Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ga door tot de Olympische Winterspel­en 2022 in Peking”

Ook Gert-Jan Goeminne en aflossings­ploeg worden afgeremd door corona

- HUGO FRET

Als het leven zijn normale gang zou gaan, was Gert-Jan Goeminne momenteel met het nationaal aflossings­team shorttrack aan het werk in Noord-Amerika om er deel te nemen aan de wereldbeke­rwedstrijd­en. Helaas werden ook die wedstrijde­n door de coronapand­emie afgelast. Voor Goeminne zit er dan ook niets anders op dan in Hasselt te trainen met het oog op wat hopelijk nog komen zal.

De mannen van de Belgische shorttrack­ploeg pakten tijdens de laatste wereldbeke­rwedstrijd­en een vijfde en zevende plaats, waardoor ze zich plaatsten voor deelname aan de wereldbeke­rwedstrijd­en in NoordAmeri­ka, die voor 1 november in Salt Lake City in Amerika en 8 november in het Canadese Montreal stonden geprogramm­eerd.

“Jammer genoeg werden die wereldbeke­rwedstrijd­en afgelast”, vertelt Gert-Jan Goeminne. “Voor eind dit jaar stonden ook de wereldbeke­rwedstrijd­en in Azië

op het programma. Die wedstrijde­n werden voorlopig uitgesteld en niet afgelast. Omdat die races in Azië als een soort testcase voor de organisati­e van de Olympische Spelen in China van 2022 worden beschouwd, hoop ik dat die vroeg of laat toch nog zullen plaatsvind­en.”

Normaal

nvdr.)

(Nagoya

start

en

de

Shangai,

voorbereid­ing

op het seizoen voor de shorttrack­ers begin september, maar nu mochten ze als topsporter­s midden juli in Hasselt reeds het ijs op.

“Door het wegvallen van al die belangrijk­e toernooien en wedstrijde­n, is het soms moeilijk om gemotiveer­d te blijven trainen. Gelukkig voelen we dat we als team wel degelijk stappen vooruit zetten. Dat is vooral mentaal erg belangrijk. Het is onze ambitie om klaar te zijn tegen de tijd dat de wereldbeke­rwedstrijd­en weer worden opgestart. Indien we daar een topachtpla­ats behalen, mogen we deelnemen aan het WK in Nederland

(dat normaal op 12, 13 en 14 maart 2021 in Dordrecht plaatsvind­t, nvdr.).

Dat is nu ons hoofddoel. In februari staat ook nog het Europees kampioensc­hap in Polen op het programma. Ons doel is daar een topdriepla­ats te pakken. Persoonlij­k wil ik graag doorgaan tot de Olympische Spelen van 2022. Al geef ik toe dat de onzekerhei­d over het al of niet plaatsvind­en van die belangrijk­e confrontat­ies, mentaal soms zwaar doorweegt.”

De 25-jarige Wilrijkena­ar is blij met de evolutie die het Belgisch shorttrack­team kent.

“Door onze positieve sportieve resultaten werden de budgetten verhoogd en wordt er profession­eler gewerkt. We leven in één grote bubbel samen in Hasselt en hebben zo weinig mogelijk contact met de buitenwere­ld.

Tijdens de herfstvaka­ntie is de ijspiste in Hasselt gesloten. Normaal zaten we nu een week in Italië om daar te trainen, maar ook dat werd afgeblazen wegens corona. We trainen tweemaal daags, telkens gedurende ongeveer twee uur. Zelf word ik financieel gesteund door de stad Antwerpen. Ik krijg tweeduizen­d euro per jaar. Ik ben ondertusse­n afgestudee­rd als master in de biologie en stapte in een programma van de VDAB. Als ik honderd uur per jaar werk aan mijn toekomst buiten het schaatsen, kom ik na één jaar in aanmerking voor een uitkering. Daarom volg ik nu online lessen om te leren programmer­en. Zo zijn mijn dagen goed gevuld en blijft het werken om klaar te zijn tegen de tijd dat alle sportwedst­rijden weer normaal kunnen plaatsvind­en.”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Gert-Jan Goeminne: “Ons eerste hoofddoel nu is ons plaatsen voor het WK in Dordrecht van half maart.”
FOTO TOM GOYVAERTS Gert-Jan Goeminne: “Ons eerste hoofddoel nu is ons plaatsen voor het WK in Dordrecht van half maart.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium