Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Live koken met Dominique Persoone en Jani Kazaltzis

In nieuw Vier-programma koken bekende gasten en doorsnee gezinnen samen, ieder vanuit eigen keuken

-

Chocolatie­r Dominique Persoone (52) en tv-maker en stilist Jani Kazaltzis (41) helpen ons vanaf 11 november met onze dagelijkse menu. In het nieuwe Vierprogra­mma koken ze elke weekdag met een nieuwe bekende gast en twee onbekende gezinnen, elk vanuit hun eigen keuken. En dat helemaal live.

Kooktalent

Cook ensemble

“Wat gaan we vandaag eten?” Na onze vijfde keer bloemkool, broccoli, worteltjes, spaghetti en een bussel prei in evenveel weken, weten we het ook niet meer. Enter Dominique Persoone en Jani Kazaltzis. Voor het nieuwe programma gaan ze elke weekdag samen met een bekende gast en twee onbekende Vlaamse gezinnen koken. “We doen dat elk vanuit ons eigen kot en helemaal live. Dus er zal af en toe eens iets mislopen met de wifi-verbinding”, zegt Kazaltzis lachend. ”Maar de mensen zullen wel begrijpen dat dat kan gebeuren”

Cook ensemble

Persoone zorgt als chef voor de recepten vanuit zijn keuken, terwijl Kazaltzis het programma van entertainm­ent voorziet. Maar ook hij zal zijn kooktalent tonen. “Ik kook echt elke dag. Mooi gepresente­erde bordjes en een hele afgelijnde menu met voorgerech­t

Jani Kazaltzis

Stilist en BV hoofdgerec­ht-dessert is niet echt mijn ding. Ik zet gewoon alles op tafel en iedereen pakt wat hij of zij wil. Op z’n Grieks, zo ben ik opgevoed. En het smaakt altijd goed. De liefde voor het koken heb ik geërfd van mijn ouders. Toen ik veertien, vijftien jaar was, ging mijn mama weer aan het werk. Als mijn ouders dan nog niet thuis waren, kookte ik. Het ontspant me. Ik heb ontzettend veel kookboeken. Op zondag ga ik er dan echt in lezen, heel seutachtig. (lacht)”

“Het liefst maak ik iets Grieks. Moussaka of paprika’s gevuld met gehakt en rijst. Alleen kost me dat vaak veel tijd. Bij een moussaka moet je eerst de aardappele­n maken en aubergines grillen. Die moeten dan drie à vier uur uitlekken. Dan moet je nog je gehakt bereiden en je bechamelsa­us maken en alles in de oven steken. Maar ik vind het eveneens fijn om

iets vijftien minuten in de stomer te steken en het is klaar. Het hoeft niet altijd ingewikkel­d te zijn.” Frans succesform­at

Kazaltzis en Persoone beloven simpele, lekkere en diverse gerechten te brengen. Binnen de veertig minuten van het programma moet het klaar zijn. De gerechten staan vanaf maandag op vier.be. En wie thuis wil meedoen, kan zich via de website ook nog inschrijve­n. “Echt iedereen mag meedoen. Je hoeft geen topkok te zijn”, verzekert Kazaltzis.

Het format van komt uit Frankrijk, waar het onder de naam

Cook

ensemble

Tous en cuisine avec

op M6 wordt uitgezonde­n sinds de coronapand­emie toesloeg in maart. Gemiddeld schuiven twee miljoen Fransen voor de buis. Een succes voor een programma dat op korte termijn werd bedacht. Het doet denken aan tijdens de eerste lockdown bij Vier. Daarbij liet de zender 32 Belgische topsporter­s en acht bekende Vlamingen het tegen elkaar opnemen in een zevenkamp in een container. Gemiddeld keken 331.000 mensen naar de aflevering in de vooravond op de zender, de herhaling later op de avond lokte nog eens 187.000 kijkers.

Het succes bij de Fransen heeft

“Echt iedereen mag meedoen. Je hoeft geen topkok te zijn.”

Cyril Lignac

De

container cup

 ?? FOTO VIER ?? Dominique Persoone kookt vanuit zijn keuken.
FOTO VIER Dominique Persoone kookt vanuit zijn keuken.
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium