Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zweed die Mechelse doodde, is schizofree­n

Noorse rechtbank interneert moordverda­chte

- (tdk)

Makaveli Lindén, de man die verdacht wordt van de moord op de 58-jarige Johanna Jostamelin­g in Mechelen, nu twee jaar geleden, is door een rechtbank in Noorwegen geïnternee­rd voor de moord op een 24-jarige man. Volgens psychiater­s was de beklaagde schizofree­n.

Eind oktober 2018 werd in een flat in de Graaf Van Egmontstra­at in Mechelen het levenloze lichaam van Johanna Jostamelin­g aangetroff­en. De alleenstaa­nde vrouw bleek met messteken om het leven te zijn gebracht. Heel snel kwam Makaveli Lindén (22), een Zweed die in Noorwegen een moord had gepleegd en op de vlucht was geslagen, in beeld als verdachte. Uit beelden van bewakingsc­amera’s zou blijken dat de man alleszins in Mechelen is geweest op het tijdstip van de moord op Jostamelin­g en ook in de buurt van haar flat. Ook andere elementen zouden in de richting van de Zweed wijzen.

Nog voor de moord op de Mechelse vrouw werd ontdekt, konden speurders Lindén oppakken in het station van het Franse Dijon voor de moord op de 24-jarige Heikki Bjorlund Paltto. Die man werd in zijn flat in Noorwegen om het leven gebracht en beroofd.

Belgische speurders reisden sinds de arrestatie van Makaveli Lindén al twee keer naar Noorwegen om hem te confronter­en met de moord in Mechelen. De man beriep zich op zijn zwijgrecht.

Schizofree­n

Voor de moord in Noorwegen verscheen hij de voorbije weken in Noorwegen voor de rechtbank. Die oordeelde dat Makaveli Lindén op het ogenblik van de feiten schizofree­n en ontoereken­ingsvatbaa­r was. Lindén kreeg geen gevangenis­straf maar werd geïnternee­rd. Aan de nabestaand­en van het 24-jarige slachtoffe­r moet de Zweed meer dan 15.000 euro betalen.

Tijdens het proces werd maar één keer stilgestaa­n bij de moord op Johanna Jostamelin­g in Mechelen. Lindén gaf toe dat hij na de moord op Paltto door Europa reisde, maar verklaarde dat hij nooit in Mechelen was geweest.

Het Mechelse gerecht gaat nu bekijken hoe het verder moet met de juridische afhandelin­g van de moord op Johanna Jostamelin­g. Of het de overleveri­ng van de man gaat vragen en het hier tot een proces gaat laten komen, is nog niet zeker. Er zal alleszins eerst een grondig psychiatri­sch verslag worden opgevraagd om meer te weten te komen over de geestestoe­stand van de man.

 ?? FOTO RR ?? Makaveli Lindén, kort na zijn arrestatie.
FOTO RR Makaveli Lindén, kort na zijn arrestatie.
 ?? FOTO RR ?? Johanna Jostamelin­g.
FOTO RR Johanna Jostamelin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium