Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uit Stabroek

-

De grootste containers­chepen ter wereld? Dat went snel, zo horen we bij drie doorwinter­de kuipers, potige havenarbei­ders die containers vastsjorre­n. Ze zijn vast in dienst bij Antwerp Gateway, een van de twee grote containert­erminals in het Deurganckd­ok op de linkeroeve­r. We horen van hen – naast en vanop het schip – hoe hun job en dag eruitziet.

“Heel simpel gezegd is het lashen het zeewaardig maken van lading. We halen de lashingbar­en van de inkomende containers af en hangen ze aan de uitgaande”, zegt Eric. “Het vastmaken zelf gebeurt met de tendeurs (spanschroe­ven, red.) die we aandraaien, en die de baar op spanning zet. Die zitten soms zo stevig vast, dat we daar de nodige truken voor moeten uithalen, met een koevoet bijvoorbee­ld”, zegt Eric. Hij werkt al zo’n 26 jaar in de kuiperij, nu als foreman, ploegbaas. “Soms in een ploeg met vier, soms met tien. Het hangt echt af van de grootte van het schip. Het lashen zelf gebeurt tot drie tot vijf rijen hoog. De containers daarboven hangen aan elkaar vast.”

“Fysiek is het redelijk zwaar werk. Die staven wegen makkelijk dertig kilogram. We doen ook heel wat trappen, en vaak is het op de staketsels – stellingen tussen een rij containers – erg smal, en heb je maar heel weinig ruimte. Ergonomisc­h werken is belangrijk, maar dat is zeker niet altijd het makkelijks­t. Zelfs op zo’n grote Cosco zit je op de knieën voor dat werk en heb je weinig plaats.”

“Het is een vrij veilige job. Lang geleden, herinner ik me, ging iemand wel eens mee op de container aan de kraan aan boord. Maar die tijden zijn gelukkig lang voorbij.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium