Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vooral blij dat we nog mógen kopen en verkopen”

RUMST

- JAN AUMAN

Op de markt van Schoten geldt zo lang deze lockdown duurt eenrichtin­gsverkeer. Willen ze niet te veel onnodige rondjes lopen, moeten bezoekers dus goed nadenken wanneer ze de afgebakend­e marktzone betreden. Toch liep zaterdag bijna iedereen goed gemutst rond en leken ook de marktkrame­rs in hun nopjes. Dat had niet alleen met het prachtige weer te maken.

De markt is een echt volksgebeu­ren. Toch moesten de Schotenare­n aanschuive­n alvorens ze toegelaten werden tot de kramen. Schepen van Lokale Economie Véronique d’Exelle (N-VA) zelf toezicht bij de ingang, daarbij geholpen door Nancy Thijs en Kim Schols, twee wijkregiss­eurs van de lokale politie en ook nog eens een gemeenscha­pswacht in opleiding.

Er was dus een serieuze ordemacht op de been. De dames keken er op toe dat bezoekers hun handen wel netjes ontsmetten, ze hun mondmasker droegen en dat ze niet met te velen tegelijk naar binnen wilden.

Break

“Er mogen maar tweehonder­d mensen op de markt zijn”, verduideli­jkt de schepen in een geel fluohesje. “Echt tellen doen we niet meer, maar ik hou contact met een vijftal vrijwillig­ers van ons lokaal bestuur die ook elders op de markt in het oog houden of het hier of daar niet te druk wordt. Met dit mooie weer is de opkomst vrij groot en we hebben toch enkele keren een break moeten inlassen. De rij met wachtenden werd gelukkig nooit echt lang. Niemand moest meer dan twee minuten aanschuive­n.”

D’Exelle herhaalde wel honderden keren dat de mensen eens op de markt slechts in één richting mochten lopen. “Dat vragen we omdat het hier in deze woonstrate­n vrij smal is en de mensen elkaar anders te dicht zouden naderen. We hebben onderweg enkele bijkomende ‘in- en uitritten’ voorzien, maar gewoon op hun stapgerpal­eis pen terugkeren, mogen ze Op enkele dwarsligge­rs na, iedereen begrip te tonen.”

De meeste marktkrame­rs staan erbij met een brede glimlach. “De opluchting dat we niet opnieuw moesten opkramen tijdens deze tweede lockdown, is groot”, zegt Patrick Steiner van het Hamburniet.

lijkt uit Kapellen. “Ik heb geen problemen met de lokale regels. Ik kijk zelfs mee toe op het respectere­n ervan. Je zal mij dan ook geen hotdog of hamburger zien verkopen die niet netjes ingepakt is. Ter plaatse opeten mag nu eenmaal niet. Dat scheelt een hoop omzet, maar we zijn al lang blij dat we hier elke week mogen staan.”

Wenskaarte­n

Dat de markt in Schoten zo ‘gesmeerd’ loopt, is mede te danken aan Brent Parys. Die moet met z’n 23 jaar wellicht de jongste marktveran­twoordelij­ke van Vlaanderen zijn. Bijzonder is ook dat hij zelf niet eens een kraam heeft en dus elke week vrijwillig vroeg uit de veren is om deze markt mee veilig te helpen opstellen.

“De voorbije dagen was er nog wat onduidelij­kheid over welke kramen precies wel en niet toegelaten zouden zijn”, aldus Parys. “Uiteindeli­jk mochten we de verkopers van drogisteri­jproducten en wenskaarte­n toch een plekje geven. Maar uitgereken­d mijn eigen vader, die lingerie verkoopt, zit net als alle andere textielver­kopers thuis, om maar één verboden categorie te noemen. Met veertig kramen is de markt vandaag aardig bezet, in normale tijden staan er hier wel 75. ”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium