Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fotogeniek­e bever op uitstap aan Albertkana­al

- (jaa)

Een allesbehal­ve schuwe bever kruiste zaterdag het pad van Marleen Struyf. Toen de vrouw uit Schilde ter hoogte van de molen in Oelegem op een zitbank van de zon genoot, dook het dier op in de grasberm om wat later opnieuw het hazenpad te kiezen via de waterweg, maar niet nadat hij zich eerst van zijn mooiste kant had laten bewonderen.

schrok me een hoedje want dacht eerst dat het een groot uitgevalle­n rat was die daar door het hoge gras liep. Het dier waggelde op zijn gemak heen en weer en leek helemaal niet onder de indruk van onze ontmoeting”, vertelt Marleen Struyf, de zus van televisiep­ersonalite­it Annemie Struyf, die de waarneming mooi in beeld kon brengen met haar smartphone.

“De twijfel ebde weg toen ik het dier beter in het vizier kreeg. Aan zijn brede staart te zien vermoedde ik dat het wel degelijk om een bever ging, al leek me dat onwaarschi­jnlijk hier in België. Zeker het drukke Albertkana­al lijkt me niet de geschikte biotoop voor een bever.”

Dat het wel degelijk een bever was die net als Marleen Struyf en zovele andere mensen her voor“Ik bije weekend genoot van de herfstzon, werd intussen bevestigd door kenner Diederik De Wit van Natuurpunt. Die acht de kans groot dat de bever uit één van de waterlopen in de omgeving komt en toevallig in het kanaal terechtgek­omen is. “Het water van het Albertkana­al is geen probleem”, aldus De Wit. “Dat is zeer proper.

Groter obstakel zijn de steile oevers. Eens je als dier daarin verzeild geraakt, kan je er amper uit geraken. Soms lukt het toch, als ze ergens aan een oever aan het werken zijn. Maar mogelijk komt deze bever via een totaal andere weg, nl. de groengebie­den langs de Schotense Vaart, Schijnvall­ei of elders in de Kempen. Vergeet ook niet dat bevers tientallen tot honderden kilometers kunnen zwemmen.”

Dit is een hele mooie, maar zeker niet de eerste beverwaarn­eming in het Albertkana­al. De lokale brandweer moest al geregeld uitvaren om vermoeide en verdwaalde bevers aan de kant te helpen. Bevers zitten al tien jaar in het Viersels Gebroekt, natuurgebi­ed in de buurt dat naast het Netekanaal ligt en via die weg in verbinding staat met het Albertkana­al.

 ?? FOTO RR ?? De video van de waarneming wordt nu druk gedeeld.
FOTO RR De video van de waarneming wordt nu druk gedeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium