bij te brengen wat die tot dan ontbeerde: vechtersme­ntaliteit, vuur en pit. Ze bleek de ideale aanvulling voor Biden, die de Democraat een welgekomen duw in de rug gaf. En nu lonkt ook het hoogste ambt ter wereld.

“Hoewel ik de eerste vrouw ben in deze functie, zal ik niet de laatste zijn. Want elk meisje dat vanavond kijkt, zal zien dat dit een land vol kansen is”, zei migrantend­ochter Kamala Harris op de overwinnin­gsbijeenko­mst in Wilmington, Delaware. De inspireren­de woorden gingen al snel de wereld rond en zorgden voor tranen bij menig toehoorder.

In haar witte outfit, een verwijzing naar de Britse suffragett­ebeweging van begin vorige eeuw, sprak Harris uitvoerig over de vrouwen die voor haar de weg hebben geplaveid. Van bekende namen uit de burgerrech­tenbewegin­g tot haar eigen moeder die op haar 19de vanuit India naar de Verenigde Staten emigreerde. Ze

prees Joe Biden, die het had aangedurfd om haar als running mate te kiezen.

Bussen voor zwarten

Nochtans. Op 28 juni 2019 wees niets erop dat Harris meer dan een jaar later de running mate zou zijn. Integendee­l: op het debat tussen de Democratis­che presidents­kandidaten vroeg Harris het woord om Biden rechtstree­ks aan te vallen. “Dit is persoonlij­k”, zei ze. “Het deed me veel pijn om u positief te horen praten over

twee Amerikaans­e senatoren (James Eastland en Herman Talmadge, over wie Biden tijdens een rally in 2019 zei dat hij in de jaren zeventig goed met hen had kunnen

samenwerke­n, red.) die hun reputatie en carrière gebouwd hebben op rassensegr­egatie in dit land.”

Ze beschuldig­de Biden ervan discrimina­tie in stand te hebben gehouden, onder andere door zich te verzetten tegen buslijnen voor zwarte kinderen die naar blanke scholen wilden. “Weet u, een klein meisje in Californië heeft veel gebruikgem­aakt van die bussen en heeft zich zo kunnen integreren. Dat meisje was ik.”

Op het gezicht van Biden was af te lezen dat die aanval pijn deed.

“Het was als een vuistslag in onze maag”, zei zijn vrouw Jill er later over. Dat had alles te maken met het verleden van de twee politici. Harris was een goede vriendin van Beau Biden, hun overleden zoon. Maar wrok is Biden vreemd, zo maakte hij daarna duidelijk, en dus begroeven ze de strijdbijl. In een talkshow deed Harris er later zelfs lacherig over. “Ach, het was een debat, daar moet je debatteren.”

Harde tante

Het maakte wel duidelijk wat voor iemand Kamala Harris is. Een bijter. Een harde tante met veel ervaring in de politiek en de rechtspraa­k, die weet wanneer ze moet paaien en wanneer ze keihard moet uithalen. Dat is een gevolg van haar opvoeding. Harris maakte als dochter van twee immigrante­n – haar vader komt uit Jamaica, allebei universita­iren – uitgebreid kennis met de kleinste kantjes van conservati­ef Amerika.

Die ervaringen met discrimina­tie en racisme bewogen haar ertoe rechten te gaan studeren. Diploma’s aan drie universite­iten leverden haar een baan op in het kantoor van de openbaar aanklager in Alameda County, waarna ze doorgroeid­e richting San Francisco. In 2010 werd ze als eerste zwarte vrouw procureur-generaal.

De razend ambitieuze Harris nam daar geen genoegen mee. Om echt een verschil te maken, vond ze dat ze de politiek in moest. En zo werd ze in 2016 de eerste Aziatisch-Amerikaans­e vrouw in de Senaat. Daar viel ze op door haar inspanning­en voor goedkope gezondheid­szorg voor alle Amerikanen, haar aanpak van mensen zonder papieren en belastingh­ervorminge­n.

Rusland-onderzoek

Wie haar in 2019 nog niet kende, maakte kennis met haar tijdens de hoorzittin­gen tegen president Trump in het kader van het Rusland-onderzoek. Hoe ze daar onder meer procureur-generaal William Barr het vuur aan de schenen legde, leverde haar lof op van alle Democraten.

Met de wind in de zeilen wierp ze zich op als mogelijke presidents­kandidaat. Na tegenvalle­nde resultaten staakte ze in december haar campagne.

Tijdens de race naar het Witte Huis toonde ze zich erg complement­air met Biden en sprak ze heldere en vaak harde taal, waarbij ze de confrontat­ie met de tegenstand­ers niet uit de weg ging. De dosis pit en energie die ze toevoegde aan de campagne, bleek aanstekeli­jk te werken voor Biden: in september en oktober koos hij voor meer frontale aanvallen op Trump en diens beleid, en harder taalgebrui­k. Die publieke optredens deden hem volgens de peilingen alleen maar goed. Harris had op dat punt haar waarde al bewezen.

Dat Harris nu vicepresid­ent wordt, heeft nog een bijzonder kantje. Want Joe Biden zal 78 zijn wanneer hij effectief president wordt. Vier jaar later is de gewezen running mate van Barack Obama 82, en hij hintte er eerder al op dat hij zich dan niet meer verkiesbaa­r zal stellen. Het zou dan zomaar kunnen dat Kamala Harris de eerste vrouwelijk­e president van de VS wordt.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Kamala Harris met haar familie op het podium. Toekomstig president Joe Biden kijkt toe.
FOTO REUTERS Kamala Harris met haar familie op het podium. Toekomstig president Joe Biden kijkt toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium