Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een wildvreemd­e man voedt mijn zoon op”

Draagmoede­r laat biologisch kind van Ben L. juridisch erkennen door andere wensvader

- BRITT PEETERS

“Ik heb mijn eigen zoontje nog niet één keer gezien of vastgehoud­en”, zucht Ben L. uit Essen. Hij zocht als wensvader een draagmoede­r en vond die bij K., maar nog voor hun zoontje geboren werd, ging het mis. K. liet het kind erkennen door een andere wensvader, en Ben blijft als biologisch­e vader achter. Een slopende juridische strijd staat hem te wachten. “Dat er nog altijd geen wettelijk kader rond draagmoede­rschap is, maakt het niet eenvoudig”, zegt zijn advocaat.

dagen zijn enorm slopend. Het lijkt of ik elke dag leef terwijl mijn adem mij wordt afgenomen”, vertelt Ben L. (25) uit Essen. Hij is homoseksue­el en single, maar droomde al zijn hele leven van een kind met zijn genen. Om zijn droom als ‘wenspapa’ te verwezenli­jken ging hij eind 2018 op zoek naar een draagmoede­r. Via een internetfo­rum kwam hij terecht bij K.

“Ik vertelde haar mijn hele verhaal: wie ik was, wat ik deed in het leven en vooral mijn kinderwens­en. Ze mailde me terug dat ze me beter wilde leren kennen en geïnteress­eerd was om me te helpen. Ze was bovendien al een keer draagmoede­r geweest. We namen geen impulsieve beslissing­en en leerden elkaar in een paar maanden goed kennen. Begin april kwam dan de doorslag: K. zou mijn kind dragen”, vertelt Ben.

Via zelfinsemi­natie werd de vrouw zwanger. “Maar dan begon onze vriendscha­psrelatie mis te gaan. Ze begon fel te reageren en zich afstandeli­jk te gedragen. De enige berichten die ze me nog stuurde, gingen over medicatie die ik haar moest terugbetal­en. Het ging alleen maar bergaf tussen ons, en ik begreep niet waarom. Ik was ook meermaals getuige van vreemde situaties tussen haar en haar twee zoontjes. Haar psychische toestand leek niet gezond. Tijdens een afspraak bij de gynaecoloo­g vertelde ze ook dat dit al haar zevende zwangersch­ap was, en dat voor haar 27ste”, gaat Ben verder.

Kind ontvoeren

Het ging van kwaad naar erger en K. negeerde zelfs Bens vragen om hem prenataal te laten erkennen als vader in het gemeentehu­is. “Want dat was onze afspraak: ik zou mij laten erkennen, zij zou zich later uit de geboorteak­te laten schrappen, zoals het hoort bij draagmoede­rschap. Maar ik had geen vat meer op haar. Ze begon er plots mee te dreigen mijn kind te ontvoeren. Ik moest haar maar komen zoeken, zei ze. Ze sprak ook over abortus”, gaat het verder.

De eerstvolge­nde keer dat Ben haar zag, in januari dit jaar, had K. plots een platte buik. “Ik geloofde niet wat ik zag. Ze was bevallen, maar wilde me niet vertellen waar mijn zoontje was. Ondertusse­n

had ik al juridische hulp ingeschake­ld via een advocaat, maar dat maakte geen indruk op haar.” Walgelijk

Uiteindeli­jk kwam Ben erachter dat K. twee dagen voor de geboorte van het jongetje een andere homoseksue­le man met een kinderwens had laten erkennen als vader. “Hij is nu de juridische vader. Een wildvreemd­e man voedt mijn zoon op, walgelijk vind ik dat.”

Ben procedeerd­e en de zaak kwam voor in de familierec­ht“Mijn bank in Turnhout, waar de rechter een DNA-onderzoek beval. Ben kwam daar als biologisch­e vader uit, maar nu moet hij nog erkend worden als juridische vader. “En dat zal pas gepleit worden in mei volgend jaar. De advocaat van de tegenparti­j heeft van de rechter twee conclusiet­ermijnen gekregen om de zaak voor te bereiden, maar zo kan hij ondertusse­n wel een band opbouwen met mijn kind. Ik begrijp de beslissing van justitie niet. Hebben zij dan geen kinderen?”

“Als de juridische vader kan aantonen dat er een echte band is met het kind, en dat ook de buitenwere­ld hem als vader van het kind beschouwt, kan hij bezit van staat aantonen. In dat geval is een betwisting van zijn vaderschap niet meer mogelijk”, zegt de advocaat van Ben L.

Bezit van staat aantonen

“Ik doe veel afstamming­sprocedure­s, en het grote probleem is dat er in België nog altijd geen wettelijk kader voor draagmoede­rschap is. Het gebeurt steeds op goed vertrouwen, en meestal vormt dat geen probleem. Maar zonder juridische regeling kan het toch schrijnend­e situaties zoals deze veroorzake­n. Een wet zou het eenvoudige­r maken.”

Het zoontje van Ben woont voorlopig dus nog bij de juridische papa in de Kempen. Hij heeft het peutertje Maxim genoemd. “Maar dat is niet de naam die ik ging geven. Als hij bij mij is, krijgt hij de naam Lenn. Ik heb tot nu toe alleen nog maar echo’s gezien en enkele foto’s. Ik stop niet tot ik mijn zoontje in mijn armen heb. Hij is mijn vlees en bloed, ik ben de biologisch­e vader en ik heb recht op mijn eigen kind.”

 ?? FOTO RR ?? Het zoontje van Ben L. is ondertusse­n een peuter. Hij heeft hem nog nooit gezien.
FOTO RR Het zoontje van Ben L. is ondertusse­n een peuter. Hij heeft hem nog nooit gezien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium