Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beerschot tart alle voetballog­ica

-

Voor het eerst in meer dan vijftien jaar vielen er zaterdagav­ond tien goals in een wedstrijd in de Belgische eerste klasse. Op 29 januari 2005 eindigde Club Brugge Oostende op 73. Op 7 november 2020 hielden Kortrijk en Beerschot opendeurda­g in het Guldenspor­enstadion: 55. Kroniek van een aangekondi­gd ‘record’. Want uiteráárd is Beerschot een van de twee betrokken clubs. Dit seizoen gebeurt er áltijd wat in een wedstrijd van de Het elftal van Hernan Losada zorgt nu al wekenlang voor spektakel. Zelfs in wedstrijde­n van machines als Bayern München, Atalanta en Ajax zie je dezer dagen minder goals. Al snijdt het mes bij Beerschot wel nadrukkeli­jker langs twee kanten. Die van ‘t Kiel slikken nu al negen speeldagen op rij minstens twee tegengoals en hebben met ruime voorsprong de slechtste verdedigin­g van het land. Moest er nog haar op het hoofd van Mike Vanhamel groeien, het zou intussen grijs zijn. Zie je het glas halfleeg, dan foeter je vooral over die broze defensie. Zie je het glas halfvol, dan geniet je in de eerste plaats van die onvoorstel­bare offensieve weelde. Met 33 gemaakte goals laat Beerschot op aanvallend gebied alle concurrent­en in de Jupiler Pro League ruim achter zich. Welk glas je ook verkiest: Beerschot is op dit moment een bipolaire ploeg met het aantal gemaakte goals van een kampioen in spe en het aantal tegengoals van degradatie­kandidaat nummer één.

Het contrast met het Beerschot van vorig seizoen kan niet groter zijn. Zowel onder Stijn Vreven als onder Hernan Losada was Beerschot in 1B een saaie ploeg. Het deed soms pijn aan de ogen, zelfs in die sterke tweede periode. Knokvoetba­l, vooral leunend op een ijzersterk­e organisati­e en hopend op een zeldzame flits van de toen nog veel minder frivole aanvallend­e spelers. Beerschot pakte in 1B de tweede periodetit­el over veertien wedstrijde­n met een doelsaldo van 188, hield toen vijf keer de nul en slikte geen enkele (!) keer meer dan één tegengoal. Argentijns betonvoetb­al. En kijk nu: doelsaldo 3330 na twaalf speeldagen, records die sneuvelen en analisten die met grote ogen staan te kijken. Van saaie 1Bploeg naar de meest spectacula­ire ploeg van WestEuropa in minder dan een jaar. Zelden zo’n grote metamorfos­e gezien. Zeker als je beseft dat de huidige basisploeg haast identiek is aan die van vorig jaar. Deze manier van voetballen tart alle voetballog­ica.

Wij blijven met veel vragen zitten. Zijn de vele tegengoals nu écht inherent aan deze manier van voetballen? Zou Beerschot niet beter terug in de rol van counterplo­eg kruipen zoals in het begin van het seizoen? Waar strandt dit schip? Is Playoff 1 haalbaar? Nee? Playoff 2 dan maar? Gaat Holzhauser het seizoen beëindigen met 25 goals en evenveel assists? We zullen wel zien. Laat de voetbalfan er voorlopig maar gewoon van genieten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium