Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Streefdoel van 50 besmetting­en per dag

Cijfers dalen, maar we moeten voorzichti­g blijven

- (angr)

Het aantal nieuwe besmetting­en gaat de goede kant uit. Sinds dit weekend gaan Tsjechië en Luxemburg ons voor op de Europese ranglijst. Voor mogelijke versoepeli­ngen is het nog veel te vroeg. “We gaan de inspanning­en moeten volhouden tot we minder dan vijftig besmetting­en per dag tellen”, zegt professor Geert Molenbergh­s (KU Leuven en UHasselt).

Afgelopen week telde ons land gemiddeld 10.500 besmetting­en per dag. Dat is 35% minder dan de week voordien. Het mag duidelijk zijn: de besmetting­scijfers nemen een duik. Dat komt deels door een nieuwe teststrate­gie waarin personen zonder symptomen niet meer worden getest. Maar ook de dalende positivite­itsratio en een R-waarde onder 1 wijzen erop dat de epidemie aan kracht verliest.

Voor versoepeli­ngen is het echter nog veel te vroeg. De druk op de ziekenhuiz­en blijft hoog. De maatregele­n nu loslaten kan ervoor zorgen dat de cijfers toch weer doorschiet­en, waardoor het gezondheid­ssysteem alsnog breekt. Professor Geert Molenbergh­s is benieuwd naar de impact die de gedeelteli­jke heropening van de scholen zal hebben. “We moeten zien hoe we dat gaan verteren. Stijgen of stagneren de cijfers? Dan weten we waaraan het ligt. Pas als de daling zich blijft doorzetten kunnen we nadenken over de eerste voorzichti­ge versoepeli­ngen.”

Wat wanneer weer mogelijk is zal via de veelbespro­ken coronabaro­meter bepaald worden. De barometer met zijn verschille­nde alarmfases zal binnenkort worden bekendgema­akt. Het einddoel is volgens de experts wel al duidelijk: minder dan vijftig besmetting­en per dag. “Pas dan kunnen we terugkeren naar een behoorlijk normaal leven”, zegt Molenbergh­s. “Dan kan het legertje aan contacttra­cers en brononderz­oekers nagenoeg ieder vuurtje tijdig blussen.”

Voor de lente

Vandaag zitten we nog mijlenver boven de vijftig. We gaan zo’n laag dagcijfer dit jaar ook niet meer halen. Wanneer wel? Dat hangt af van hoe snel we maatregele­n loslaten. Epidemiolo­og Pierre Van Damme (UAntwerpen) hoopt dat het ons lukt voor de komst van een vaccin in de lente. “We kunnen dit halen. Het is niet uitzonderl­ijk. In Europa is het Noorwegen en Finland al gelukt.”

Begin juni zat ons land ook dicht tegen de vijftig. “Het lag toen binnen ons bereik, maar door het loslaten van de maatregele­n zijn we niet lager geraakt dan 85”, zegt Van Damme. Zowat alle experts waarschuwd­en in juni al dat het aantal dagbesmett­ingen nog te hoog lag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium