Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kompany-time

Anderlecht laat koppositie liggen nadat het voor vijfde keer dit seizoen punten heeft verloren in slotfase

-

Bij Charleroi had je ooit

Toen scoorden de Karolo’s steevast winnende treffers in de laatste vijf minuten. Bij Anderlecht heb je nu - helaas -

fatale tegengoals na minuut 80. Tegen AA Gent kon RSCA mee op kop komen, maar voor de vijfde keer dit seizoen gaf paars-wit een voorsprong weg in de slotfase: 1-1. De ontgoochel­ing was enorm. “Dit moet echt de laatste keer zijn.”

Kompany-time:

Mazzutime.

Anderlecht kon samen met Club Brugge en Charleroi - dat wel een match minder telt - aan de leiding komen. Dat riep best veel verwonderi­ng op. Het is van 17 augustus 2018 geleden dat RSCA nog eens leider was in de Jupiler Pro League.

Tot in de 88ste minuut zag het er goed uit. De Brusselaar­s stonden 0-1 voor na een treffer van Murillo, maar dan zwiepte Mohamadi een bal voor doel en Yaremchuk knikte het leer binnen. AA Gent toonde zich fysiek sterk, maar het was wel zijn enige kans in de match. “Zo frustreren­d”, vloekte Kemar Lawrence. “Het was de eerste cross waarbij iemand vrij stond.” Matt Miazga vulde aan: “Onacceptab­el. We hadden die voorsprong altijd moeten vasthouden. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.”

80ste minuut

Dat is een understate­ment. We zijn elf competitie­matchen ver en RSCA is al voor de vijfde keer slachtoffe­r van dit scenario. Het was ook van dat tegen KV Mechelen (2-2), Moeskroen (1-1), Eupen (1-1) en OH Leuven (2-2). Als wedstrijde­n slechts 80 minuten zouden duren, dan telde Anderlecht nu al 31 punten. In Kompany-time werden dus al 10 punten te grabbel gegooid. De coach baalde dan ook als een stekker. “Voor een trainer en de spelers zijn dit enorm moeilijke momenten”, klonk het. “De ontgoochel­ing is enorm. Ook al was dit een andere ontknoping dan tegen pakweg OHL of Mechelen. Toen volgde er in de laatste 10 minuten een ineenstort­ing door de druk. Dit keer was het geen gebrek aan maturiteit. In de omschakeli­ng scoort een goeie spits uit een goeie voorzet. Wij hadden de match veel sneller moeten doodmaken.”

Het klopt dat Anderlecht baas was. Gent - zwaar getroffen door corona - moest het spel ondergaan en de bezoekers zochten naar kansen. Stel u daar niet te veel bij voor. Er viel gisteren meer activiteit in de horeca te noteren dan in (de eerste helft van) Gent Anderlecht. Toch hadden Tau, Verschaere­n en Amuzu enkele kansen. “Het was een slordige wedstrijd langs beide zijden”, vervolgde Kompany. “De staat van het veld was niet zo goed en als we konden scoren, liepen we in elkaars weg.”

Toch was dit duel de term topper niet waardig. Vergelijk het met een bezoekje aan de zoo. Je kijkt er enorm naar uit om de leeuwen te bewonderen, maar bij aankomst blijken die beesten gewoon languit te liggen maffen op een rots. Er gebeurt amper iets. “Ik ga er niet blijven op terugkomen, maar wij zijn nog altijd de jongste ploeg in België”, aldus Kompany.

“We toonden een goeie instelling, maar we konden meer kansen creëren en de efficiënti­e moet zeker beter. We betalen nog altijd leergeld.”

Daarop merkten wij op dat de voorlinie Amuzu-Nmecha-Verschaere­n ondanks hun leeftijd samen toch al 180 wedstrijde­n op het hoogste niveau op de teller heeft staan. Daarin maakte het trio slechts achttien goals. Hebben ze dan al niet genoeg leergeld betaald om vlotter te scoren? “Dat zegt iemand die niet op dit niveau gevoetbald heeft”, counterde Kompany. “Die jongens gaan minder fouten maken als ze 28 jaar zijn dan wanneer ze - zoals nu 19 zijn. Het is onze taak om hen te gidsen, maar matchen spelen blijft cruciaal. Op dat vlak zitten ze wel goed bij Anderlecht. Hier groeien talenten sneller dan elders en komen ze gauw in aanmerking voor de nationale ploeg. Dat is onze missie.”

Slechts zevende

Helaas is Anderlecht nu geen coleider, maar blijft het hangen op de zevende plaats. Alle ploegen staan daar wel op een zakdoek en na de interlandb­reak treft paarswit Beerschot en Standard. Het kan snel op en neer gaan. De Brusselaar­s moeten vooral van dat slotfase-trauma af. “Het was een doffe boel in de kleedkamer”, besloot Verschaere­n. “We hadden controle, maar door concentrat­ieverlies laten we stomme punten liggen. Dat moet de laatste keer zijn.”

Het had nog erger kunnen zijn, want in het slot liet Van Crombrugge nog een bal door zijn benen glippen. Gelukkig reageerde hij nog op tijd of Kompany-time was nog erger geweest. Vince The Prince hervond wel snel zijn moed. “Het momentum gemist? We hebben alleen het momentum gemist als mijn jongens hier niets uit leren en ze in de volgende wedstrijd niet superscher­p zijn van de eerste tot de laatste minuut.”

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Yaremchuk heeft in de slotfase nog gelijkgema­akt.
FOTO ISOSPORT Yaremchuk heeft in de slotfase nog gelijkgema­akt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium