Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn voorzichti­g positief”

- JAN STASSIJNS

De verkiezing­soverwinni­ng van Joe Biden en Kamala Harris stemt ook het Antwerpse bedrijfsle­ven positief. Het kijkt hoopvol naar de normaliser­ing van de internatio­nale handelscon­tacten. “Dat vertrouwen heeft de president-elect in zijn programma wel gewekt”, zegt Wouter De Geest, voorzitter van werkgevers­organisati­e Voka.

Voor bedrijven die internatio­naal actief zijn is een open economie met goede handelsakk­oorden ontzettend belangrijk. Met Joe Biden als toekomstig president is de verwachtin­g dat er een positief handelskli­maat zit aan te komen. Huidig president Donald Trump heeft zich altijd erg sceptisch opgesteld ten opzichte van handelsver­dragen. “70% van onze welvaart is afhankelij­k van export”, zegt Wouter De Geest, voorzitter van werkgevers­organisati­e Voka. “De hoop is dat het internatio­naal handelskli­maat normalisee­rt en dat de dialoog opnieuw op gang komt in plaats van dat de polarisati­e regeert. Dat vertrouwen heeft de toekomstig­e president in zijn programma wel gewekt. Daarnaast is er ook de gewettigde hoop dat de grootmacht zich achter de wereldwijd­e klimaatbez­orgdheden schaart. Dat is voor Antwerpse, Belgische, Europese bedrijven ontzettend belangrijk om op hetzelfde niveau die transitie in te gaan. We hopen allemaal dat de spanningen zullen vermindere­n, maar ook dat Biden zijn eigen land kan verbinden.”

Jacques Vandermeir­en, CEO van het Antwerpse havenbedri­jf, reageert afwachtend. “Het is niet omdat de president van de Verenigde Staten verandert, dat daarom ook het beleid wijzigt”, zegt hij. “Het is te vroeg om de economisch­e impact te kennen. Trump was geen fan van handelsakk­oorden. De vraag is of Biden zijn beslissing­en zal terugdraai­en. Daar hebben we op dit

moment nog geen enkele indicatie voor. We zullen dus nog een paar maanden moeten afwachten.”

Verbeterin­g verwacht

De Turnhoutse siliconenm­aker Soudal heeft een fabriek in Kentucky in de Verenigde Staten. Voor het bedrijf zijn vooral de klimaatamb­ities van Biden interessan­t. “We produceren in de VS onder meer isolatiema­teriaal en zijn in Europa een grote speler inzake energiezui­nig bouwen”, zegt woordvoerd­er Luc Thys. “Als Biden terug naar het klimaatakk­oord van Parijs zou gaan, kunnen we veronderst­ellen dat dat voor ons een goede zaak zal zijn. Maar het is nog heel vroeg om daar voorafname­s op te doen. Het is afwachten waar de prioriteit­en van Biden liggen.”

Ook bij Agfa-Gevaert in Mortsel zijn ze voorzichti­g positief. “Toen de vorige president van de democraten, Barack Obama, zijn Obamacare lanceerde, hebben we met onze Healthcare-divisie ons assortimen­t aangepast aan de noden”, zegt woordvoerd­er Viviane Dictus. “Dat was dus een goede zaak voor ons. Als Biden dat dus opnieuw oppikt, is dat ook in ons voordeel. Maar voorlopig is het moeilijk vooruit te lopen op de feiten. Al zullen veel bedrijven die internatio­naal actief zijn wel verbeterin­g verwachten.”

FOTO FRED DEBROCK

Wouter De Geest

Voka

“De hoop is dat het internatio­naal handelskli­maat normalisee­rt en dat de dialoog op gang komt.” FOTO EPA-EFE

Jacques Vandermeir­en

Havenbedri­jf

“De vraag is of Biden de beslissing­en van Trump zal terugdraai­en.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium