Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Andere stijl, niet per se andere inhoud

De Europese regeringsl­eiders struikelde­n afgelopen weekend over elkaar om Joe Biden en Kamala Harris te felicitere­n. In dezelfde adem voegden ze er bijna allemaal aan toe uit te kijken naar de samenwerki­ng. Maar valt er nu plots een grote trendbreuk te ve

- (mvdr)

“De verpakking zal helemaal anders zijn”, zegt professor David Criekemans, specialist internatio­nale politiek en geopolitie­k aan de UAntwerpen. “Joe Biden zal er alles aan doen om de multilater­ale samenwerki­ng te herstellen die onder Trump verloren is gegaan.”

Criekemans verwacht al vrij vroeg na de aanstellin­g van Joe Biden op 20 januari volgend jaar een aantal symbolisch­e beslissing­en. “Het zou me niet verbazen als hij op zijn eerste speech aankondigt dat de VS zich opnieuw achter het Klimaatakk­oord van Parijs scharen. Ik vermoed ook dat Biden opnieuw tot de WHO zal toetreden en die wil versterken.”

Een andere symbolisch­e quick win voor Biden: snel een Navo-top samenroepe­n. Al zal de boodschap daar niet zo erg veel verschille­n van die van zijn voorganger, denkt Criekemans. “Ook hij zal, net als Trump, de partners oproepen om meer te investeren in defensie.”

Binnenland­se uitdaginge­n

Maar, waarschuwt Criekemans, de agenda van Biden zal al snel overladen geraken. Ook in het binnenland wachten hem immers enkele serieuze uitdaginge­n. Na de gezondheid­scrisis volgt ongetwijfe­ld nog een economisch­e crisis waarbij misschien opnieuw enkele banken onder druk komen te staan. Biden heeft het al eens meegemaakt, als vicepresid­ent onder Obama. “Hij heeft al aangekondi­gd dat hij de middenklas­se in de VS opnieuw wil versterken. Dat zal veel energie vragen”, zegt Criekemans.

Sowieso zal Biden zijn blik op Azië blijven houden: hij was de medearchit­ect van de Pivot to Asia, het plan van Obama om de blik meer naar het Oosten te richten. “Onder Trump was het slechtst mogelijk scenario er een waarbij een competitie ontstond tussen VS en China en Europa er helemaal niet meer aan te pas zou komen”, zegt Criekemans. “De competitie zal altijd blijven, maar Europa en de VS kunnen de handen in elkaar slaan in de gesprekken met China.”

Blijft de vraag wie dat zal doen en wie de gepreferee­rde gesprekspa­rtner wordt van de VS in Europa. Wordt dat Europees president Charles Michel, of kijkt Biden toch vooral naar Macron of de nieuwe Duitse Bondskanse­lier die straks Angela Merkel opvolgt? Professor David Criekemans verwacht het laatste. “We zullen ons moeten vastklampe­n aan Duitsland en Frankrijk om iets gedaan te krijgen.” Het plaatst de tweets van al die politici en staatshoof­den die uitkijken naar de samenwerki­ng meteen in een perspectie­f.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium