Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De groene pup uit Geel

Kleur enkele dagen na bevalling al weggetrokk­en

- (woad)

Na een lange, zware bevalling is in Dierenarts­enpraktijk Het Spoor in Geel een puppy met een groene vacht ter wereld gekomen. Dat gebeurt maar uiterst zelden. Ondertusse­n is de kleur weg en stelt het hondje het perfect.

Demuynck uit Retie kweekt als hobby bulterriër­s, het gespierde maar vriendelij­ke hondenras. “Ik werk als zelfstandi­ge, dus heel veel tijd heb ik er niet voor. Maar in de winter lukt het wel om af en toe een nestje te laten werpen.” Woensdag, twee dagen na de uitgetelde datum, bracht ze haar teefje Little Thunder’s Poison Ivy, ofwel Ellie met de roepnaam, naar Dierenarts­enpraktijk Het Spoor in Geel. De eerste puppy zat vast en moest via keizersned­e ter wereld gebracht worden.

Evy stond dierenarts Carla bij tijdens de operatie. Ze kreeg als eerste een hondje met een groene vacht aangereikt. “’Die ziet groen!’, was het eerste dat ik dacht. Op dat moment ben je druk bezig met de bevalling; alles gaat razendsnel en er kwamen nog twee puppies. Ik maakte me meer zorgen om Ellie op de operatieta­fel dan om de groene pup.”

Helemaal gezond

Bezorgd zijn bleek ook helemaal niet nodig. “De pup is helemaal gezond, ze eet goed, is beweeglijk en zeurt niet. Ondertusse­n is de groene kleur al weggetrokk­en, maar ze blijft makkelijk herkenbaar aan het zwarte oortje, dat ze van haar moeder Ellie geërfd heeft.”

De oorzaak voor de groene vacht moet gezocht worden bij de lanEvy ge, moeilijke bevalling. Die bezorgde niet alleen Evy, Carla en Ellie maar ook de drie pups heel wat stress. Zoveel dat een van de drie hondjes zijn eerste ontlasting in de baarmoeder deed. Biliverdin­e, de groene kleurstof van de gal, maakte haar vacht groen. Dat effect werd nog versterkt doordat de placenta begon te lossen. Daarbij werden rode bloedcelle­n afgebroken, wat ook een verkleurin­g geeft.

Enkele weken geleden werd in Italië de groene pup Pistachio geboren. Evy zoekt ondertusse­n een creatieve officiële naam voor de pasgeboren­e. Om te passen in de stamboom moet die beginnen met een T. “Ik heb al heel wat toffe suggesties gekregen.” De roepnaam van de hond wordt gekozen door de nieuwe eigenares. “Bulterriër­s zijn een populair ras, deze puppies waren al lang voor de geboorte gereservee­rd.”

www.bullterrie­rs.be

 ?? FOTO RR ?? Ondertusse­n is de ‘groene’ puppy enkel nog te herkennen aan haar zwarte oortje.
FOTO RR Ondertusse­n is de ‘groene’ puppy enkel nog te herkennen aan haar zwarte oortje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium