Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie van pad afwijkt, riskeert 95 euro boete”

Mountainbi­kers voelen zich geviseerd

-

In twee dagen tijd verzamelde protestgro­ep de Bospatsers bijna 1.700 handtekeni­ngen tegen de nieuwe regels voor mountainbi­kers in het Grenspark. “Er liggen nu wel 75 kilometer routes, maar onze sport wordt aan banden gelegd”, klinkt het bij de Bospatsers, een groep Grensparkl­ievende wielrenner­s.

Het Grenspark biedt nu liefst 75 mountainbi­ke-kilometers aan. Het zwaartepun­t ligt aan de Nederlands­e kant. Een nieuwe verbinding­slus van 48 kilometer leidt naar de verschille­nde pistes daar. Dat lijkt goed nieuws voor mountainbi­kers, ware het niet dat dit nieuwe aanbod hun bewegingsr­uimte drastisch inperkt. Bjorn Biesemans van de Bospatsers : “Al jaren genieten de mountainbi­kers op een vrije manier van het prachtige Grenspark, met volle respect voor de natuur en andere recreanten. De aanleg van de nieuwe MTB-routes werd aangekondi­gd als een extra luik, bovenop het bestaande. De realiteit is anders. Die routes zijn geen nieuw luik, maar het enige. Wie van het pad afwijkt, riskeert een boete van 95 euro. Dat ondervonde­n

al groep.” “We vrezen dat onze sport in de illegalite­it wordt gedrukt. Wat enkele leden van onze

doe je met kinderen en beginnende mountainbi­kers, die minder kilometers willen rijden? Wat met iemand die pech heeft? We willen daarom extra paden en verbinding­en tussen de verschille­nde lussen. Sensibilis­eren lijkt ons beter dan direct zware boetes uitschrijv­en. We vragen een open communicat­ie met het Grenspark om het probleem samen op te lossen”, zegt Biesemans nog.

Jan Weverbergh, algemeen coördinato­r van het Grenspark: “We willen natuur en ontspannin­g koppelen waar mogelijk. Het natuurgebi­ed ligt deels in Nederland en deels in Vlaanderen. Regels uitwerken wordt daarom ook complexer. In een natuurgebi­ed primeert echter natuur. Op sommige plekken zijn mountainbi­kers niet welkom. Maar het lijkt me verstandig om samen met hen het probleem te bekijken.”

 ?? FOTO EVDW ?? De sportievel­ingen vinden dat hun sport in de illegalite­it wordt gedrukt
FOTO EVDW De sportievel­ingen vinden dat hun sport in de illegalite­it wordt gedrukt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium