Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ELI ISERBYT

Eerste veldrijder die Europees kampioen wordt bij juniores, beloften en profs

-

Eli Iserbyt is geen man van de grote emoties. Zelfs na zijn grootste zege zal je hem niet in polonaise door de mixed zone zien trekken. Maar deze Europese titel deed hem zichtbaar deugd. Zijn allereerst­e trui bij de profs. Een vertrouwde trui, daarenbove­n. In 2014 greep hij hem al bij de juniores, in 2017 bij de beloften. Met zijn derde titel, nu bij de profs, tekent hij voor een unicum.

“Het voelt een beetje onwezenlij­k”, stond hij er zelf bij te kijken. “Het moet nog bezinken. Sommigen zullen zeggen dat het maar een Europese titel is. Of dat het EK nog maar een jaar of vijf bestaat bij de profs. En dan? Vorig jaar was ik in de Verenigde Staten de jongste winnaar ooit van een Wereldbeke­rwedstrijd. Nu dit. Het is toch weer iets moois dat erbij komt. En: een trui is een trui. Voor mij is dat heel belangrijk.”

Geen walk in the park

Niemand die hem bovendien een onverdiend­e winnaar kan noemen. De voorbije weken had Iserbyt met zeges in Ruddervoor­de en op de Koppenberg al de toon gezet. En ook nu, in Rosmalen, was hij met voorsprong de beste van het pak. Heel even gaf Toon Aerts de indruk zich met Iserbyt te kunnen meten, maar uitgereken­d toen die laatste in de tweede ronde een foutje maakte, werd duidelijk dat het niet meer dan een indruk was.

“Ik viel en Toon viel aan. Logisch. Maar dat was net goed voor mij. Daar brak de wedstrijd een beetje open”, vertelde Iserbyt. “Bovendien merkte ik dat ik heel snel weer vooraan kon aansluiten. Toen wist ik dat goed was. Helemaal toen ik de concurrent­ie vervolgens vrij makkelijk op een achterstan­d kon rijden.”

Uiteindeli­jk kon alleen Michael Vanthouren­hout na drie rondes nog in de buurt van Iserbyt blijven. Een Belg én zijn ploegmaat bij Pauwels Sauzen Bingoal. Maar of die Iserbyt echt verontrust had?

“Het was zeker geen

bleef Iserbyt beleefd voor Vanthouren­hout. “In het begin hebben we nog even gepraat. Kwestie van elk een ronde op kop

park”,

walk in the te doen. Tot hij een paar ronden voor het einde zei hij dat hij niet meer kon.”

Het moment voor Iserbyt om te versnellen, recht richting Europese titel.

Niet vals bescheiden

Toch, Iserbyt weet wat er gezegd zal worden. Ja, hij is Europees kampioen. Maar wel na een wedstrijd zonder Van der Poel en Van Aert. Vervelend, die opmerking?

“Vervelende­r voor jullie dan voor mij”, zei hij grijnzend. “Jullie beginnen er in elk artikel weer over. Voor mij maakt het niet veel uit of het nu met of zonder Mathieu en Wout is. Wie praat daar over vijf jaar nog over? Kijk

 ?? FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS ??
FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium