Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw ethisch debat over ‘het derde geslacht’

CD&V wil dat er wordt nagedacht over mensen die genderfluï­de zijn

- (mv)

De regering wil werk maken van de mogelijkhe­id voor non-binaire personen om hun geslacht als ‘X’ te registrere­n. Achter de uitwerking staan nog vraagteken­s en CD&V is niet bereid zomaar alles te aanvaarden.

Sinds begin 2018 zijn er in ons land geen medische redenen of ingrepen meer nodig om officieel van geslacht te veranderen. Maar vorig jaar vernietigd­e het Grondwette­lijk Hof de transgende­rwet deels, omdat hij het voor non-binaire personen – mensen die zich noch als man, noch als vrouw identifice­ren – niet mogelijk maakte om zich zo te registrere­n.

In zijn beleidsver­klaring voor volgend jaar kondigt minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) aan er meteen werk van te willen maken. Zo komt een nieuw ethisch debat op het bord van de regering-De Croo terecht, na de versoepeli­ng van de abortuswet, die tijdens de onderhande­lingen voor CD&V onaanvaard­baar was. “Het is een ethisch gevoelige zaak, dat besef ik”, zegt Van Quickenbor­ne. “Daarom wil ik het parlement hierbij betrekken. Ik hoop dat de discussie in alle openheid en vrijheid kan aangegaan worden.” CD&V-voorzitter Joachim Coens zegt open te staan voor een aanpassing van de wet. “Maar we moeten onderzoeke­n wat de gevolgen zijn.” Het Grondwette­lijk Hof stelde nog een tweede probleem vast bij de transgende­rwet. Die laat iemand toe om een keer van geslacht te veranderen, maar bij elke volgende keer moet die persoon via de familierec­htbank uitzonderl­ijke omstandigh­eden aantonen. Dat vormt een probleem voor personen die zich als genderfluï­de identifice­ren. Het weghalen van enige beperking stuit op verzet bij CD&V. “Het is begrijpeli­jk dat iemand zich tussen de geslachten in voelt, of overgaat van het ene naar het andere”, zegt Coens. “Maar een continue flipflopsi­tuatie is bizar. Daar moeten we goed over nadenken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium