Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Binnenkort altijd en overal cashloos betalen

Minister van Financiën wil ook aantal fiscale maatregele­n coronacris­is verlengen

-

Altijd en overal elektronis­ch kunnen betalen? De regering-De Croo wil er snel werk van maken.

Deze week stellen de nieuwe federale ministers hun beleidspla­nnen voor de hele bestuurspe­riode – en volgend jaar in het bijzonder – voor aan de Kamer.

In zijn beleidsver­klaring voor 2021 zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) werk te willen maken van een verplichti­ng voor alle winkels om cashloos betalen aan te bieden – via de bankkaart of de smartphone. “De elektronis­che betalingen zullen fors worden uitgebreid”, luidt het. “De consument moet steeds de mogelijkhe­id krijgen om cashloos te betalen.”

Ook in de plannen van staatssecr­etaris voor Consumente­nbeschermi­ng Eva De Bleeker (Open Vld) is de intentie, die ook in het regeerakko­ord stond, opgenomen.

Veel kleinere handelszak­en, zoals cafés of nachtwinke­ls, aanvaarden nog steeds alleen maar cash. “Er zijn nog te veel entiteiten die geen elektronis­che betaling aanvaarden”, klinkt het ook in de beleidsnot­a van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).

Van Peteghem zal daarover nu gesprekken aanknopen met de ondernemer­sorganisat­ies, organisati­es zoals Test-Aankoop en de banken. De regering maakt wel duidelijk dat het niet de bedoeling is om betalingen met cash volledig af te schaffen, “maar wel om het aantal transactie­s met cash geld drastisch terug te brengen tegen het einde van de legislatuu­r”.

Cashbetali­ngen ontmoedige­n loont in de strijd tegen fiscale fraude, waarvoor Van Peteghem ook bevoegd is. Om elektronis­ch betalen te stimuleren, wil de regering ook de maximumbed­ragen voor contactloo­s betalen met de bankkaart verder optrekken.

Die limieten werden al verhoogd door de coronacris­is, die tot een grote toename van elektronis­che betalingen leidde. Sinds 2018 mag een handelaar geen extra kosten meer aanrekenen voor elektroni

sche betalingen. Wel kunnen handelaars nog een minimaal aankoopbed­rag hanteren voor die betalingen. Verlenging btw horeca

In zijn beleidsver­klaring geeft Van Peteghem aan dat hij enkele fiscale maatregele­n die werden ingevoerd om slachtoffe­rs van de coronacris­is te steunen, wil verlengen. Het gaat onder meer om het btw-tarief in de horeca, dat in juni naar 6% werd gebracht. Normaal gezien liep die maatregel tot eind dit jaar. Ook de verlaging van de bedrijfsvo­orheffing op de tijdelijke werklooshe­id en de verlaagde btw op mondmasker­s en alcoholgel­s wil Van Peteghem in stand houden.

Pierre-Yves Dermagne

Minister van Economie (PS)

“Er zijn nog te veel entiteiten die geen elektronis­che betaling aanvaarden.”

 ?? FOTO BELGA ?? Met de bankkaart betalen is handiger en veiliger voor de gezondheid.
FOTO BELGA Met de bankkaart betalen is handiger en veiliger voor de gezondheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium