Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van den Brom erft ploeg in kopgroep

- (mg, rco, gus)

Spanning, strijd en sensatie. Stevig en tot op het randje maar nooit erover, gelardeerd met enkele knappe goals. De Limburgse derby had zaterdag veel te bieden, het verschil tussen (de Genkse) winst en verlies luisterde maar naar één naam: Theo Bongonda.

Een derby met gesloten deuren is als een café zonder bier. Gelukkig maakte de wedstrijd zelf veel goed, ook met de spirit zat het goed. Knap hoe bijvoorbee­ld Pol Garcia Dries Wouters nog even troostte, terwijl de enige Limburger aan de aftrap al na een uur hinkend de arena moest verlaten. Alleen meteen na het laatste fluitsigna­al dreigde de situatie even te ontaarden nadat Thorstvedt en Lee zich tot haantjesge­drag lieten verleiden. Maar ook dat brandje was snel geblust.

De wedstrijd zelf is snel samengevat: STVV combineerd­e beter dan de bezoekers maar Genk toonde zich efficiënte­r. Bongonda opende al vlug de score, na een inworp van Maehle en een hieltje van Ito. Prachtig uitgevoerd, te naïef verdedigd. Dat vond men in Genk ook van de gelijkmake­r van Suzuki op een lage hoekschop van Filippov. Even later maakte een klasseflit­s van opnieuw Bongonda het verschil tussen winst en verlies. De Kanaries domineerde­n wel en raakten nog het doelhout via Teixeira. Maar het puurde ook net te weinig kansen uit het overwicht na de rust.

Van den Brom in tribune

Onder het goedkeuren­d oog van de nieuwe hoofdtrain­er John van den Brom pakte Domenico Olivieri ook in zijn tweede interim-opdracht dus de volle pot. Genk pakte vier op een rij, een thuiszege over twee weken tegen Moeskroen kan alvast cijfermati­g de straffe reeks evenaren van de play-offs in het kampioenen­jaar. Toen won Genk vijf matchen na mekaar tegen alle titelconcu­rrenten. “Na onze moeilijke start is dit heel straf”, aldus Olivieri. “Die overwinnin­gen zorgen voor erg veel vertrouwen. Kijk naar die tweede goal van Bongonda. Zo’n heerlijke lob probeer je alleen maar als je je heel goed in je vel voelt.”

Theo Bongonda is dan ook in topvorm - vijf goals in drie wedstrijde­n spreken voor zich. Nadat een coronabesm­etting en een rode kaart op het Kiel zijn seizoensta­rt om zeep hadden geholpen, voetbalt Bongonda de jongste weken op een wolk. “Dat is fijn, maar het is toch vooral onze 12 op 12 en opmars in het klassement die me echt blij maken”, verkondigd­e hij. “Natuurlijk moeten wij nog meer kwaliteit kunnen brengen aan de bal. Maar ik onthoud uit deze derby vooral de maturiteit die we uitstraald­en. Onze organisati­e staat er, onze drie Colombiane­n geven achteraan geen krimp. We weten dat dit voor onze fans een van de belangrijk­ste wedstrijde­n van het seizoen is, daarom hebben we na het laatste fluitsigna­al een speciaal eresaluut gebracht voor het lege uitvak.”

Lob vanop 25 meter

Over zijn twee goals was Bongonda kort. “Die eerste was geen ingestudee­rd nummertje. Het was een ingeving van het moment. Ito en ik zijn beste maatjes. Ook al spreken we niet dezelfde taal, toch verstaan we mekaar uitstekend. Ik voelde gewoon aan dat hij me met een hieltje zou proberen vrij te spelen.”

Zijn lob vanop ruim 25 meter over een kansloze Schmidt? “Dat zal wel talent zijn, zeker”, haalde Bongonda de schouders op. “Ik trapte zonder te kijken, puur op intuïtie.”

Als visitekaar­tje voor zijn nieuwe coach kon het tellen. John van den Brom erft een ploeg in de kopgroep. En een club waar de verwachtin­gen met de week hoger liggen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? John van den Brom - de nieuwe coach van Genk - zat zaterdag nog niet op de bank, maar leidde zondag wel zijn eerste training.
FOTO PHOTO NEWS John van den Brom - de nieuwe coach van Genk - zat zaterdag nog niet op de bank, maar leidde zondag wel zijn eerste training.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium