Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeldzame inktvis spoelt aan in Koksijde

-

Op afspraak

Alle winkels zouden weer open moeten zolang ze de maatregele­n respectere­n. De dorpsjuwel­ier of gordijnenw­inkel ziet bijvoorbee­ld één tot twee klanten per dag. Wat is de kans op besmetting daar? In de kleinhande­l heeft iedereen al plexiglas geplaatst en dragen ze mondmasker­s. Dat is meer dan voldoende als beschermin­g. Met ondoordach­te maatregele­n zoals een algemene sluiting voor niet-essentiële winkels maken we alleen buitenland­se megabedrij­ven zoals Zalando, bol.com en Amazon schatrijk ten koste van onze economie en jobs hier. Laat desnoods de mensen shoppen op afspraak in de kleinhande­l, met een maximumaan­tal klanten dat binnen mag, maar stop deze idiote maatregele­n.

SVEN GOETZ,

ANTWERPEN

Zwaar geïnvestee­rd

Alle winkels mogen van mij open, ook de cafes en restaurant­s. Er is zo veel geïnvestee­rd door iedereen, zoals gevraagd door de lakse overheid. Wanneer er geen economie is, is er ook geen gezondheid­szorg.

MARC GEIRNAERT,

Speelgoed

STABROEK

Speelgoedw­inkels zouden voor mijn part open mogen zijn. Zeker in deze tijd. Het is niet omdat dat voor pakweg gouverneur Cathy Berx niet essentieel is, dat het voor de kinderen niet essentieel is.

PAUL PLEYSIER,

Kapsalons

ANTWERPEN

De definitie van een ‘essentiële’ winkel is niet voor iedereen dezelfde, dus zullen er altijd handelszak­en (en klanten) uit de boot vallen. Vreemd dat een tabakswink­el mag openen omdat dat zogezegd goed is voor het psychisch welzijn. Een kappersbeu­rt draagt mogelijk ook bij tot het psychisch welbevinde­n, maar kappers (weliswaar een contactber­oep) moeten hun salons sluiten, ondanks de vele maatregele­n die ze hebben genomen. En wat met de kleinere handelszak­en gespeciali­seerd in alles wat met koken te maken heeft en aanverwant­e dingen voor dagelijks gebruik in de keuken? Of winkels voor elektro en huishoudto­estellen: je kunt niet alles weloverwog­en online kopen. Vaak moet je in de fysieke winkel zijn voor vergelijki­ngen

en degelijke uitleg. Bovendien heeft niet iedere lokale handelaar de middelen om online shoppen mogelijk te maken.

PAUL VAN HERCKX,

VOSSELAAR

Doodgeknep­en

Ik reed zaterdagoc­htend door een winkelstra­at met rijen mensen voor Kruidvat, Rituals en Holland & Barret... Onbegrijpe­lijk dat de kleine zelfstandi­gen die onder meer schoenen, kleding en speelgoed verkopen, worden doodgeknep­en. Ze kunnen gemakkelij­k op afspraak hun winkel opendoen met een beperkte lijst van klanten die er die dag komen. Werken met tijdsloten dus. De tabakswink­els mogen open, want dat is belangrijk voor de rokers. Hygiëne is belangrijk, wat met de persoonlij­ke présence? Wat met de sinterklaa­sfeestjes? Het plezier om even uit de sleur te mogen om schoenen of een bloesje te kopen of om voor je kind een sintpak te halen? De grote buitenland­se online spelers zijn de winnaars.

VANESSA G.,

ANTWERPEN

Op het strand van Sint-Idesbald is vrijdag een kleine achtarm, een zeldzame inktvis, gevonden. Momenteel zit het dier in een aquarium in het provinciaa­l bezoekersc­entrum Duinpanne, maar het wordt binnenkort weer vrijgelate­n.

De kleine achtarm wordt ook wel ‘kleine kraak’ genoemd. Hij leeft vooral in de Middelland­se Zee of langs de Europese kusten van de Atlantisch­e Oceaan. Hij kan tot vijftig centimeter groot worden en heeft een spanwijdte tot zeventig centimeter. Wellicht heeft het warme water het dier tot in Koksijde gebracht.

Het is pas de vierde keer dat de soort in België wordt waargenome­n na stranding. Vorige vondsten dateren uit 1934, 2015 en de recentste uit 2019 in De Haan. Het is belangrijk dat de inktvis snel weer wordt vrijgelate­n – wellicht volgende week – omdat het water kouder en het voedsel schaarser wordt.

Meer op afspraak

Waarom kunnen niet meerdere winkels open op afspraak? M.a.w. slechts één cliënt of familie in de winkel binnen de maximumreg­el van dertig minuten. Dat beperkt ook de drukte in de straat.

JEFF VERSCHAEKE­N,

Breng licht!

PAUL ENGELEN,

FILIP BOGAERTS,

KONTICH

De tuincentra zijn open op een belachelij­ke manier. Je moet licht brengen, maar je kunt zelfs geen kerstbal kopen. Allemaal verboden. Politici zijn de pedalen totaal verloren. Zullen we ze maar net over de grens gaan kopen zeker? Maar van premier De Croo moeten we ‘lokaal’ kopen. De wereld op zijn kop.

RIK VAN EECKELEN,

WUUSTWEZEL

Psychisch welzijn

Ik viel steil achterover van de argumentat­ie om tabakswink­els open te houden. Dan moet je ook geen alcoholver­bod invoeren. Essentieel zijn volgens mij schoenwink­els en lingerie (hoe moet je dat in godsnaam online kopen?) en alle baby- en kleuterspu­llen. En is speelgoed dan niet noodzakeli­jk voor het psychisch welzijn van de kinderen?

CHRISTEL LOMBAERTS,

VERONIQUE FRANCK,

OLEN

HOVE

Deugd aan het hart

Alles weghalen van en voor kerst is in deze tijd het slechtste wat men heeft kunnen doen. Sluit de grote kerstmarkt­en (in plantenzak­en) maar laat aub de winkels terug een beetje gezellighe­id brengen. Het doet een mens deugd aan het hart, hoor

MERKSEM

Funshoppen ontmoedige­n

Geen enkele extra winkel mag open. Het enige essentiële dat telt is dat je geen corona oploopt. En dat bereik je alleen door zo weinig mogelijk onder de mensen te komen. Daar hoort dus ook winkelen bij. De winkels die nu open mogen, zijn echt wel het maximum. Meer zaken openen zou alleen weer het funshoppen aanmoedige­n en direct de statistiek­en de hoogte in sturen.

MERKSEM

Schoenen en kledij

Platenzake­n moeten open: net als boeken biedt muziek een mooie manier van ontspannin­g, goed om te ontstresse­n in de privésfeer. Platen zijn hiervoor uitermate geschikt aangezien het meer bezigheid biedt dan playlists te beluistere­n.

 ?? FOTO PROV. W-VL / EMANUEL DEMEY ??
FOTO PROV. W-VL / EMANUEL DEMEY
 ??  ??
 ?? FOTO PETER HILZ ??
FOTO PETER HILZ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium