Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kuipers dragen sensoren die FIFA gebruikt voor voetballer­s

Containerk­uipers krijgen sensoren opgeplakt om inspanning te analyseren

- CHRISTOPH MEEUSSEN

“Het moet zowat het zwaarste werk in de haven zijn”, zegt Antwerps wetenschap­per Stijn Verwulgen. Zijn team rustte ‘kuipers’ uit met technologi­e die ook topvoetbal­lers op het lijf krijgen. “Kuipers maken de containers aan boord van schepen vast. Wij zoeken uit of we hun job lichter kunnen maken.”

Containerk­uipers zijn havenarbei­ders die aan boord containers vast- of losmaken. Een beetje zoals legoblokje­s haken containers met pinnen – twistlocks – op elkaar in, maar dan komen de kuipers af met tot dertig kilogram zware staven. Daarmee sjorren ze de containers nog eens vast aan het dek of aan staketsels, smalle stellingen tussen de duizenden containers.

Een uiterst belangrijk­e klus, want begin vorig jaar belandden tijdens een storm voor de Nederlands­e kust nog 342 containers van de containerr­eus MSC Zoe in zee. Onderzoeke­rs vonden niet meteen of het lashen zelf fout was gelopen, maar zonder de techniek zouden wellicht nog meer containers overboord zijn gegaan.

Het is zwaar werk. De kuipers moeten massa’s trappen op. Ze zeulen met staven die heel veel wegen, en de spanschroe­ven – tendeurs – worden manueel aangedraai­d. De Universite­it Antwerpen en werkgevers­organisati­e CEPA richtten daarom een leerstoel op, waarbij spitstechn­ologie niet wordt geschuwd.

FIFA

Bij OCHA, het opleidings­centrum voor havenarbei­ders, werd eerder dit jaar een muur van containers gebouwd. Die dient voor opleiding, maar ook voor wetenschap­pelijke proeven. “We gebruiken daarvoor sensoren die de FIFA ook gebruikt bij voetballer­s”, zegt hoofddocen­t productont­wikkeling Stijn Verwulgen. “We meten het lichaam op en plakken de sensoren op het lijf, om alle bewegingen heel precies te detecteren.

Hoe ze hun gewrichten belasten, bijvoorbee­ld.”

“Het is een van de zwaarste jobs in de haven, en met dit onderzoek willen we problemen in kaart brengen en oplossinge­n zoeken voor ergonomie en belasting. Dat kan door hun houding te gaan monitoren en dan feedback te geven. Of we kunnen zelfs training van spieren adviseren die ze niet meteen voor de job nodig hebben, maar wat toch kan helpen. Dit is ook een project met kinesither­apeuten.”

Werkbaar werk

Het project loopt nog twee jaar, al zouden ze volgend jaar al een reeks aanbevelin­gen moeten hebben om – hopelijk – het werk werkbaarde­r te maken. “De zwaarte gaan we niet kunnen wegnemen, maar we kunnen hen met dit onderzoek wel maximaal ondersteun­en”, aldus Verwulgen nog.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Twee kuipers draaien de lashing bar aan. Zo wordt de container aan de grond vastgesjor­d.
FOTO JORIS HERREGODS Twee kuipers draaien de lashing bar aan. Zo wordt de container aan de grond vastgesjor­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium